Ανακοινώσεις – συναντήσεις Αγοραστού – Καραλαριώτου

Στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας το νέο Δ.Σ. των Σαρακατσαναίων Λάρισας

Εθιμοτυπική συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου είχαν χθες το πρωί στο γραφείο της τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», επ΄ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Στ. Σούρλας, ο αντιπρόεδρος κ. Κων. Ξηρομερίσιος, ο γραμματέας κ. Μάριος Ζαχαρής και το μέλος κ. Χρήστος Ξηρομερίτης, ενημέρωσαν την αντιπεριφερειάρχη για τις δράσεις του Συνδέσμου και ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013 στην πόλη μας.
Το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη Λάρισα, αφού πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών θα βρεθεί στην πόλη μας για να παρακολουθήσει τις τριήμερες εργασίες του.
Η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στεκόμαστε πάντα αρωγοί τέτοιων σημαντικών προσπαθειών που αφενός ενισχύουν τις παραδόσεις του τόπου μας κι αφετέρου προβάλουν την περιοχή μας και τονώνουν την τοπική οικονομία».

10 εκατ. ευρώ για έργα βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού πρόκειται να εντάξει στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Tα έργα ύδρευσης είναι έργα του μέλλοντος»

Την ένταξη νέων έργων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού των οικισμών της Θεσσαλίας σχεδιάζει η Αιρετή Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής αφορά χρηματοδότηση πράξεων προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης έως 10.000.000,00 € και απευθύνεται σε
Δ.Ε.Υ.Α. Ο.Τ.Α. Α΄ και Β’ βαθμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός «Tα έργα ύδρευσης είναι έργα του μέλλοντος. Με τα έργα αυτά φιλοδοξούμε να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν περιοχές της Θεσσαλίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων». Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των έργων θα είναι άμεση ώστε να προχωρήσει σύντομα η συμβασιοποίηση του και να ξεκινήσει η διαδικασία της υλοποίησης. «Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση με βάση τις υπάρχουσες και καταγεγραμμένες ανάγκες που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη όπως έγινε γνωστό μέσα στην επόμενη εβδομάδα….

Σεμινάριο ΚΑΠΕ – Αντιπεριφέρειας Λάρισας για βιοαέριο

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα ««Αδειοδότηση και Χρηματοδότηση Έργων Βιοαερίου» συνδιοργανώνει το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10-11 Απριλίου 2012.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων σε θέματα που σχετίζονται με το βιοαέριο και τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την ενεργειακή του εκμετάλλευση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση βιoαερίου σε μικρής κλίμακας γεωργο-κτηνοτροφικές μονάδες και α) στην αδειοδοτική διαδικασία και β) στη χρηματοδότηση έργων βιοαερίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπροσώπους βιομηχανιών και γεωργο-κτηνοτροφικών μονάδων, μελετητές-ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, στελέχη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υλοποίηση έργων βιοαερίου, και ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα θέματα ενέργειας και τεχνολογίας περιβάλλοντος
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν:
Η παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση και χρήση του βιοαερίου, οι διαδικασίες αδειοδότησης, χρηματοοικονομικά θέματα, εμπόδια και προοπτικές.

Βιοαέριο: Ένας αναπτυσσόμενος τομέας
Ο τομέας του βιοαερίου εμφανίζει σήμερα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες συνεχή εξέλιξη και η αγορά βιοαερίου στις χώρες αυτές συνεχώς επεκτείνεται (πχ. Γερμανία, Αυστρία). Την ίδια στιγμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η παραγωγή και χρήση του βιοαερίου είναι ακόμη περιορισμένη, αν και το δυναμικό είναι σημαντικό.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BiogasIN, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕ «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη βελτίωση του αδειοδοτικού και χρηματοδοτικού πλαισίου και των συνθηκών για την εγκατάσταση νέων μονάδων βιοαερίου σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση μικρής κλίμακας αγροτο-κτηνοτροφικών μονάδων.

Δηλώσεις συμμετοχής
Η συμμετοχή στο σεμινάριο, που θα έχει διάρκεια 12 διδακτικές ώρες, είναι ελεύθερη. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετικό πληροφοριακό υλικό καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Φ. Στεφάνου, τηλ. 210 6603321, φαξ 210 6603302, e-mail: flora@cres.gr.
Στοιχεία για το έργο BiogasΙΝ παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.biogasin.org

Μεγάλη συμμετοχή γυναικών στα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού της Αντιπεριφέρειας Λάρισας

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των έγκυων γυναικών που παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού που πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας .
Από την αρχή του έτους 80 γυναίκες συμμετείχαν στα μαθήματα που πραγματοποιούνται από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας.
Τα μαθήματα για τις έγκυες, αλλά και η μετέπειτα κατ΄οίκον υποστήριξης σε λεχωϊδες είναι δωρεάν, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, και αποτελούν μια σημαντική προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη μέλλουσα μητέρα και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Οι έγκυες, όπως τονίζουν οι μαίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα κ. Γεωργία Ντέλλα και Τένια Κουλακίδου, παρακολουθώντας τα μαθήματα, προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.
Ψυχολογικά βοηθούμε κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που θα πρέπει να την περνά συνειδητά, συμμετέχοντας ενεργητικά, λογικά και ψύχραιμα.
Έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ηρεμία, ασφάλεια και μπορούν να συνεργάζονται σωστά με το γιατρό τους και τις μαίες.
Η παθητική άβουλη συμμετοχή θα τις παρέχει μόνο ανασφάλεια, φόβο, θλίψη και μερικές φορές ψυχική κατάπτωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Από την 28η – 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης περίπου, ξεκινά το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 8-10 μαθήματα.
– Αρχικά οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσον αφορά τις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.
– Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και την λανθασμένη στάση του σώματος ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα μαθαίνει να κοντρολάρει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.
– Οι γυναίκες μαθαίνουν επίσης ορισμένους τρόπους ειδικών αναπνοών, τους οποίους χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού. Εξασκούνται να χαλαρώνουν, να αυτοσυγκεντρώνονται για να ανακτούν δυνάμεις.
Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν σ’ ένα δικό τους προσωπικό και μοναδικό τοκετό, όπου η κάθε γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια που θα διεκδικήσει το βραβείο των κόπων και των προσπαθειών της: Να δει το μωρό της υγιές, να το ακούσει, να το χαϊδέψει και να το φιλήσει.
– Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει οδηγίες και συμβουλές για την διατροφή της εγκύου και της λεχωϊδας, αλλά και την περιποίηση του βρέφους. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, οι μέλλουσες μητέρες και μπαμπάδες μαθαίνουν ότι αφορά την φροντίδα του νεογέννητου διότι αυτή είναι μια δουλειά που απαιτεί προσοχή, κόπο αλλά και πολλή υπομονή και αγάπη.
Στόχος μας είναι να προάγουμε το μητρικό θηλασμό, γι’ αυτό δίνουμε πληροφορίες για τα πλεονεκτήματά του και με τη χρήση έντυπου υλικού.
Επιμένουμε στη σωστή προετοιμασία για να δεχθούν το θηλασμό σαν το θεμέλιο της σχέσης τους με το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και βρισκόμαστε κοντά τους όταν χρειαστούν τη βοήθειά μας τόσο για το θηλασμό όσο και για την περιποίηση του βρέφους.
Έτσι, οι μαίες πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις κατ΄ οίκον προκειμένου να βοηθήσουν τις νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στην εκμάθηση του νέου τους ρόλου αλλά και σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού γενικότερα.

Για συμμετοχή και παρακολούθηση των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας τηλ.: 2413-506290.

Add Comment