ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Πασχόπουλος , για τις προετοιμασίες και τις συμμετοχές που στηρίζουν την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, που θα γίνει από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ελασσόνα.

Ο κ. Πασχόπουλος, στην σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε προς τα Μ.Μ.Ε. , τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του πανελλήνιου θεσμού που λαμβάνει χώρα στην Ελασσόνα κυρίως την φετινή κρίσιμη χρονιά της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε επίσης, ότι ο Δήμος Ελασσόνας παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, τολμά, να βοηθήσει το εθνικό μας προϊόν που μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά επέκταση να βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν αυτό, από τους παραγωγούς της πρώτης ύλης, μέχρι τους παραγωγούς του τελικού προϊόντος, της ΦΕΤΑΣ.

Αποκτά φέτος η 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, συνέχισε ο κ. Πασχόπουλος , ιδιαίτερη σημασία για ένα ακόμα λόγο: να δείξει ότι η περιοχή Ελασσόνας και κατά επέκταση η Θεσσαλία, μπορεί να βρει νέους τρόπους οικονομικής ανάπτυξης, βασισμένης στα παραδοσιακά αγνά προϊόντα ΠΟΠ που υπάρχουν και όχι στην εξόρυξη του λιγνίτη, διατρανώνοντας τη βούληση όλων των κατοίκων και φορέων της περιοχής Ελασσόνας, ενάντια σ’ αυτή τη σκέψη. Ο κίνδυνος της μόλυνσης από την εξόρυξη του λιγνίτη και της μη αναστρέψιμης βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος είναι ενάντια σε όλα τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένη στα πιστοποιημένα και αγνά κτηνοτροφικά – γεωργικά προϊόντα της περιοχής , όπως η μοναδική για την ποιότητα και γεύση της ΦΕΤΑ.

Τέλος ο κ. Δήμαρχος , ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμπαραστέκονται στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, όπως , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “Δήμητρα”, την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και το Επιμελητήριο Λάρισας και ανέφερε ότι τα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας θα γίνουν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 19.30.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας κ. Αθανάσιος Ζιώγας, παίρνοντας το λόγο από τον κ. Δήμαρχο, ανέφερε τη σημασία της γιορτής και τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλει τόσο ο Δήμος Ελασσόνας όσο και η Κοινωφελής Επιχείρηση για την υλοποίησή της. Παρότρυνε να έρθει ο κόσμος στη γιορτή και να παρακολουθήσει την επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Φέτα, Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» με τη συμμετοχή καταξιωμένων πανεπιστημιακών αλλά εκπροσώπων φορέων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη ΦΕΤΑ, ως ένα από τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους φορείς που βοηθούν στην υλοποίηση της ημερίδας καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας.

Τέλος ο Διευθυντής της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας, κ. Ιωάννης Σαμώτας, ανέλυσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, που είναι αφιερωμένο στην παράδοση και στη νεολαία με πλούσιες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα τόνισε τις γευσιγνωστικές εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τα παιδιά και τις παρουσιάσεις τυροκόμησης που θα γίνουν από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.

Ακολουθεί αναλυτικό δελτίο τύπου για τους στόχους της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία του γεωργωκτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής, τη στήριξη, ανάπτυξη της παραγωγής και προώθηση της φέτας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, διοργανώνουν την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας.

Κάτω από τον κίνδυνο της μόλυνσης και της μη αναστρέψιμης βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος λόγω σχεδίων της εξόρυξης του λιγνίτη διατρανώνουμε την βούληση των κατοίκων της περιοχής για ένα μοντέλο ανάπτυξης με πιστοποιημένα και αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα όπως είναι η μοναδική για την ποιότητα και γεύσης της, Φέτα.

