Επιτυχημένο σεμινάριο χορών από την Ακαδημία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, το διάστημα 13 – 14 Απριλίου 2013, στην Ελασσόνα. Στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας πενήντα ένα (51) χοροδιδάσκαλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας διδάχτηκαν λεπτομέρειες των χορών, μουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα μυστικά που τους χαρακτηρίζουν.
[wpg_thumb]
Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 από τον κ. Κόκκινο Ιωάννη, καθηγητή φυσικής αγωγής, διδάσκων επί εντεκαετία στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τμήμα παραδοσιακών χορών), χοροδιδάσκαλο και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας. Ακολούθησε ο κ. Δήμας Ιωάννης (καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο τμήμα παραδοσιακών χορών) ο οποίος δίδαξε χορούς της Θεσσαλίας παρουσιάζοντας παράλληλα τον τόπο καταγωγής των και τη διαχρονική ιστορική διαδρομή των χορών αυτών.
Τη συνέχεια πήρε ο κ. Λιάρος Γεώργιος, χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών, όπου δίδαξε χορούς των Κυκλάδων δίνοντας με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του κάθε χορού, τη διαφορετικότητα του κάθε νησιού, τις ιδιομορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 14 Απριλίου 2013 η διδασκαλία ξεκίνησε με χορούς της περιοχής της Κόνιτσας Ιωαννίνων από τον κ. Σταυρίδη Αθανάσιο. Παρουσιάστηκαν οι χοροί της περιοχής με την αυθεντική τους μορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά.
Το σεμινάριο έκλεισε με χορούς της περιοχής της Φλώρινας από τον κ. Μάνο Ιωάννη, Λέκτορα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι χοροί, η μουσικοκινητική τους ανάλυση, η επιρροή τους από τους γειτονικούς πληθυσμούς, η ιστορία τους.
Το βράδυ του Σαββάτου, σε γνωστό οικογενειακό κέντρο της πόλης, δόθηκε δεξίωση, προς τιμή όλων των συμμετεχόντων, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Τη βραδιά πλαισίωσε ορχήστρα στην οποία συμμετείχαν ντόπιοι μουσικοί, καθώς και μπάντες με χάλκινα από το Βαρικό Φλώρινας και την Αριδαία.
Η ολοκλήρωση του 1ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών βρήκε άπαντες ευχαριστημένους καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν πολύ μεγάλες ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία τεράστια ευκαιρία να γίνει γνωστό το όνομα της Ακαδημίας ανά την Ελλάδα καθώς και μία μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί και να γνωρίσει για πρώτη φορά την Ελασσόνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν συμμετοχές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Ξάνθη, Τρίπολη, Τρίκαλα, Βέροια, Φλώρινα, Έδεσσα, Τύρναβο, Ελασσόνα, Λιβαδειά, Αριδαία, Αλμυρό Βόλου και μία συμμετοχή από την Κύπρο. Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών ζητάει συγνώμη καθώς λόγω του περιορισμού του χώρου διεξαγωγής του σεμιναρίου και της μικρής ξενοδοχειακής υποδομής δε μπόρεσε να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις συμμετοχής.
Η Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της όλης εκδήλωσης: Μίχος Κατασκευές – Τεχνική Εταιρία, Παραδοσιακές Στολές – Ελένη Ζαρώτη, Κατάστημα «Γερμανός», Ασφάλειες – Αδάμου Ελένη, Σούπερ Μάρκετ – Βλαχοδήμος Κωνσταντίνος, Ταβέρνα «Στου Θωμά» – Γεωργούλας Θωμάς, Κατάστημα ειδών υγιεινής – Δριστέλας Δημήτριος, «Μικρό Καφέ» – Καραγιάννης Αθανάσιος, Καφέ «York» – Φώλλας Κωνσταντίνος καθώς και το χορηγό επικοινωνίας: Party FM – 97,1. Η Ακαδημία ευχαριστεί επίσης θερμά: το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συμμετοχή του στις ορχήστρες που έπαιξαν στη δεξίωση, τα ξενοδοχεία της πόλης «Μέλαστρον» και «River Side» για την πολύ καλή φιλοξενεία, το οικογενειακό κέντρο «Φαντασία» για την παραχώρηση της αίθουσας δεξιώσεων, τους κ. Κυριλλίδη Στέλιο και Βαλιώτη Δημήτριο για τη δωρεάν παραχώρηση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας για την παραχώρηση του χώρου του Δημοτικού Ωδείου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Ακαδημίας που υπερέβαλαν για την ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η συμβολή του κ. Κόκκινου Γεωργίου, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και χοροδιδασκάλου της Ακαδημίας στη συμπλήρωση και ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου του σεμινάριου.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2014 με το 2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας.

Add Comment