Επερώτηση Πουλάκη για ΠΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

_normal_0380895001363872594Το πρόβλημα της ύπαρξης αποθηκών πυρομαχικών μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλίας, ανέδειξε με επερώτησή του προς τον κ. Αγοραστό, η οποία συζητήθηκε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.
Αφορμή της επερώτησης στάθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ελασσόνα, η οποία οδήγησε σε εκκένωση της πόλης, υπό το φόβο της πρόκλησης έκρηξης στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών που βρίσκεται εκεί, «ξυπνώντας», όπως είπε ο κ. Πουλάκης «μνήμες από την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί της γειτονικής Κύπρου, πριν από δύο ακριβώς χρόνια».
Ο κ. Πουλάκης συντάχθηκε με το αίτημα να απομακρυνθεί άμεσα η συγκεκριμένη Αποθήκη, αλλά και ο Αγωγός Καυσίμων του Στρατού που διασχίζει την ανατολική πλευρά της Ελασσόνας, και χαρακτήρισε «απολύτως αναντίστοιχο προς τη δίκαιη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας της Ελασσόνας» το ΥΠΕΘΑ, το οποίο δεν δέχθηκε παρά μόνο την απομάκρυνση μίας ποσότητας πυρομαχικών και την καταστροφή των μη επιχειρησιακά αναγκαίων.
Υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα της ΠΑΠ στην Ελασσόνα, αλλά έχει υπάρξει υπουργική δέσμευση για την απομάκρυνσή της ήδη από το 2008, επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ το ίδιο ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα και το 2011, με αφορμή την τραγωδία της Κύπρου, ο κ. Πουλάκης εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο πράγματι θα υπάρξει λύση του προβλήματος, χωρίς πραγματική κινητοποίηση όλων των φορέων και κατοίκων. Όπως ανέφερε, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, «σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά, και ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωνε ότι θα εξεταστεί η διατήρηση ή όχι και ποιών μονάδων στην περιοχή, και ενώ μόλις πριν από δύο μήνες, στις 30/5/2013 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Ελασσόνα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έπρεπε να εκκενωθεί η πόλη υπό το φόβο της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς κοντά στην 361 ΠΑΠ, προκειμένου να ξανατεθεί το θέμα». Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Πουλάκης, με την επερώτησή του, ζητά από τον Περιφερειάρχη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεσες και δυναμικές πρωτοβουλίες, πέραν των «εν πολλοίς τυπικών και επικοινωνιακών», όπως τις χαρακτήρισε, συναντήσεων με στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Όπως είπε, «ξέρουμε πολύ καλά ότι – όπως γίνεται συνήθως – η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα υποσχεθεί μεν ότι θα γίνουν ενέργειες, στην πράξη όμως, βοηθούσης και της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του γεγονότος ότι οι σύγχρονες αποθήκες πυρομαχικών είναι μία εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση, δεν θα γίνει τίποτα και το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες».
Επιπλέον, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», αναφέρθηκε και στο ευρύτερο ζήτημα ενδεχόμενης ύπαρξης και άλλων Αποθηκών Πυρομαχικών μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία δημιουργήθηκε πρόβλημα στην περιοχή μας με τις εν λόγω εγκαταστάσεις, υπενθυμίζοντας τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Κυψελοχωρίου, πριν 2 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης, «το μείζον θέμα που γεννάται είναι το κατά πόσον υπάρχουν και άλλες αποθήκες πυρομαχικών κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές στην Περιφέρειά μας και το κατά πόσο είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ασφαλείς. Διότι, θεωρούμε ότι είναι εγκληματικό να περιμένουμε τον επόμενο συναγερμό που θα σημάνει, τον επόμενο κίνδυνο που θα προκύψει, την επόμενη περιοχή που θα εκκενωθεί (ή ακόμα χειρότερα που δεν θα προλάβει να εκκενωθεί) για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών και σε άλλες περιοχές και να ζητήσουμε την απομάκρυνσή τους».
Επικαλούμενος δε ανεπίσημες πληροφορίες που κάνουν λόγο για την ύπαρξη και άλλων αποθηκών πυρομαχικών, τουλάχιστον σε Βόλο, Τρίκαλα και Συκούριο, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα, υπάρχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα με τις αποθήκες πυρομαχικών, και μάλιστα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, κατά κανόνα, στις εν λόγω αποθήκες βρίσκονται πυρομαχικά τα οποία έχουν αποσυρθεί αλλά δεν μπορούν να καταστραφούν με τις μεθόδους που ξέραμε μέχρι τώρα λόγω περιορισμών της ΕΕ, επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχει σύγχρονη μονάδα αδρανοποίησης/καταστροφής πυρομαχικών, ενώ η αποστολή τους σε αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση». Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο κ. Πουλάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας σύγχρονης δημόσιας μονάδας καταστροφής πυρομαχικών στο πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και στηλίτευσε τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων».
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης ανέφερε : «Όσο εμείς και όλες οι τοπικές κοινωνίες εθελοτυφλούμε, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η κυβέρνηση θα κωφεύει και θα υπεκφεύγει. Και όσο το πρόβλημα δεν λύνεται με δραστικά μέσα, η ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, μπορεί να αποβεί μοιραία, ακόμα και από μία απροσεξία ή ένα τυχαίο γεγονός. Δικό μας χρέος είναι να αναζητήσουμε όλες τις εστίες κινδύνου στην περιοχή της Θεσσαλίας και να ενεργοποιηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για την απομάκρυνσή τους και για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εγκαταστάσεων και των κατοίκων. Ας μην περιμένουμε την επόμενη «λαχτάρα», για να κινητοποιηθούμε, γιατί τότε ίσως και να ‘ναι αργά. Και κανείς δεν θα δικαιούται να λέει ότι δεν γνώριζε».

Add Comment