Ανακοινώσεις Περιφέρειας Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρειας Λάρισας

Επιστολή Αγοραστού στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη

Κώστας Αγοραστός: «Πολλά τα προβλήματα στη Θεσσαλία από το κλείσιμο του ΟΕΚ»

Επανέρχεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην υπόθεση για το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο κ. Αγοραστός απαριθμεί τα προβλήματα στους τρεις οικισμούς που βρίσκονται στο Βελεστίνο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ζητώντας την επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση του ΟΕΚ. Αναλυτικά στην επιστολή του ο περιφερειάρχης αναφέρει:
«Με την απόφασή σας να κλείσει ο ΟΕΚ δημιουργήθηκαν μια σειρά προβλήματα καθημερινότητας τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ειδικότερα στην περιφέρειά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα εξής:

1)Οικισμός Βελεστίνο Ι
Ο οικισμός αυτός καθυστέρησε μετά την ένταξη της αναδόχου εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και προκειμένου να αποδώσουμε τις κατοικίες στους δικαιούχους, που περιμένουν πάνω από τρία (3) χρόνια, ήλθαμε σε συνεννόηση με την πρώην πρόεδρο του ΟΕΚ κα Κωτίδου για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΕΚ & Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να αναλάβουμε εμείς την εκτέλεση των έργων στον περιβάλλοντα χώρο, και να αποδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους.
Σήμερα όμως δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση του ΟΕΚ ώστε να είναι δυνατή η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και η εκτέλεση των έργων με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων του Βελεστίνου οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στο ενοίκιο και απειλούν με καταλήψεις των σπιτιών.
Επισημαίνουμε ότι στα προβλεπόμενα έργα υπάρχουν, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής έργα «Ασφάλειας» των ενοίκων (όπως κάγκελα σε περιπτώσεις μεγάλων υψομετρικών διαφορών, αποχέτευση κ.λ.π.) χωρίς τα οποία υπάρχει άμεσος κίνδυνος από πιθανή αυθαίρετη εγκατάσταση.

2) Ο Οικισμός Τρίκαλα ΙΙΙ από 168 κατοικίες έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος με το δίκτυο του δήμου Τρικκαίων , όμως η έλλειψη της διαδόχου κατάστασης του ΟΕΚ δεν βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί. Και σ΄ αυτόν τον οικισμό έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κλήρωσης και ελέγχου των δικαιολογητικών των δικαιούχων, όμως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει υπεύθυνος ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση και την υπογραφή των προσωρινών παραχωρητηρίων των οικιστών, ώστε να είναι δυνατή η παράδοσή τους στους δικαιούχους.

3) Στην Καρδίτσα υπάρχει σε εξέλιξη οικισμός 228 κατοικιών ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της τοιχοποιίας και ο οποίος κατασκευάζεται πλέον μόνο με την ευθύνη του αναδόχου του έργου, χωρίς επίβλεψη και χωρίς Δ/νσα το έργο υπηρεσία, με κίνδυνο να υπάρξουν απαιτήσεις από μέρους του αναδόχου οι οποίες λόγω της κατάργησης του ΟΕΚ, θα καταστούν αυτοδίκαια αποδεκτές, με τεράστια οικονομική ζημιά στον διάδοχο φορέα.
Ταυτόχρονα οι διαδικασίες απογραφής & κλήρωσης των δικαιούχων, οι οποίες έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν (και δε γνωρίζουμε πόσο θα καθυστερήσουν) καθ΄ όσον δεν υπάρχει πλέον υπηρεσία η οποία και θα τις δρομολογήσει.
Τέλος όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι για διάφορους λόγους ο καθένας έχουν πληρώσει τα δάνειά τους και θέλουν να αποδεσμεύσουν το ακίνητό τους από την υποθήκη ή την προσημείωση του ΟΕΚ αδυνατούν να προχωρήσουν στην εξάλειψη λόγω της μη ύπαρξης υπηρεσιών για την εκτέλεση των εργασιών.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την εξεύρεση λύσης για την διευθέτηση των ζητημάτων αυτών».

