«Φώναξαν» κατά της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων

ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, τιμήθηκε προχθές και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά με κυρίαρχα τα συνθήματα κατά των μνημονίων και κατά της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, που επισημάνθηκαν και στις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστών, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
[wpg_thumb]
Στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, που είχε εμφανώς μικρή συμμετοχή, την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας κ. Γιώργος Μπαμπάλης, που τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Οι κυβερνητικές επιλογές, τα μνημόνια και οι εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων ισχυρών βυθίζουν τη χώρα σε καταστροφική ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Πρέπει να καταργηθεί το Ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο και μονεταριστικό πολιτικό μοντέλο που καταστρέφει την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ευρώπη και εν τέλει όλη την Ευρώπη. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά, γι΄ αυτό και η ενότητά όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές. Ο δρόμος του αγώνα είναι καθήκον, είναι αναγκαίος. Όλοι μαζί να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων, να επιβάλλουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για όλους, να ανατρέψουμε τι υφεσιακές και αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!»
Στη συνέχεια, το μέλος της διοίκησης του Ε.Κ. Ελασσόνας κ. Στέλιος Κιτσούλης διάβασε το σχετικό ψήφισμα με τοπικά και γενικά αιτήματα των εργαζομένων και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θεόδ. Λιάπης, ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Νάνος, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, κ.ά.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, απέναντι από το Ταχυδρομείο, που είχε πιο μαζική συμμετοχή εργαζομένων και κόσμου, κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Έφη Συμεωνίδου, μέλος της Γραμματείας Ελασσόνας του ΠΑΜΕ, που, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης έχει εξαπολύσει θεούς και δαίμονες για να ξεπεράσει την κρίση προς όφελός του, μεταφέροντας όλα τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα καταστρέφοντας τη βασική παραγωγική δύναμη, τον άνθρωπο. Καμιά υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορεί να είναι ο ρεαλισμός της εποχής. Εμείς παράγουμε τον πλούτο και σε εμάς θα πρέπει να ανήκει. Κανένας μας να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Να μη γίνει παρόν και μέλλον της εργατικής τάξης η Μανωλάδα, με εργάτες απλήρωτους, βασανισμένους και πυροβολημένους από τους τραμπούκους της εργοδοσίας. Να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία και Αλληλεγγύη. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού έχει το δίκιο και τη δύναμη να ανατρέψει σχεδιασμούς, να δημιουργήσει τριγμούς στην εξουσία των εκμεταλλευτών μας. Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Τώρα να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί δίπλα στους ανέργους, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια που βρίσκεται σε απόγνωση. Όλοι για την τάξη μας και όλοι μαζί απέναντι στους μεγάλους καπιταλιστές, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό. Διέξοδος από την κρίση που να συμφέρει τόσο τα μονοπώλια όσο και το λαό δεν υπάρχει! Σήμερα απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δε θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τον πλούτο που παράγουν. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη!».
Ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία – διαμαρτυρία των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Add Comment