Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των αστέγων

Την εφαρμογή συγκριμένων δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης αλλά και για την αποκατάσταση των αστέγων στον κοινωνικό ιστό, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει αρχικά καταγραφή των αναξιοποίητων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και εν συνεχεία αυτά ή μέρος αυτών να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων, ζήτησαν με κοινή ερώτησή τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, προς τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών.
Σε αυτή επισημαίνουν τα εξής:
«Στην Ελλάδα του σήμερα, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και περισσότερους από 20.000 συμπολίτες μας που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης -σε όλη την χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη κ.α.)-, βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή, δημόσια και δημοτικά κτίρια αφήνονται αναξιοποίητα να ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν και να δοθούν για τη στέγαση συμπολιτών, που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο το άγριο πρόσωπο της κρίσης.
Η οικονομική κρίση και η ανεργία που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες, διαφοροποίησε την τελευταία πενταετία το φαινόμενο έλλειψης στέγης, τόσο ποσοτικά, με σαφή αύξηση του αριθμού των αστέγων περίπου κατά 25% –σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, όσο και ποιοτικά, με την εμφάνιση της γενιάς των «νεοαστέγων», των θυμάτων δηλαδή της κρίσης και της αναλγησίας του πολιτικού συστήματος που έσπρωξε με μιας στην φτώχια χιλιάδες ανθρώπους
Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους αστέγους αφορούν φιλανθρωπικού τύπου παροχές ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένη καμία δράση που να αφορά την πρόληψη του φαινομένου. […]
Δεδομένης της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, το πρόβλημα των αστέγων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αναδεικνύοντας τώρα, περισσότερο από ποτέ, το έλλειμμα κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών πολιτικών στην χώρα μας».
Η βουλευτές ζήτησαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προσθέτοντας: «Στο άρθρο 29 του εφαρμοστικού νόμου 4052/2012, παρ. 3, προβλέπεται η έκδοση και δημοσίευση ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία και οι φορείς υλοποίησης καταγραφής των αστέγων. Όμως, το ζήτημα δεν είναι το “φακέλωμά” τους, για το οποίο θα κατασπαταληθούν χρήματα με άγνωστο αποτέλεσμα, αλλά η εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη στέγη (άρθρο 21, παρ.4), το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο από την ελληνική Πολιτεία, αφήνοντας χιλιάδες αστέγους εγκλωβισμένους στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού περιθωρίου».

Επιστολή βουλευτή Λάρισας
του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ηρούς Μ. Διώτη
προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

ΑΘΗΝΑ, 29.03.2012

Αξιότιμε κκ. Περιφερειάρχη και Πρόεδρε του Π.Σ. Θεσσαλίας και αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι μέλη του Συμβουλίου

Λόγω της υποχρεωτικής μου παρουσίας σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, δεν έχω τη δυνατότητα συμμετοχής στη σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ.
Όμως εξαιτίας της σημασίας του θέματος που συζητείται, η δημιουργία Κέντρων, κατ’ ευφημισμόν, «Φιλοξενίας» Μεταναστών στη Θεσσαλία, παρακαλώ όπως αναγνώσετε προς τα αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου την παρούσα και καταθέσετε για τα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης το κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου «Για τη μελέτη του Μεταναστευτικού Ζητήματος», όπως αυτό κατατέθηκε προς την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2011.

Με τα σχέδια δημιουργίας στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν μάταια να μετατοπίσουν την προεκλογική ατζέντα από τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής. Με άθλια «πυροτεχνήματα», επιχειρούν απροκάλυπτα και αναίσχυντα να προκαλέσουν ανασφάλεια, φόβο και χάος στους πολίτες, να δώσουν έμμεσα μια δικιά τους ερμηνεία για το πώς φτάσαμε στην κρίση, παρουσιάζοντας τους μετανάστες ως τους αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά οι δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την ίδια πολιτική κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Για εμάς πρωτεύουσες αιτίες της ύπαρξης ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων αποτελούν η φτώχεια, οι ανισότητες, η εκμετάλλευση, η άδικη κατανομή του πλούτου, οι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή. Οι μετανάστες που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, δεν ήρθανε από επιλογή, ενώ για πολλούς η χώρα μας δεν ήταν καν στις σκέψεις τους ως τόπος μετεγκατάστασης, αλλά ελέω της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Η λύση για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι ούτε η απέλαση και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο εγκλεισμός τους σε κέντρα κατ’ ευφημισμόν και μόνο «φιλοξενίας», αφού τα κέντρα που σχεδιάζουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (και μόνο στα χαρτιά Προστασίας του Πολίτη) δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της κατάργησης των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών και της αντικατάστασής τους με ανοιχτά κέντρα υποδοχής, στα οποία θα διαμένουν προαιρετικά οι εισερχόμενες/οι με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και ειδική μέριμνα για ασυνόδευτες/τους ανήλικες /ους, ασθενείς, εγκύους και άτομα με αναπηρία. Ταυτόχρονα, ζητάμε κατάργηση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης και της μετάταξης του απασχολούμενου προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες.

Η δημιουργία, λοιπόν, ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τις χώρες που επιθυμεί να φτάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων μεταναστών, η γρήγορη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων ασύλου από τις αρχές και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η τροποποίηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ώστε όλη η Ευρώπη να γίνει ενιαίος χώρος υποδοχής για να οργανωθεί με ορθολογικό τρόπο η διαχείριση του ζητήματος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν βασικούς άξονες μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το μεταναστευτικό. Πρότασης που βρίσκεται στον αντίποδα των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων που εκφράζονται και από τη δημιουργία τέτοιων κέντρων κράτησης μεταναστών.

Με εκτίμηση

Ηρώ Διώτη
Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος

Add Comment