Είναι μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Θεσσαλικό και όχι μόνο χώρο. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις γωνιές του Ελλαδικού χώρου, όπως και στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις οι οποίες είχαν στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Η φέτα είναι βασικός κρίκος στην διατροφική αλυσίδα, πηγή υψηλής πρωτεΐνης ασβεστίου, βιταμινών και στοιχείων. Εθνικό προϊόν, έχει θέση πλήρους φαγητού στο ελληνικό τραπέζι, γνωστό άλλοτε για την απαλότητά του και άλλοτε για την αψάδα της γεύσης του, έχει συνδεθεί πολύ στενά με την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, αφού η περιοχή της Ελασσόνας, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ετήσια παραγωγή φέτας στην Ελλάδα.

H φέτα, λοιπόν, αποτελεί στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Το αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα , καθώς και τα παράγωγα του (φέτα κ.α.) είναι οι στυλοβάτες του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της (πρώην Επαρχίας Ελασσόνας, ορεινά Ν. Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας).

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας παράγονται συνολικά πάνω από 27.000 τόνοι φέτας ετησίως, που εκφράζεται σε ποσοστό 30% της πανελλήνιας παραγωγής της. Θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τοπικοί πόροι και οι πρώτες ύλες – το αιγοπρόβειο γάλα – αξιοποιούνται τα μέγιστα ως πρώτη ύλη στην παραγωγή της φέτας.

Ο Νομός Λάρισας (και από αυτόν κυρίως η περιοχή Ελασσόνας) παράγει , σύμφωνα με στοιχεία, τα 14 στα 100 κιλά φέτας που παράγονται πανελλήνια , ενώ η χώρα συνεισφέρει στην παγκόσμια παραγωγή πρόβειου γάλακτος ένα ιδιαίτερο σημαντικό μερίδιο 17,6% .

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ελλάδα, θέλοντας να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και να τιμήσουν το προϊόν «Φέτα», οργανώνουν για 6η φορά την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Τα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας, θα γίνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Το πλούσιο πρόγραμμα, περιλαμβάνει έκθεση του προϊόντος σε εκθεσιακά περίπτερα, επιστημονική ημερίδα, γευσιγνωστικές βραδιές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, επίδειξη παρασκευής φέτας και πολλές εκπλήξεις.

Ένα σημαντικό κομμάτι των εκδηλώσεων και στο οποίο οι διοργανωτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα είναι η επιστημονική ημερίδα που θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, με τίτλο «Η ΦΕΤΑ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» , στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Στη συγκεκριμένη επιστημονική διημερίδα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημίων, φορέων και ινστιτούτων, παραγωγικών τάξεων και άλλοι. Σκοπός της είναι να αναδειχθεί η φέτα και να καταλάβει το προϊόν, τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας θα δώσει η επίδειξη τυροκόμησης από το Τ.Ε.Ε. Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων. Σπουδαστές και καθηγητές της σχολής θα αναλάβουν να μας δείξουν μερικά από τα μυστικά παραγωγής του τυριού την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί σε ειδικό περίπτερο στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

H γιορτή φέτας έχει ως στόχους:

Την προστασία της ιδιαίτερης παραγωγής της.

Την προώθηση και ανάδειξη της στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή αγορά.

Την προώθηση και τη κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ ως Προϊόν Προστατεύομενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προς όλες τις αγορές τρίτων χωρών (ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑ κ.α.)

Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προβολής και ανάδειξης της διατροφικής αξίας της φέτας.

Την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φέτας και την ανάδειξή του ως ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας και ιδιαίτερης γαστριμαργικής απόλαυσης.

Την δυνατότητα να μπορούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο να αναγνωρίζουν τη φέτα από τα λοιπά ομοειδή προϊόντα που διακινούνται στη διεθνή αγορά.

Την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων και την διασφάλιση του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και την παραμονή τους στην περιφέρεια.

Η Γιορτή της Φέτας με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει θα βοηθήσει επίσης:

την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου, κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία της, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

την αναχαίτιση της εσωτερικής μετανάστευσης, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας ζωής και του εισοδήματος των κατοίκων, με την επανένταξη των ορεινών περιοχών στο εθνικό παραγωγικό σύστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση τους.

την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών περιοχών, μέσω της διαφοροποίησης της οικονομικής βάσης, της παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο.

την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το προϊόν «φέτα».

την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής Ελασσόνας (φυσικές ομορφιές , πολιτιστική κληρονομιά , ανθρώπινοι πόροι). Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ βρίσκεται και το μνημείο Παγκόσμιου Φυσικού Κάλλους , ο Όλυμπος, το Βουνό των Θεών.

Τέλος την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και ανάδειξης της ζωικής παραγωγής σε ένα σημαντικό παράγοντα της αγροτικής μας ανάπτυξης.

Οι στόχοι αυτοί θα υλοποιηθούν με τις παρακάτω ενέργειες:

Την προβολή των εκδηλώσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο,

Την διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας με διάφορες θεματικές ενότητες

Την διανομή εντύπων προς τους καταναλωτές,

Την ενημέρωση των παραγωγών με όλες τις εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες που αφορούν το προϊόν – έντυπο «Δεκαπεντάλογος της Φέτας».

Την συνεργασία με όλες τις Επιχειρήσεις Επεξεργασίας Γάλακτος, Συνεταιρισμούς, Δίκτυα, Δημόσιους Οργανισμούς, (ΕΦΕΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Γ.Χ.Κ., ΕΟΤ), ΠΑΣΕΓΕΣ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Εμπορικούς αντιπροσώπους εστιατορίων και ξενοδοχείων, Επιχειρήσεις Super Market, καταναλωτικές οργανώσεις και κάθε είδους άλλο φορέα (Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Ομοσπονδία Τυροπαραγωγών Παραδοσιακών Προϊόντων Ελλάδας, κ.α.) με μοναδικό σκοπό το τιμώμενο προϊόν.

Επίσης τις 3 μέρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό και την ψυχαγωγία και ενημέρωση των καταναλωτών όπως γευσιγνωστικές βραδιές με παραδοσιακά προϊόντα, επίδειξη τυροκόμησης από παραδοσιακό τυροκομείο κ.α.

Ενημέρωση των μαθητών των σχολείων (σημαντικό κομμάτι του καταναλωτικού κοινού) μέσω ειδικών προγραμμάτων που θα δημιουργηθούν και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση.

Η φετινή χρονιά είναι μια κρίσιμη χρονιά. Όλοι μας πρέπει να εργασθούμε για την καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την παροχή ενός οράματος και ελπίδας στη νέα γενιά των αγροτών και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, μοναδικός πόρος ζωής για εκατοντάδες οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως η επαρχία Ελασσόνας.

Και ειδικότερα για την Επαρχία Ελασσόνας, να ακυρώσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια κάποιων για την εξόρυξη του λιγνίτη που θα αμαυρώσει κάθε προσπάθεια αυτού του τόπου για ανάπτυξη.

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, διοργανώνουν την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας,

υπό την αιγίδα των : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα”, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Επιμελητήριο Λάρισας,

και με την συνεργασία των : Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Γεωπονική Σχολή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Όλες τις παραπάνω πληροφορίες για την 6η Πανελλήνια γιορτή φέτας αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα μπορείτε να τις βρείτε στις σελίδες της ιστοσελίδας www.giortifetas.gr .

Την οργάνωση των εκδηλώσεων έχουν ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας που έχει την κεντρική ευθύνη όλων των εκδηλώσεων.

Web site: www.giortifetas.gr
E- mail : info@giortifetas.gr / deptakal@gmail.com / dimoselassonas@hol.gr

Χορηγοί :
INOX DESIGN KATERIS A.E.
ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε.
ΔΙΒΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΔΙΑΝΟΜΕΣ

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ»
Εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ»
Εφημερίδα «Αναγνώστης»
Εφημερίδα «Η ΕΚΔΟΣΗ»
Περιοδικό «Ζωοκόμος»
Εφημερίδα «Αγροτική Ευκαιρία»

ΕΡΤ3
TRT
ASTRA TV
ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV

Ράδιο «Ελασσόνα»
Ράδιο «Palace»
Ράδιο «Scanner»
Ράδιο «Πόλις»
Ράδιο «Κιβωτός»
Ράδιο «Μουσικό Κανάλι Ελασσόνας»
Ράδιο «Ήχος Fm»
Ράδιο «Party 97,1»