[wpg_thumb]

Θέμα: «Συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π. Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενόψει αντιπυρικής περιόδου»

Συνεργασία κι ετοιμότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τον σχεδιασμό και τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στη σύσκεψη, που είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας κ. Νικ. Λαθύρης και οι Προϊστάμενοι πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Δημ. Τσιούφας, ο αναπληρωτής Διοικητής Π.Υ. Λάρισας Αντιπύραχος Ιωαν. Ράπτης, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της 110 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Παν. Δημόπουλος, ο Ταγματάρχης Κων. Ιακωβάκης ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παν. Τζιοβάρας ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή, οι Δασάρχες Λάρισας κ. Φρειδερίκη Αποστόλου και Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι του ΟΤΕ, των Δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων και βεβαίως των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα , ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύ καλή συνεργασία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, σαν μία ομάδα και οπωσδήποτε βαδίσαμε με συντονισμένο σχέδιο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βαδίσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών το καλοκαίρι. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία μας διαψεύδουν. Γι΄ αυτό κι εμείς θα προχωρήσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα».
Στην τοποθέτηση της η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια Λάρισας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων: «Ενόψει της φετινής αντιπυρρικής περιόδου, ξεκινήσαμε έγκαιρα την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Βεβαίως, το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνεπικουρούμενη όμως από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σ.Ο.Π.Π. Με τη στενή συνεργασία όλων και καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και φέτος τους κινδύνους από την εκδήλωση  των δασικών πυρκαγιών. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι, θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση σιτοκαλαμιών καθ’όλη την αντιπυρική περίοδο».
Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης, όπως:
Ορισμός υπευθύνων από πλευράς των Δήμων, ώστε να υπάρχει άμεση και γρήγορη συνεννόηση σε περίπτωση ανάγκης,
Καθαρισμός των οικοπέδων,
Ορισμός αντιπυρρικών ζωνών από δήμους και δασαρχεία
Περιπολίες του Στρατού, της Αστυνομίας και των εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
«Είμαι αισιόδοξη, ότι και κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τυχόν πυρκαγιές. Είμαστε σε ετοιμότητα, ξεκινήσαμε έγκαιρα και ευελπιστούμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλες τις εθελοντικές οργανώσεις για τη συνολική προσφορά τους στην Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας», τόνισε η κ. Καραλαριώτου ολοκληρώνοντας την ομιλία της.
Ο κ. Λαθύρης, στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν προβλήματα», ενώ συμφώνησε με την αντιπεριφερειάρχη ότι «η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης και ζήτησε να ενεργοποιηθούν όχι μόνον οι φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες και να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρχές για τυχόν εστίες, ώστε τυχόν φαινόμενα πυρκαγιών να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.
Στη σύσκεψη ο κάθε φορέας αναφέρθηκε στο μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτει ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ότι  περικοπές δαπανών και οι έλλειψη προσωπικού,  προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρακτικά των σχετικών Σ.Ο.Π.Π. και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα υποβληθούν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός Περιφερειακός σχεδιασμός για πρόληψη κι ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές. Αντίγραφο του σχεδιασμού της Περιφέρειας θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. κ. Μέγας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Μαρία Μαμάρα και Αθαν. Παιδής.

Επιστολή περιφερειάρχη Θεσσαλίας στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα

Μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Αγοραστός αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγροτική οικονομία και κίνητρα για επενδύσεις. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Με κατάρρευση απειλείται το παραγωγικό μοντέλο της χώρας εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας, καθώς κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα φέτος κι ενώ ξεκινά η περίοδος προετοιμασίας για τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα κ.α.). Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν τη βάση για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές της χώρας, ενώ κατέχουν έναν πολλαπλασιαστή στην οικονομία που κυμαίνεται από το 3 (βιομηχανικά φυτά π.χ. βαμβάκι) έως και το 7 (διατροφικά φυτά π.χ. καλαμπόκι).
Γεωπόνοι εκτιμούν πως κινδυνεύουν φέτος να μείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις που ανέρχονται ακόμη και στο 30% των εαρινών αροτραίων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να καταστεί αυτάρκης σε αγροδιατροφικά προϊόντα και να κλείσει την ψαλίδα στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών. Πολύ δε περισσότερο όταν η στρόφιγγα των εισαγωγών πλέον έχει κλείσει καθώς έχει σταματήσει η πίστωση προς τη χώρα. Υπολογίζεται πως από τα 20 δις ευρώ των εξαγωγών της Ελλάδας, περίπου το 60% (στοιχεία ΙΟΒΕ) αποτελούν μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει να κάνει με την αδυναμία των τραπεζών και ιδιαίτερα της ΑΤΕ να χορηγήσουν καλλιεργητικά δάνεια (τα λεγόμενα ΑΔΑ), ενώ εξίσου δραματική είναι η έλλειψη ρευστότητας στην κτηνοτροφία. Αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν αδυναμία χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, βάσει απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών στις 31 Ιανουαρίου του 2011. Οι ημερομηνίες ένταξης των αγελαδοτρόφων στο πρόγραμμα δανειοδότησης λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2012, αλλά οι υπάλληλοι της ΑΤΕ δηλώνουν άγνοια, προφανώς λόγω έλλειψης ρευστότητας… Σημειωτέον ότι οι αγελαδοτροφικές μονάδες αποτελούν τη βάση για τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της χώρας που είναι το γιαούρτι.
Για τους προβατοτρόφους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, αφού προέρχονται από ένα βαρύ χειμώνα, οι ζωοτροφές έχουν εξαφανιστεί, οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, όπως οι εξισωτικές, δάνεια δεν χορηγούνται εδώ και μία τριετία, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί τη βάση για το εθνικό προϊόν, τη φέτα, και έχει πολλαπλασιαστή 15 για την οικονομία!
Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα έχει ως εξής: Πολλοί αγρότες είτε παραμένουν απλήρωτοι από εμπόρους και βιομηχανίες για τη σοδειά που παρέδωσαν μέσα στο 2011, είτε από επιδοτήσεις λόγω λαθών στην τηλεπισκόπηση ή στη σύνταξη του ΟΣΔΕ. Τα γεωπονικά καταστήματα αδυνατούν να τους προμηθεύσουν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), αφού οι προμηθευτές τους που είναι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την προμήθεια ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να απειλείται με αφανισμό το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και με συρρίκνωση η παραγωγική βάση.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να αρθεί αυτή η στρέβλωση στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα και στον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας.

Ενημέρωση για τη λύσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία της λύσσας στα Βαλκανικά Κράτη (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία κ.α.) και στην Τουρκία, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής (Τμήμα Υγείας των Ζώων) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει σχετικά με τη λύσσα ότι:
1.Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς της «ελεύθερης από λύσσα χώρας» από το 1987. Παρά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη είσοδος του ιού στη χώρα μας από τα γειτονικά Βαλκανικά Κράτη στα οποία ενδημεί η νόσος μέσω της άγριας πανίδας (ιδιαίτερα αλεπούδων, τσακαλιών και λύκων) που θεωρείται η πιθανότερη δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση.
2.Η λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης (Π.Δ. 133/1992) και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται στα δεσποζόμενα ζώα και καταχωρείται στο Βιβλίο διενεργούμενων προληπτικών εμβολιασμών κατά των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (Π.Δ. 463/1978).
3.Οι παραπάνω εμβολιασμοί είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο να γίνονται, σε περιπτώσεις σκύλων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια πανίδα, όπως οι κυνηγητικοί και οι ποιμενικοί, και ιδίως όταν αυτοί πρόκειται να ταξιδέψουν στις βόρειες περιοχές της χώρας.
4.Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας του ζώου τους (Ν. 3170/2003), στο οποίο καταγράφονται οι διενεργούμενοι εμβολιασμοί και να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή του.
5.Οι σκύλοι που αγοράζονται από καταστήματα πώλησης ζώων (pet shop) και ιδίως όσοι από αυτούς έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, πρέπει να διαθέτουν (Υ.Α. 266541/2003) αριθμό σήμανσης, υγειονομικό πιστοποιητικό ή και διαβατήριο, όπου καταχωρείται ο αντιλυσσικός εμβολιασμός του ζώου (Απόφαση Επιτροπής 2003/803/ΕΚ).
6.Στα αδέσποτα ζώα, τα οποία περισυλλέγονται από ειδικά συνεργεία των Δήμων, προβλέπεται επίσης πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας και άλλων ασθενειών, καθώς και άλλα μέτρα κτηνιατρικής περίθαλψης (Ν. 3170/2003).

