«Ζουν» οι ψυχές των εκτελεσθέντων του 1943 και 1944

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ – ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ο Δήμος Ελασσόνας, η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη της Τσαριτσάνης και οι κάτοικοι της τίμησαν για μια ακόμη χρονιά τους 52 συνολικά πατριώτες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου 1943(από τους Ιταλούς) και στις 20 Αυγούστου 1944(από τους Γερμανούς).

[wpg_thumb]

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε από τους ιερείς π. Γεώργιο Κοντοτάσιο και π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της εκτέλεσης, μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων Γυμνασίου κ. Α. Καραγκιόζη, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο χρονικό εκείνων των ημερών του 1943 και 1944, τότε που τα πολυβόλα σκόρπισαν θάνατο σε δεκάδες αθώους Τσαριτσανιώτες, φέρνοντας στο χωριό ανείπωτο θρήνο και πόνο για το χαμό τους, τότε που οι φοβερές λεηλασίες και η πυρπόληση έφεραν απερίγραπτη καταστροφή.
«Τσαριτσάνη. Η μαρτυρικότερη κωμόπολη της Θεσσαλίας. Η προσωποποίηση του πόνου και της δοκιμασίας αυτής της ταλαιπωρημένης περιοχής. Μεταβλήθηκε σε ολοκαύτωμα. Γνώρισε ένα συνεχή και ανελέητο διωγμό. Καρφί στο μάτι των Ιταλών, αλλά και στόχος της Γερμανικής βαρβαρότητας. Ατίθαση και ανυπότακτη, αδάμαστη και υπερήφανη. Οι κατακτητές, σε καμιά περίπτωση, δεν μπόρεσαν να καυχηθούν ότι την υποδούλωσαν πραγματικά. Οι ίδιοι αναγνώρισαν την αδούλωτη ψυχή του πληθυσμού της, που πάντοτε διέκρινε πολύς αυθορμητισμός με άμεση εκδήλωση των προθέσεων του, άκαμπτη και σταθερή προσήλωση σε εκείνο που πιστεύει, απέχθεια στους συμβιβασμούς…», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, η ομιλήτρια. Και ολοκλήρωσε: «Οι 52 Τσαριτσανιώτες έσβησαν, αλλά οι ψυχές τους έμειναν ολόρθες για να θυμίζουν στο Έθνος τον έρωτα για την ελευθερία και το χρέος για την πατρίδα, όταν την πατάει ξένο πόδι κατακτητή. Ο ένδοξος χαμός τους θα είναι παντοτινή κραυγή στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία…».
Στη συνέχεια, έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους συλλόγους και τις σχολικές μονάδες.
Ακόμη, αποδόθηκαν ποιήματα και κείμενα από μαθητές και μαθήτριες, ενώ έγινε προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αναγνώστηκε ο μακρύς κατάλογος των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.
Η εκδήλωση, που παρουσίασε ο εκπαιδευτικός κ. Ν. Βίτκος, έκλεισε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και απόδοση του Εθνικού Ύμνου από μαθητική χορωδία. Ακολούθησε δεξίωση για τις αρχές και τον κόσμο στην ισόγεια αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος.
Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη παρευρέθηκαν:
Η βουλευτής(ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) κ. Βασ. Αλεξανδρίδου, ο βουλευτής και πρ. υφυπουργός κ. Αστ. Ροντούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος(ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού) κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, ο πρόεδρος του διαμερίσματος Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Γάτσας, Βαρσάμης, Κατσιαφλιάκας, Καραγιάννης, αξιωματικοί – εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγού του Α.Τ.Α., ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα(ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος), ο πρ. κοινοτάρχης κ. Νικ. Τσιμπόλης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δημοκρατικός Στρατός κ. Βίτκος, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπαιδευτικοί, τα δ.σ. του Μορφωτικού Συλλόγου και του συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, ο εκδότης του «Αναγνώστη» κ. Αχ. Κίτσας, εκπρόσωποι της ομάδας του «Οικονόμου» Τσαριτσάνης, «απόδημοι» Τσαριτσανιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαθητές, και πολλοί κάτοικοι(όλων των ηλικιών) της ιστορικής και μαρτυρικής κωμόπολης.

Add Comment