Λαμπρός εορτασμός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου

«Η ζωή μας είναι συνεχής αγώνας και μάχη…»
του Γιάννη Μουκίδη

Με επισημότητα, με θρησκευτική λαμπρότητα, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του πολιούχου της Ελασσόνας, του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Χθες το πρωί, στο κέντρο της Ελασσόνας, στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σελεύκειας(Πατριαρχείου Αντιοχείας) κ. Εφραίμ, Ελασσόνας κ. Βασίλειος και ο θεοφ. επίσκοπος Θαυμακού – καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη κ. Ιάκωβος, ενώ συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος(της Ιεράς Μονής Σπαρμού), και οι ιερείς της περιοχής π. Νικόλαος, π. Αλέξανδρος, π. Θεόφιλος, π. Δημήτριος, π. Ευάγγελος.
[wpg_thumb]
Πλήθος πιστών από την πόλη της Ελασσόνας και τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν την ανθοστόλιστη Εικόνα του Αγίου και παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στα Θεία Κηρύγματα ο μητροπολίτης Ελασσόνας και ο επίσκοπος Θαυμακού αναφέρθηκαν στον Άγιο Δημήτριο, «τον παντοτινό υπέρμαχο της πίστης και της Εκκλησίας και τον αγωνιστή απλό στρατιώτη, τον γενναίο στρατιωτικό και μάρτυρα, πρότυπο για μίμηση». «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολεμική που προέρχεται από μια τεχνητή κρίση. Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος, προκειμένου να επικρατήσουν οι δυνατοί και μεγάλοι και να χαθούν οι αδύνατοι. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Η ζωή μας είναι συνεχής αγώνας και μάχη. Οι Άγιοι μας, που δοκιμάστηκαν, δίδοντας τη δική τους μαρτυρία, έρχονται να μας βοηθήσουν όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο δικός μας Άγιος. Σε μια κρίσιμη εποχή σαν τη σημερινή, πρέπει να είναι τα ζωντανά πρότυπα στη ζωή όλων μας. Οι Έλληνες πάντα ξεπερνούσαν τις κρίσεις με υψηλό φρόνημα, με πίστη στο Θεό, με πίστη στον άνθρωπο, με γενναιότητα, με υπομονή!», τόνισαν με νόημα οι ομιλητές.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ).
Στη συνέχεια, ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη του μητροπολίτου Ελασσόνας Καλλινίκου, στα προπύλαια του Ναού, εκεί όπου δεσπόζει και η προτομή του.
Στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, η περιφερειακός σύμβουλος – πρώην έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Φώτ. Τζιόκας, ο πρόεδρος της ΚΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, δημοτ. σύμβουλοι, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Β. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελ. Κυριακού, ο πρώην αντινομάρχης Λάρισας κ. Δ. Τσιουρής, αξιωματικοί της 694 Π.Α.Π. και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, καθώς και πιστοί από όλη την περιοχή, και όχι μόνο.

Add Comment