Διακίνηση παράνομων γεωργικών φαρμάκων

Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου του βάμβακος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς και συνιστά να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονται στις ετικέτες στην Ελληνική γλώσσα, καθώς ο τελικός χρήστης φέρει και την ευθύνη χρήσης του προϊόντος.
Επισημαίνεται ότι, επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση στην Χώρα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μόνο εάν έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ.115/1997. Η χρησιμοποίηση μη-εγκεκριμένων ουσιών εκτός της ποινικής ευθύνης, εγκυμονεί κινδύνους για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον ενώ η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη.
Επίσης, η εφαρμογή προϊόντων φυτοπροστασίας για εχθρό, παθογόνο, ζιζάνιο ή σε καλλιέργεια, που είναι διαφορετικά από τα αναφερόμενα στην έγκριση, καθώς και σκευασμάτων μη-εγκεκριμένων ή σκευασμάτων που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ενέχει τον κίνδυνο εντοπισμού υπολειμμάτων σε γεωργικά προϊόντα με πιθανές σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας στα τηλ. 2413 511 119, 144, 211 και 181

Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στεγαστικής αποκατάστασης αστών προσφύγων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Aπο τη Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι με τις παραγράφους α, β, γ, δ και ε του άρθρου 19 του Ν. 4025/2011 ( Φ.Ε.Κ. 228/2-11-2-11 τ. Α΄) ρυθμίζονται θέματα που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στεγαστικής αποκατάστασης αστών προσφύγων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα παρατείνονται για πέντε (5) έτη μέχρι οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών που καθορίζουν τα ακόλουθα:
α. Τη δυνατότητα ολοκλήρωσης παραχωρήσεων ακινήτων που έγιναν μέχρι το 1951 σε δικαιούχους πρόσφυγες με νόμιμο τίτλο και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί το οριστικό παραχωρητήριο για διάφορους λόγους.
β. Τη δυνατότητα έκδοσης παραχωρητηρίου και στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες το ακίνητο έχει μεταβιβασθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο από το φορέα του νόμιμου τίτλου ή τους κληρονόμους του ή έχει μεταβιβασθεί με ιδιωτικό έγγραφο.
γ. Τη δυνατότητα παραχώρησης οικοπέδων που ανήκουν στη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς αποκατάσταση προσφύγων και τα οποία έχουν αυθαίρετα καταληφθεί μέχρι 30-10-1950 από δικαιούχους ή όχι προσφυγικής αποκατάστασης και επί των οποίων έχουν ανεγερθεί πλήρεις οικοδομές.
δ. Τη δυνατότητα παραχώρησης αυθαιρέτως κατεχομένων προσφυγικών οικημάτων συνεχώς προ της 1-1-1943 από δικαιούχους πρόσφυγες ή μη.
ε. Τη δυνατότητα παραχώρησης του ½ εξ αδιαιρέτου προσφυγικών οικοπέδων, που ανήκουν στην κυριότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους κατέχοντες με οριστικό παραχωρητήριο ή με νόμιμη μεταβίβαση το υπόλοιπο ½ των οικοπέδων αυτών, στα οποία είχαν οικοδομήσει στο ισόγειο.
2. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ισόγειο διοικητηρίου (είσοδος από Βελή) – Λάρισα, τηλέφωνο 2413 – 506273.

Με καθηγητές και μαθητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Η κρίση στην οικονομία δεν είναι κρίση ελληνικής φιλοξενίας»

