Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η ημέρα του Δασοπονίας (21η Μαρτίου) που συμπίπτει με την πρώτη μέρα της Άνοιξης γιορτάζεται σήμερα, ενώ μεγάλο προβληματισμό αποτελεί στις μέρες μας η Δασοπονία ως έννοια αλλά και ως θεσμός. Η Παγκόσμια οικονομική κρίση που ζούμε τελευταία αλλά και η οικολογική κρίση παράλληλα είναι οι χειρότερες από κάθε προηγούμενο.
Το Δάσος αποτελεί «κοινό αγαθό» κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η αναζήτηση λύσεων ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής και οικολογικής κρίσης έρχεται μέσα από το Δάσος που αποτελεί μια από τις ελπίδες αναστροφής των επιπτώσεων των κρίσεων αυτών αποτελώντας δυνητικό κρίκο της σύγχρονης ανάπτυξης. Η προστασία και επέκταση των δασικών οικοσυστημάτων σε όλα τα μέρη της γης επιβάλλεται γιατί η ζωή στον πλανήτη μας τώρα το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στο βωμό του οικονομικού κέρδους θυσιάζονται τα πάντα. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει άρδην και δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπίες. Οι αλλαγές στον κύκλο νερού και στο υδατικό ισοζύγιο, αλλά και η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων μας έχουν κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλές περιοχές της Γης, μεταξύ των οποίων και η Χώρα μας, δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις από τη μετατόπιση των κλιματικών ζωνών και οδηγούνται σταδιακά προς την ερημοποίηση.
Οι έως σήμερα χειρισμοί δυστυχώς στον τόπο μας δεν συνάδουν με την παγκόσμια προσπάθεια για διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας στον πλανήτη μας σε σχέση με τα δάση, Η Δασική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση από πλευράς προσωπικού, και χορήγησης πιστώσεων. Η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση και διατάραξη της ισορροπίας των δασικών οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η ρύπανση και εκτεταμένη αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων δρούν ανεξέλεγκτα. Τα χειμαρρικά φαινόμενα, οι διαβρώσεις και πλημμυρικές καταστροφές έχουν ως συνέπεια την τεράστια βλάβη των δασικών οικοσυστημάτων και των περιουσιών στις πεδινές περιοχές.
Οι Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα από την εκτέλεση διαφόρων έργων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να τυγχάνουν της απαραίτητης κρατικής φροντίδας.
Τα έργα υποδομής για προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων είναι τελείως ανεπαρκή έως μηδενικά (έργα αντιπυρικής οργάνωσης και προστασίας, δασοτουρισμός και δασική αναψυχή, φυσικοί βοσκότοποι, έργα υποστήριξης της άγριας ζωής, ορθολογική εκμετάλλευση δασών.
Γενικά θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για εφαρμογή γενικότερης Δασοπροστασίας και διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για μελέτη και εκτέλεση έργων και υλοποίηση δασικών-περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και προσλήψεις δασολόγων και δασικού προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες για την πραγματοποίηση των παραπάνω.
Ο εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, αλλά και η Άμεση κατάρτιση των δασικών χαρτών επιβάλλεται χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε υποχρέωση και καθήκον, κρούουμε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες τις δυνάμεις της Πατρίδας μας να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την ανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας, με αποτελεσματική διάρθρωση, αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους.
Το μήνυμα προς όλους μας: πολίτες και φορείς να πάρουν υπεύθυνη και ενεργό θέση στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και να αντιδράσουν με όλους τους νόμιμους τρόπους που διαθέτει η Δημοκρατία μας.

Add Comment