Επερωτήσεις – αναφορές – συναντήσεις Ηρ. Διώτη

ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στα καταστήματα Praktiker

Ερώτηση, σχετικά με τις καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στα καταστήματα Praktiker, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Η βουλευτής επισημαίνει ότι «η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία απέναντι στους εργαζομένους των καταστημάτων της Praktiker ανά την Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και εντείνεται περαιτέρω καθώς οι υπάλληλοι αντιδρούν στις μονομερείς και βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις εργασίας στις οποίες προχωρά η εταιρία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το όλο φαινόμενο ξεκίνησε από το Μάιο του 2011, όταν η εταιρία –για δεύτερη φορά- μονομερώς τροποποίησε τις συμβάσεις εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζομένους να υπογράψουν εργασία μειωμένου ωραρίου και απολαβών, ενώ όσοι δε δέχθηκαν απολύθηκαν παραδειγματικά, για να δικαιωθούν πρωτόδικα τον Ιανουάριο του 2012, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την ακυρότητα των απολύσεων».
Η βουλευτή έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα από καταστήματα άλλων περιοχών πλην Αττικής, όπου υπάρχουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επισημαίνοντας ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί για την εταιρία πρόσχημα για απολύσεις και μειώσεις μισθών, καθώς μέσα στο 2010 είχε τζίρο 257 εκατ. ευρώ και κέρδη 25 εκατ. ευρώ, με πτώση κερδών από το 2009 στο 2010 στο 4%, που μεταφράστηκε σε μείωση μισθών κατά 25%, δηλαδή μια μονάδα πτώσης των κερδών της, επέβαλε έξι φορές μεγαλύτερη μείωση του μισθού των εργαζομένων».
Ζητώντας από τον Υπουργό να ενημερωθεί σχετικά με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την εφαρμογή και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στα καταστήματα της Praktiker ανά την Ελλάδα, αλλά και τι μέτρα θα ληφθούν από το Υπουργείο για τα φαινόμενα κατάχρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά την στήριξη/θωράκιση πρωτίστως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Praktiker αλλά και άλλες αλυσίδες καταστημάτων, που συστηματικά παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία, η βουλευτής τόνισε:
«Η Praktiker αξιοποιώντας νόμους που ψηφίστηκαν για να “βοηθηθούν” οι “αναξιοπαθούσες” επιχειρήσεις, έχει την εξαετία 2005-2010, αθροιστικά κέρδη που ξεπερνούν τα 178 εκατομμύρια ευρώ. H μείωση αποδοχών, η αυθαίρετη και μονομερή βλαπτική μεταβολή του ωραρίου δηλαδή κατάργηση του 8ωρου και αντικατάσταση με 4ωρη και 6ωρη απασχόληση, η σωρεία παράνομων απολύσεων (140 απολύσεις το 2011 και ήδη 16 εντός του 2012, σε όλα τα καταστήματα), οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η τρομοκρατία αποτελούν την καθημερινότητα των εργαζομένων στην Praktiker. Μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας που δεν έχουν αποδεχθεί τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας τους, όπως βάσει νόμου δικαιούνται, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με εκδικητικές απολύσεις. Μάλιστα, με βάση τις νέες αντεργατικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο 2, η εταιρία ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέες τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας» κατέληξε.

ΑΝΑΦΟΡΑ Η. ΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συνέχιση των έργων στην Κοιλάδα των Τεμπών»

Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη κατέθεσε αναφορά, προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Κων/νου Κολλάτου, με την οποία αιτείται την άμεση παρέμβαση των συναρμοδίων Υπουργείων για την άμεση συνέχιση του κατασκευαστικού έργου στην Κοιλάδα των Τεμπών, που μετά από δεκάμηνη αναστολή των εργασιών στα εργοτάξια, οδηγείται σε οριστική διακοπή στα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, ο δήμαρχος με την επιστολή του, αιτείται την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος των διοδίων Πυργετού, όπως προβλέπει η αρχική μελέτη του έργου, «που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα στα παράλια του δήμου Τεμπών αλλά και του όμορου Δήμου Αγιάς».

