Σχολεία της Αλεξανδρούπολης και της Αθήνας στην Τσαριτσάνη

Στην Τσαριτσάνη το Σάββατο, το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και το 1ο Γυμνάσιου Νέου Ψυχικού Αθήνας

Στην ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης βρέθηκαν το Σάββατο 31 Μαρτίου, το μεσημέρι, οι Περιβαλλοντικές ομάδες του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και του 1ου Γυμνασίου Νέου Ψυχικού Αθήνας, στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην περιοχή μας με αφορμή σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας.

[wpg_thumb]
Οι μαθητές των δύο σχολείων και οι συνοδοί καθηγητές τους έγιναν δεκτοί στην έδρα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης από τη Διοίκηση του Συλλόγου, ενώ ακολούθησε ξενάγησή τους στο νεοϊδρυθέν Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης που στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτίριο- κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακελλαρόπουλου.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Τσαριτσάνη περιελάμβανε ακόμη ξενάγηση στον παμπάλαιο ναό του Αγίου Νικολάου από τον εφημέριο π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη και στον μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου από τον π. Γεώργιο Κοντοτάσιο, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στον Τσαριτσανιώτη διδάσκαλο του Γένους Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ιστορικότητα του χωριού, που φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή του και την ένταξή του στον εθνικό κορμό, και ακόμη να δουν σημαντικά μνημεία όπως την Οικονόμειο Σχολή, παλιά Αρχοντικά, την έδρα του ονομαστού επί Τουρκοκρατίας Συνεταιρισμού της Τσαριτσάνης που φιλοξένησε και Προξενείο της Αυστρίας και το Μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, κατά το Ολοκαύτωμα του χωριού στις 12 Μαρτίου 1943.
Βιντεοσκοπημένο υλικό από την ξενάγηση των μαθητών στον Πύργο του Μάμτζιου και της επίσκεψης στο χωριό, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://mstsaritsanis.blogspot.com/.

Add Comment