Κεντρική Πλατεία Δολίχης

Η Δολίχη πανηγυρίζει στις 5 και 6 Αυγούστου 2012, με αφορμή τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Ο ναός, που αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο του χωριού με το μακρόστενο σχήμα του και τον παράκεντρο τρούλο του, προκαλεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων περαστικών κάθε χρόνο. Οι ιδιαιτερότητες της μορφής του οφείλονται στις συνεχείς μετασκευές που γνώρισε, όπως όλοι οι ενοριακοί ναοί με μεγάλη ιστορία. Η σημερινή όψη του διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν έγιναν επισκευές στο βυζαντινό κτίσμα και τοιχογραφήθηκε με δαπάνη επιφανών οικογενειών της Δολίχης. Το σημερινό κτίριο του ναού αποτελείται από έναν μονόχωρο ξυλόστεγο ναό και δύο νάρθηκες, από τους οποίους ο εσωτερικός καλύπτεται με τρούλο. Το μεγάλο μήκος υπήρχε σίγουρα την εποχή των επισκευών του 1500, αφού τοιχογραφίες της φάσης αυτής διατηρούνται και στους δύο νάρθηκες. Το αρχικό κτίσμα χρονολογείται στη μεσοβυζαντινή περίοδο, από τον 10° έως τον 12° αιώνα, όπως δείχνουν άλλα ανάλογα παραδείγματα.

Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του πανηγυριού έχουν ως εξής:

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012:

10:30 μ.μ.: Πάρτι νεολαίας με dj Dimos και dj Astrapi

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012:

7:00 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός στο βυζαντινό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος. Αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας.

7:30 μ.μ.: «Ας παίξουμε τους μεγάλους (κωμωδία)», του Αντώνη Δελώνη Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης. Τόπος: Αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» Πολιτιστικού Κέντρου Δολίχης.
Οργάνωση και επιμέλεια: Βιργινία Τσακνάκη.

9:00 μ.μ.: Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων:
α. Παιδικό χορευτικό συγκρότημα Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης με χορούς από την Ήπειρο
β. Χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Γυναικών Δολίχης με χορούς από τη Μακεδονία.

Ακολουθεί δημοτικό – λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Βακούφτση στο κλαρίνο. Στο τραγούδι ο Νίκος Σόλιας και στο βιολί ο Βασίλης Πλάκιας.

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012:

Πρωί: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Δολίχης.

7:00 μ.μ.: «Ας παίξουμε τους μεγάλους (κωμωδία)», του Αντώνη Δελώνη Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης. Τόπος: Αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» Πολιτιστικού Κέντρου Δολίχης.
Οργάνωση και επιμέλεια: Βιργινία Τσακνάκη.

9:00 μ.μ.: Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων:
α. Χορευτικό Συλλόγου Κατοίκων Πολίχνης «Ο Νόστος» με χορούς από την Θράκη
β. Χορευτικού Πολιτιστικού – Ποντιακού Συλλόγου Λόφου με ποντιακά τραγούδια.

Ακολουθεί δημοτικό – λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Βακούφτση στο κλαρίνο. Στο τραγούδι ο Νίκος Σόλιας και στο βιολί ο Βασίλης Πλάκιας.

* Οι εκδηλώσεις διεξάγονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης «Η Τριπολίτιδα». Σουβλάκια, λουκάνικα, χοιρινό κεμπάπ και ποτά θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες. Οι τιμές σε όλα τα είδη παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη.