Οι Μάγια, ο Μεγάλος Ενιαυτός και το τέλος του κόσμου

Του Γιώργου Σαράτση

Αποτελεί άραγε εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου η ανάγκη του να ηδονίζεται με θεωρίες καταστροφής ή μήπως σχετίζεται περισσότερο με τον βαθμό άγνοιας του φυσικού κόσμου που τον περιβάλλει; Το βέβαιο είναι ότι στην εποχή μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος θεωρίες, οι δημιουργοί των οποίων επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στο σύνολο του πληθυσμού σωρεία τάσεων υστερίας, τρομολαγνείας και ακραίας παραφιλολογίας…

Μετά το σάλο για επικείμενη καταστροφή τον Δεκέμβριο του 2000 και της τελικής του διάψευσης, η καταστροφή του κόσμου μετατέθηκε για τον Μάιο του 2003. Ένας πλανήτης, είπανε, που πρωτοπαρατηρήθηκε από τους Σουμέριους, ονόματι Νιμπίρου, κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη. Ως εκ θαύματος, τίποτα δεν φάνηκε να ταράζει τον πολύπαθο Γαλάζιο μας πλανήτη και πολύ γρήγορα οι μελλοντολόγοι και ειδικοί στις θεωρίες καταστροφολογίας ανασύρουν μία σειρά μαρτυριών που ήθελαν το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια να ολοκληρώνει τον κύκλο του στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Το θέμα αρχίζει γρήγορα να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, καθώς εκδίδονται χιλιάδες βιβλία παγκοσμίως και δημοσιεύονται άπειρα μεταφυσικά, παραφυσικά ακόμα και επιστημονικά άρθρα που έχουν ως κύριο θέμα τους το ημερολόγιο των Μάγια, την μεταστροφή των πόλων, την σύγκρουση αστεροειδών και μία σειρά ακόμα χολιγουντιανών σεναρίων αφανισμού του πλανήτη μας. Βέβαια, όπως μπορεί κανείς να υποθέσει, ο αντίκτυπος της όλης παραφιλολογίας -ιδιαίτερα ο οικονομικός- υπήρξε, άκρως προσοδοφόρως. Μάλιστα, σε μία πρόσφατη συζήτησή μου με γνωστό φίλο ερευνητή πληροφορήθηκα πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλησαν να βάλουν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή που πλησιάζει…

Ωστόσο, μόλις κάποιες βδομάδες πριν η NASA με επίσημο δημοσίευμά της διέψευσε κάθε σενάριο επικείμενης καταστροφής του κόσμου (τουλάχιστον προς το παρόν), κάνοντας μία απλή και μόνο αναφορά στο αστρονομικό φαινόμενο που πρόκειται να κορυφωθεί την γνωστή σε όλους μας πλέον ημερομηνία και δεν είναι άλλο από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Όμως, τί πραγματικά συμβαίνει με το ημερολόγιο των Μάγια; Υπήρξαν, όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν, προφήτες μιας επικείμενης καταστροφής ή είχαν ίσως κάτι πιο σημαντικό να μας πουν;

Είναι αλήθεια ότι, η φυλή των Μάγια έγινε ευρέως γνωστή αφορμή του περίφημου ημερολογίου τους, το οποίο φαίνεται να ξεκινά κάπου το 3144 π.Χ. και να τελειώνει κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Ηλιοστασίου αυτού του έτους. Πολλοί μάλιστα ερευνητές και επιστήμονες κατάφεραν να τεκμηριώσουν ικανοποιητικά αρκετά από τα παραπάνω. Όπως διευκρινίζει ο αστρονόμος Ντέιβιντ Ντάρλιγκ σε άρθρο του στο περιοδικό “New Scientist”, οι Μάγια είχαν όντως ένα ημερολόγιο βασισμένο σε μία περίοδο 1.872.000 ημερών. Δεδομένου ότι άρχιζε το 3114 π.Χ., θα μπορούσε κανείς να πει ότι πράγματι τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2012. Άλλοι επιστήμονες από την Κεντρική Αμερική -όπως αναφέρει το “Live Science”- διαπίστωσαν ότι το ημερολόγιο των Μάγια περιελάμβανε περιοδικούς κύκλους των 144.000 ημερών ο καθένας. Συνολικά έχουν επαναληφθεί 12 τέτοιοι κύκλοι και ο 13ος ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, οι Μάγια σίγουρα δεν εννοούσαν το τέλος του κόσμου, έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα, τουλάχιστον μετά απ’ όσα έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Οι Μάγια, όπως και κάθε ιθαγενείς λαός που μελέτησε σε βάθος τη φύση και τα φαινόμενά της, κάνουν λόγο για την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής που θα επιφέρει σημαντικές βιολογικές και συνειδησιακές αλλαγές στο σύνολο του πληθυσμού της Γης.

