Στο φως οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Περραιβίας

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ» ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!
Του Γιάννη Μουκίδη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα – εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια αρχαιολογικές έρευνες στην Περραιβία», που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμος Ελασσόνας, σε συνεργασία με την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ν. Λάρισας, την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Το Θέατρο «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», παρουσία των αρχών και κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας, φιλοξένησε εμπεριστατωμένες και έγκυρες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις αρχαιολόγων και πανεπιστημιακών και βέβαια …έβγαλε ειδήσεις.
Ανοίγοντας την ημερίδα, που συντόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Τζιόκας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς και είναι σημαντικό πως ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για την αρχαιολογική σκαπάνη. Ο Δήμος ανέθεσε καινούργια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται η αρμόδια υπηρεσία για να ολοκληρώσει το κτίριο του παλαιού Τούρκικου Τελωνείου, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ήδη, στο κτίριο υπάρχουν 2 υπάλληλοι».
[wpg_thumb]
Η δρ. αρχαιολόγος – προϊσταμένη της ΙΕ΄ Ε.Π.Κ.Α κ. Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου ανέπτυξε το θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Περραιβία». Η εισηγητής έκανε αναφορές σε σημαντικά ευρήματα σε Ελασσόνα(νομίσματα), Μηλέα(θέση Ρουβνιές), Πύθιο, Σαραντάπορο, Καστρί Λιβαδίου, Άζωρο, κοντά στο Αργυροπούλι, Γόννους(μεγάλη πύλη της Περραιβίας). «Στοχεύουμε στη λειτουργία Αρχαιολογικής Συλλογής με όλο το διαθέσιμο υλικό, κέντρο πληροφόρησης για όλη την Περραιβία», υπογράμμισε.
Ακολούθησε η εισήγηση της αρχαιολόγου Ασημίνας Τσιάκα με θέμα «Αρχαιολογική Συλλογή Ελασσόνας». Η κ. Τσιάκα αναφέρθηκε στις προϊστορικές θέσεις Δολίχης – Πυθίου – Μηλέας – Φαρμάκης, έκανε μια περιήγηση στο χώρο του κτιρίου του «Τούρκικου Τελωνείου» που προορίζεται να φιλοξενήσει την αρχαιολογική συλλογή Ελασσόνας(εποχή χαλκού, Μυκηναϊκή εποχή, πρώιμη εποχή σιδήρου, στενή σχέση που είχαν οι Θεσσαλοί με τους λαούς της Μακεδονίας, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά χρόνια, λατρεία Ασκληπιού, Απόλλωνος, Ποσειδώνος Πατρώου, Ηρακλή, ευρήματα που έχουν σχέση με τον δημόσιο βίο, εποπτικό υλικό στον επάνω χώρο της έκθεσης. «Μιλώντας για την προοπτική του χώρου, στοχεύουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δυνατότητα συμμετοχής. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και άφθονα ευρήματα…», υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα.
Η αρχαιολόγος της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Άννα Γιαλούρη αναφέρθηκε στο θέμα «Προστασία και ανάδειξη μνημείων περιοχής Ελασσόνας. Η συντήρηση και αποκατάσταση του Ι.Ν. Παναγίας Πυθίου». Στάθηκε στις ανασκαφές στο Παλιοκλήσι Αζώρου, στη Μηλέα(θέση «Αγία Τριάδα»), στο Καστρί Δολίχης, στο Δομένικο, στους ναούς της Τσαριτσάνης και στο Ναό Παναγίας Πυθίου(Βυζαντινά Ασκηταριά). «Υπάρχει ένα δίκτυο σημαντικών αρχαιοτήτων. Η Περραιβική Τρίπολη είναι πλούσια σε αρχαιότητες όλων των εποχών!», ολοκλήρωσε η κ. Γιαλούρη.
Μεγάλο ενδιαφέρον «έκρυβαν» οι εισηγήσεις – παρουσιάσεις αρχικά με θέμα «Ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας», από τους Δημήτριο Γούσιο, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ιωάννη Φαρασλή, περιβαλλοντολόγο, και στη συνέχεια με θέμα «Αποτελέσματα διασκοπήσεων με μη καταστρεπτικές μεθόδους στην Άζωρο», από τους Κων. Τέλιο, αρχιτέκτονα συνεργάτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ιωαν. Φαρασλή.
Όπως υπογραμμίστηκε, ανάμεσα στα άλλα: «Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την αξιοποίηση των τοπικών αρχαιολογικών πόρων. Ο κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη. Βασικά το σημάδι τοπικότητας και ταυτότητας της περιοχής. Μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Διακριτότητα των τοπικών πόρων και αρχαιολογικοί χώροι. Ο πλούτος του παρελθόντος μεταφέρεται και σε άλλα προϊόντα. Απεριόριστη η δυνατότητα του κάθε τόπου να κατασκευάσει πόρους. Πάντρεμα διαφόρων προσεγγίσεων. Αρχαιολογική έρευνα και νέες τεχνολογίες. Από το αρχαιολογικό αντικείμενο στον εδαφικό πόρο. Ολοκληρωμένη μεθοδολογία. Ανάγνωση του χώρου και η μέθοδος γεωραντάρ. Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Η τεχνολογία, μας κατέπληξε!».
Δευτερολογώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος, τόνισε: «Ας συνεχίσουμε …να κρατούμε μικρό καλάθι για τα ευρήματα των ανασκαφών. Για την ώρα, ξεκινάμε την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελασσόνα, και στη συνέχεια βλέπουμε…».
Σε σύντομη παρέμβαση του, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής μετέφερε την έκδηλη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχθούν και να προβληθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα: Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Φώτης Τζιόκας, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Νικ. Καψάλης, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ κ. Αθ. Ζιώγας και της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδ. Μηνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της διοίκησης του Δικτύου «Περραιβία», ο δημοσιογράφος – ερευνητής κ. Παύλος Λάλος, κ.ά.

Τηλεγραφήματα έστειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας.

Add Comment