4ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στη Δολίχη

Το 4ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» θα πραγματοποιηθεί στη Δολίχη το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011.  Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής ανθρωπολογίας κ. Άρης Πουλιανός, η αρχαιολόγος της 7ης ΕΒΑ Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο αρχαιολόγος κ. Σπύρος Κουγιουμτζόγλου.
Η κ. Σταυρούλα Σδρόλια θα παρουσιάσει ενδιαφέροντα στοιχεία για το βυζαντινό ιερό ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Δολίχης. Μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστες δημοσιευμένες μελέτες για το ναό και η παρουσίαση της κ. Σδρόλια θα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική.
Η παρουσίαση του κ. Σπ. Κουγιουμτζόγλου θα σχετίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Δολίχης. Ο κ. Κουγιουμτζόγλου αποτελεί την «ψυχή» του αρχαιολογικού χώρου και για άλλη μία φορά θα τονιστεί η σημασία του Καστριού Δολίχης και η ανάγκη για τη συνέχιση των ανασκαφών.
Η ομιλία του κ. Άρη Πουλιανού θα έχει θέμα την καταγωγή του ανθρώπου:
Ο κ. Άρης Πουλιανός είναι κορυφαίος έλληνας ανθρωπολόγος και υποστηρίζει ότι λόγω των δεδομένων που προέρχονται από τη μελέτη της Προέλευσης των Ελλήνων η ινδοευρωπαϊκή θεωρία καθίσταται ξεπερασμένη. Έως το 1965 εργάστηκε στο Τμήμα Ανθρωπολογίας της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών και διηύθυνε ερευνητικές αποστολές στη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε συνεχίζει να προωθεί τις ανθρωπολογικές μελέτες του μέσα κι έξω από τη χώρα (π.χ. πληθυσμοί της Ισπανίας· οι Ainou της Ιαπωνίας), ρίχνοντας φως στην προέλευση των κατοίκων της Χερσονήσου του Αίμου, καθώς επίσης και στην καταγωγή των Ευρωπαίων γενικότερα. Ο Άρης Πουλιανός ασχολείται επίσης με τις παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές στο Σπήλαιο των Πετραλώνων (το οποίο ανακάλυψε τυχαία ο Φίλιππος Χατζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959), της Τριγλίας (μια ανοικτή τοποθεσία στη Χαλκιδική) και της τοποθεσίας πλειοκαινικών ελεφάντων στον Περδίκκα της Πτολεμαΐδος.
Το 1969 ο Άρης Πουλιανός εξελέγη Αντιπρόεδρος του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών που έλαβε χώρα στο Τόκιο. Το 1979, εξελέγη Πρόεδρος του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στην Πράγα, το οποίο διεξήγαγε τις εργασίες του το 1982 στα Πετράλωνα. Το 1971 ο Άρης Πουλιανός ίδρυσε την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ) και το 1976 το Τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μόνιμο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της ΟΥΝΕΣΚΟ (Μορφωτική, Επιστημονική και Πολιτισμική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών). Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης από το 1987. Τον Μάιο του 2006 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης (European Anthropological Association) – βλ. επίσημο όργανό της, “Bulletin” (Δελτίο), τ. 77 του Ιουλίου 2006, γεγονός που επιδοκιμάζει την επιστημονική του προσφορά και προβάλλει την Ελλάδα.
Μια από τις θέσεις του καθηγητή Πουλιανού είναι ότι το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων είναι ηλικίας 700.000 ετών και ότι ο Αρχάνθρωπος αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών Ευρωπαίων. Κάποια από τα ευρήματά του, όπως υποστηρίζει, είναι “λείψανα ηλικίας 12 εκατομμυρίων ετών του homo erectus trigliensis”. Το κρανίο είχε αρχικά (1964) χρονολογηθεί στις 70.000 έτη από δύο γερμανούς επιστήμονες, τον ανθρωπολόγο Ε. Breitinger και τον παλαιοντολόγο Ο. Sickenberg. Μετά τις ανασκαφές του Άρη Πουλιανού του 1968, ο Sickenberg (1971/5) αναθεώρησε τις πρώτες εκτιμήσεις του και προσέγγισε τις θέσεις του Έλληνα ανθρωπολόγου.
Ο κ. Άρης Πουλιανός έχει συνεισφέρει στην επιστήμη με τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων και εργασιών.
Πηγή: wikipedia.org
Προσεχώς θα δημοσιευθεί το λεπτομερές πρόγραμμα.

Add Comment