Σαφώς, δεν είναι οι Μάγια εκείνοι που κατάφεραν πρώτοι να παρατηρήσουν και να καταγράψουν παρόμοια αστρονομικά φαινόμενα, ερμηνεύοντας παράλληλα τον κόσμο τους. Πρώτοι οι Έλληνες γύρω στα 500 π.Χ. κατάφεραν να αναγάγουν σε επιστήμη την καθαρή παρατήρηση του ουρανού και των ουράνιων σωμάτων. Για τους Έλληνες η 21η του Δεκέμβρη είναι η ημέρα όπου τελούνταν οι εορτές του «Τριέσπερου» με αποκορύφωση την 25η του Δεκέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στην Έλευση του Ηλίου-Απόλλωνος. Βέβαια, πολύ πριν από την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού οι περισσότερες κοσμοθεάσεις θέλουν τους θεούς τους να ενσαρκώνονται κατά την περίοδο αυτή του έτους: ο περσικός θεός Μίθρας, οι αιγυπτιακοί Όσιρις και Ώρος, ο Βάαλ και ο Κρόνος, ο Δίας, ο Διόνυσος, ο Ηρακλής και ο Άδωνης… Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνία γέννησης του Ιησού επιβλήθηκε μετά από διαταγή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον επίσκοπο Ρώμης, Ιούλιο Α’ κατά το 336 μ.Χ., πατάσσοντας οριστικά τις πατρώες λατρευτικές τελετές.

Η 21η του Δεκέμβρη είναι η πρώτη ημέρα του Ζωδίου του Υδροχόου, αφήνοντας πίσω του το Ζώδιο των Ιχθύων, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 25.920 ετών. Είναι, επίσης, η πρώτη ημέρα του πρώτου έτους του νέου «Μεγάλου Ενιαυτού». Ο Ησίοδος είναι ο πρώτος που αναφέρεται στο φαινόμενο του Μεγάλου Ενιαυτού, προμηνύοντας με το τέλος του την ένδοξη επιστροφή του Διός. Αργότερα, ο Αναξίμανδρος, ο Ηράκλειτος, οι Πυθαγόρειοι και ο Πλάτωνας θα μιλήσουν εκτενώς για τα μυστήρια του Μεγάλου Ενιαυτού. Συγκεκριμένα, ο Πλάτωνας αναφέρει χαρακτηριστικά στο έργο του “Τίμαιος” (39c 1-d 7): «(…) η περίοδος της μίας και φρονιμότατης περιστροφής έχει γίνει νύχτα και ημέρα, και ο μήνας όταν η σελήνη διανύσει τον κύκλο της και καταφτάσει τον ήλιο, και το έτος όταν ο ήλιος διανύσει τον δικό του κύκλο. Τις περιφορές των άλλων άστρων, επειδή δεν έχουν ασχοληθεί με αυτές οι άνθρωποι, εκτός ολίγων, ούτε τις κατονομάζουν, ούτε τις συγκρίνουν μεταξύ τους με βάση τους αριθμούς, ώστε δεν γνωρίζουν ότι και των άστρων αυτών οι περιφορές είναι χρόνος, μολονότι αυτές είναι απειράριθμες κατά το πλήθος και κατά τρόπο θαυμαστό τακτοποιημένες. Εν τούτοις, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε ότι ο τέλειος αριθμός του χρόνου τότε συμπληρώνει τέλειο έτος…». Τέλος, σημαντικές πληροφορίες για τον Μεγάλο Ενιαυτό παρατίθενται και από τον Ερυθραίο, σε διασωθέν απόσπασμα του μαθητή του Αριστοτέλη, Εύδημου.

Ο πλανήτης μας «λούζεται» κυριολεκτικά καθημερινά από τεράστιες ποσότητες κοσμικής ενέργειας, οι οποίες επενεργούν στις ζωτικές και διανοητικές μας λειτουργίες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ημέρες ή περίοδοι-ορόσημα όπου η κοσμική ενέργεια αυξάνει σημαντικά, όχι μόνο ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά. Μία τέτοια περίοδο διανύουμε ήδη εδώ και αρκετό καιρό. Από τις 21 του Δεκέμβρη κι έπειτα, κορυφώνεται το φαινόμενο του Χειμερινού Ηλιοστασίου, παρουσιάζοντας μία σημαντική διαφοροποίηση αυτή τη χρονιά. Εικάζεται ότι το σύνολο των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος θα παρουσιάσουν σχετική ευθυγράμμιση και παράλληλα ολόκληρο το Σύστημα πρόκειται να ευθυγραμμιστεί με το κέντρο του Γαλαξία μας. Η κοσμική ενέργεια που πρόκειται να έρθει στον πλανήτη μας θα επιδράσει κατασταλτικά στις βιολογικές, συνειδησιακές και διανοητικές μας λειτουργίες, σηματοδοτώντας την έλευση μίας νέες περιόδου για το γένος των ανθρώπων. Ήδη οι αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες. Καλό θα ήταν να μας βρούνε έτοιμους για να τις δεχτούμε..!

Χρόνια καλά σε όλους μας!

Add Comment