Με καθηγητές και μαθητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius συναντήθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφεριάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου. Η συνάντηση είχε σαν στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σε θέματα εκπαίδευσης που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αιρετής Περιφέρειας, αλλά και σε μια γενικότερη εικόνα για την Θεσσαλία.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στη Θεσσαλία μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από 8 χώρες της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Αγοραστός ενώ σημείωσε τη χρησιμότητα του προγράμματος αυτού, που στηρίζεται στα πλαίσια του εθελοντισμού. Ο κ. Αγοραστός συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του 7ου Λυκείου Λάρισας για την πρωτοβουλία τους αλλά και για το γεγονός ότι μπορούν να αξιοποιούν τέτοιες ευκαιρίες.
Απευθυνόμενος στους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές τόνισε: «Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας η κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που σας παρουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης και διάφοροι κύκλοι στο εξωτερικό. Η κρίση στην οικονομία δεν είναι κρίση ελληνικής φιλοξενίας. Νιώστε την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία σαν σπίτι σας και μεταφέρετε πίσω στις χώρες σας το μήνυμα ότι Θεσσαλία αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό με υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προσιτό τουριστικό προϊόν».
Το πρόγραμμα Comenius έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της, ιδίως μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων. Επιπρόσθετα στοχεύει στην προαγωγή της εκμάθησης γλωσσών και αλλά και τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση μέσω του εθελοντισμού. Το 7ο Λύκειο Λάρισας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Comenius υλοποιεί τη δράση “Volunteers at schools” (εθελοντές στα σχολεία) σε συνεργασία με 8 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Τσεχία, Λιθουανία, Ολλανδία, Βουλγαρία). Υπεύθυνες του προγράμματος είναι η δ/ντρια του 7ου Λυκείου κα Βάσω Ζιάκα και η καθηγήτρια Αγγλικών κα Κατερίνα Αναστασίου.

Συνάντηση Βορίδη με Αγοραστό στο Υπουργείο Υποδομών

Πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση των έργων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και τον Ε65

Βορίδης: « Αναζητούμε λύση ώστε να επανεκκινήσουν τα έργα»

Η τύχη των δυο «παγωμένων» οδικών αξόνων ήταν το θέμα συνάντησης που είχαν χθες στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ο Υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Όπως έγινε γνωστό μέσα στους κόλπους τη Ε.Ε αναζητείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας κατάλληλος χρηματοδοτικός μηχανισμός ώστε να μπορέσουν να αρθούν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν έλθει τα έργα αυτά σήμερα.
Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης: «Η επανεκκίνηση των έργων ανάγεται σε πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, με την εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το νέο στοιχείο είναι ότι διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ε.Ε και γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στο αναπτυξιακό κομμάτι. Ωστόσο θέλουμε να ωριμάσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους παραχωρησιούχους, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γοργά στο επόμενο βήμα».
Απ’ την πλευρά του ο κ. Αγοραστός ανέφερε: «Είναι πάγια θέση μας να ξαναρχίσουν τα έργα, να ανοίξουν και πάλι δουλειές και να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο δυο σύγχρονοι και λειτουργικοί αυτοκινητόδρομοι. Αυτή τη στιγμή το πάγωμα των έργων έχουν φέρει σε δραματική κατάσταση εκατοντάδες εργαζόμενων, που βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τον χρόνο να κυλάει χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη».
Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε τον «βαρύ φόρο αίματος» που έχει καταβάλει η τοπική κοινωνία αξιώνοντας σύνεση και υπευθυνότητα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ελληνικό δημόσιο και παραχωρησιούχους ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη και να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα

Υποβολή αιτήσεων πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας, έτους εφαρμογής 2010- 2011

Με αφορμή την υποβολή αιτήσεων πληρωμής του έτους εφαρμογής 2010-11 για την Βιολογική Γεωργία (Μέτρο 3.1) του Άξονα 3 των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.Α.) η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει ότι:
Η υποβολή αιτήσεων πληρωμής προς τη Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτην. Π.Ε. Λάρισας για την 2η περίοδο τελειώνει στις 31/03/2012. Υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι βιοκαλλιεργητές έχουν έστω και ένα είδος καλλιέργειας του οποίου η καλλιεργητική περίοδος σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 129166/21-6-2004 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έληξε μετά την 30/10/11.
Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία φορά ανά έτος αίτηση πληρωμής και την υποβάλλει μετά το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου της τελευταίας καλλιέργειας για την οποία αιτείται ενίσχυσης.
Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης πληρωμής 2ης περιόδου έχουν μόνον όσοι καλλιεργούν : αμπέλια, ελιές, βαμβάκι, αραβόσιτος, μηδική, μηλιές, κ.ά.