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Αξιοποίηση Ελληνικού – Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ – Βιοκαύσιμα»

Για νέο Βατοπαίδι μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)», αναφερόμενη στην τροπολογία βουλευτών για την Πεντέλη που επιχειρεί να κάνει δώρο «είκοσι τριών χιλιάδων πεντακοσίων στρεμμάτων δημόσιας αναδασωτέας έκτασης της Πεντέλης στην Εκκλησία και σε ιδιωτικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων ή πέντε με έξι χιλιάδων κατά άλλους για φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο για όποια μελλοντική εκκλησιαστική ή ιδιωτική επένδυση». Στην συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για το Ελληνικό, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά: «Με το παρόν, λοιπόν, σχέδιο νόμου μια Κυβέρνηση που στερείται πλήρους δημοκρατικής νομιμοποίησης, επιχειρεί να παίξει τη συνέχεια του δράματος που λέγεται “ξεπούλημα του Ελληνικού”… Πρόκειται για όρους πλήρους εκποίησης και πλήρους τσιμεντοποίησης, με κεντρικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των ιδιωτών επενδυτών και μεγάλο χαμένο τον ελληνικό λαό, πρώτα απ’ όλα το λαό της πρωτεύουσας, στις πλάτες του οποίου συντελείται αυτό το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα… η Αθήνα είναι μία πόλη με περίπου 2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο και είναι μία πόλη που θυσίασε 1,23 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο στο βωμό της μεγάλη ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, ο οποίος αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της να μπορέσει σε λίγα χρόνια να αναπνέει».
Για την ενότητα Β του νομοσχεδίου και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ τόνισε ότι «πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζει την αναπαραγωγή της κοινωνικής ηγεμονίας αυτού που μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση, δηλαδή της Ελλάδας του κεφαλαίου και της εργολαβίας». Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ όπως είπε στη συνέχεια «δεν έχει δίκτυο για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται. Και ενώ πολύ συγκεκριμένα εξηγεί ο νομοθέτης πώς θα μαζέψει τη γη και πώς θα τη δώσει στις εταιρείες παραγωγούς, δεν μας εξηγεί καθόλου πώς θα υπάρξει δίκτυο για την εξαγωγή ρεύματος σε χώρες με τις οποίες δεν συνορεύουμε, πότε θα υπάρξει και ποιος θα το πληρώσει». Εν κατακλείδι δήλωσε πως «ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν ενδιαφέρεται για την αειφορία, αλλά για την εργολαβία, δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά για το κεφάλαιο. Ενδιαφέρεται γι’ αυτά ακριβώς στα οποία επικεντρώνεται το νομοσχέδιο: Σχεδόν τζάμπα ακίνητα και φτηνές και εύκολες άδειες για χτίσιμο, στην προκειμένη περίπτωση των Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας όπως τους αποκαλεί το νομοσχέδιο»
Τελειώνοντας την ομιλία της και αναφερόμενη στα βιοκάυσιμα υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των λοιπών πιστωτών, σε πολλές χώρες, εμπεριείχαν την επιβολή καλλιέργειας αγροκαυσίμων και τη δέσμευση εκτάσεων για τέτοιες καλλιέργειες. Ας είμαστε σε εγρήγορση για τη δική μας πρωτογενή παραγωγή και διατροφική αυτάρκεια και επάρκεια, διότι υποψιαζόμαστε τα σχέδια που ετοιμάζονται από τους πιστωτές μας και την αξιότιμη Κυβέρνηση».

 

Συνάντηση Η. Διώτη με Πανθεσσαλική Ομοσπονδία ΑμεΑ

Συνάντηση με τη διοίκηση και μέλη της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία θα έχει αύριο Σάββατο 24 Μαρτίου η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Λάρισα (Παλαιολόγου 14) στις 10.30 το πρωί.