Οι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας υποχρεούνται να προσκομίσουν στην Υπηρεσία, μέσω των γεωπόνων – συμβούλων τους, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αίτηση πληρωμής (Υπόδειγμα 9α)
Πίνακα αίτησης πληρωμής (υπόδειγμα 9β)
Ετήσια Έκθεση εφαρμογής (υπόδειγμα 10)
Καλλιεργητικό Σχέδιο για τις ετήσιες καλλιέργειες και μόνον αν υπάρχει διαφοροποίηση από το τελευταίο που έχουν προσκομίσει. (υπόδειγμα 11)
Βεβαίωση Οργανισμού Πιστοποίησης
Δήλωση ΟΣΔΕ έτους 2011 (μόνο αίτηση πληρωμής 2011 για Βιολογική Γεωργία, κωδικός παράλληλης δράσης: 0201)
Απόδειξη παροχής υπηρεσιών του γεωπόνου- συμβούλου
Καταβολή εισφοράς υπέρ ΓΕΩΤΕΕ 2%.
Αντίγραφο λογαριασμού τραπέζης ΑΤΕ αν υπάρχει μεταβολή
Φύλλο πρωτοβάθμιου μεταενταξιακού ελέγχου με συμπληρωμένα τα στοιχεία του δικαιούχου (υπόδειγμα 7)
Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι να απευθύνονται στους Γεωπόνους –συμβούλους με τους οποίους συνεργάζονται.

Υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να συμμετάσχουν στην δράση 3.1. «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση 3.1. «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» ορίζεται η περίοδος από 19 /3/2012 έως 4/5/2012.
Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. επαγγελματίες αγρότες
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
β. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, σύμφωνα με έντυπο που διατίθεται από τη μηχανογραφική βάση.
β) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
γ) Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων – βοσκοτόπων τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης.
δ) Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας.
ε) Αντίγραφο πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου σε περίπτωση που είναι διαφορετικός από ευτόν που έχει δηλωθεί στην ΑΕΕ.
στ) Φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου ετους πληρωμής.
ζ) Ενημερωμένο μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου ανα κατηγορία ζώου από το αρμόδιο τμήμα της ΔΑΟΚ.
η) Βεβαίωση εγγραφής στα γενεαλογικά βιβλία της φυλής η γενεαλογικά πιστοποιητικά που. εκδίδονται από το αρμόδιο κέντρο Γενετικής βελτίωσης ζώων για τα ζώα που περιλαμβάνονται στη αίτηση ενίσχυσης.
Συμπληρωματικά δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα κριτήρια επιλογής
α) Βεβαίωση του Δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του αιτούντος στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του.
β) Για την τεκμηρίωση της ιδιότητας του νέου γεωργού με επιχειρηματικό σχέδιο απαιτείται απόφαση ένταξης στο μέτρο 1.1.2. “Εγκατάσταση νέων γεωργών” του Π.Α.Α. 2007-2013, η ύπαρξη της οποίας ελέγχεται μηχανογραφικά
Είδη ζώων που εντάσονται στη δράση.
Στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας εντάσονται :
α. Βοοειδή των φυλών: Κατερίνης, Ελληνικής Βραχυκερατικής, και ο Ελληνικός Βούβαλος.
β. Πρόβατα των φυλών: Σαρακατσιάνικης, Γλώσσας Σκοπέλου, Καλαρρύτικης, Πηλίου.
γ. Αίγες της φυλής Σκοπέλου.
δ. Ο εγχώριος Ελληνικός Χοίρος.
ε. Ίπποι των φυλών: Θεσσαλίας, Πίνδου, Σκύρου.

΄Υψος ενίσχυσης σε Ευρώ/ΜΜΖ.
Είδος Ζώου Ποσό
Βοοειδή 335,0
Πρόβατα 221,0
Αίγες 194,0
Χοίροι 219,0
Ιπποειδή 350,0

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την εγγραφή στο ΜΑΑΕ γίνεται μηχανογραφικά.
Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης πλήρως συμπληρωμένη
στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).
Περισσότερες πληροφορίες και έντυπο υλικό είναι διαθέσιμα:
1.Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
2.Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr και www.et.gr.

Add Comment