 

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ερώτηση για το πρόγραμμα Δασοπροστασίας ετών 2011 και 2012

Ερώτηση, σχετικά με τις μη αποδοθείσες υπερωρίες στους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εργάστηκαν στο Πρόγραμμα Δασοπροστασίας έτους 2011, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Οι βουλευτίνες τονίζουν ότι «μετά από μία χειμερινή περίοδο που τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας “χτύπησαν κόκκινο” στις ελληνικές δασικές περιοχές, μόλις ενάμιση μήνα πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έτους 2012, αλλά και μετά την αποστολή του υπ’ αριθμ. 165358/172/20-1-2012 εγγράφου της Ειδικής Γραμματείας Δασών, με το οποίο ζητά από τις κατά τόπους Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να αποστείλουν πίνακες με τα ονόματα των υπαλλήλων που δύναται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Δασοπροστασίας για το έτος 2012, σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους υπαλλήλους οι δεδουλευμένες υπερωρίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2011».
«Σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΚΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τους σκοπούς του Προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2012 έχει εγκριθεί ποσό 1.150.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα καλύπτει την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, χωρίς όμως να διασφαλίζεται το πότε θα φτάσει στους εργαζομένους. Οι απλήρωτοι για το έτος 2011 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Δασοπροστασίας είναι πολύ επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τυχόν ελλείψεις σε απαραίτητο προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων από τους πάσης φύσεως κινδύνους που τα απειλούν (πυρκαγιές, καταπατήσεις, εκχερσώσεις κοκ)».
Οι βουλευτίνες ζήτησαν να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων υπερωριών, αλλά και τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους των Υπουργείων, σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που δεν κατέβαλαν τις πραγματοποιηθείσες υπερωρίες στους υπαλλήλους τους, καθώς και τις ενέργειές τους για τη διασφάλιση καταβολής των υπερωριακών αποζημιώσεων στους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στο Πρόγραμμα Δασοπροστασίας έτους 2012.
«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση, με περικοπές στους μισθούς τους, με έκτακτες εισφορές, χαράτσια κι απολύσεις, και δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον εμπαιγμό, τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία στην αποπληρωμή δεδουλευμένων υπερωριακών αποδοχών» καταλήγουν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης του υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας κάθε χειρόγραφη φαρμακευτική συνταγή θα κοστίζει από 1ης Μαρτίου 2012 ένα ευρώ στο γιατρό που θα την υπογράφει και θα παρακρατείται από τον μισθό του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, έως ότου και το πλέον απομακρυσμένο ιατρείο της ελληνικής επικράτειας αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγογράφησης, ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιώς) και Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου).
Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι «ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυϊατρείων πρώην ΙΚΑ, εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ. δεν υφίσταται ούτε ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός αλλά ούτε και η απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο, αμφότερα απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-συνταγογράφησης)», προσθέτοντας ότι «το σύστημα αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες εφαρμογής, καθώς, μεταξύ άλλων, η δυνατότητά του είναι για 48.000 συνταγές/ ημέρα, ενώ απαιτείται η e-συνταγογράφηση άνω των 200.000 συνταγών».
Αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ήδη υπήρξε διοικητικό έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για αναστολή εφαρμογής της ΥΑ μέχρι νεωτέρας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τονίζουν ότι «κι αυτή η απόφαση, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει το οικονομικό βάρος στους γιατρούς για την αγορά εξοπλισμού και σύμβασης με παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, χωρίς να λύνει το πρόβλημα αφού δίνει προσωρινή λύση. Εδώ και δύο έτη το ΥΥΚΑ δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ η συγκεκριμένη ΥΑ αποτελεί κίνηση ακραίου αυταρχισμού, που προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του ΥΥΚΑ, τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη».
Οι βουλευτές, εκτός από την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης, ζητούνε συγκεκριμένα μέτρα για την εγκατάσταση σε κάθε ιατρείο αξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος για την e-συνταγογράφηση, καθώς και ενημέρωση για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή και πότε αναμένεται να εκδοθούν τα τελικά του αποτελέσματα.

Add Comment