Το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες, οι οποίοι μεμονωμένα ή οργανωμένα, επισκέπτονται του χώρους που φιλοξενείται το αξιόλογο υλικό που περιλαμβάνει η συλλογή.
Μαθητές από το Λύκειο της Αλιάρτου Βοιωτίας βρέθηκαν πρόσφατα στην Τσαριτσάνη. Ακολούθησε επίσκεψη από μαθητές Γυμνασίου της Κοζάνης, συνοδευόμενοι από τους υπευθύνους του ΚΠΕ Ελασσόνας κ. Σπύρο Αναγνωστακη,  και Ανδρέα Γκανάτσιο, ενώ το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην περιοχή μας, η περιβαλλοντική ομάδα του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμενη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας. Πρώτος σταθμός στις επισκέψεις των μαθητών και των συνοδών καθηγητών ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης.

[wpg_thumb]
Οι επισκέπτες προμηθεύονται υλικό, ενημερωτικά φυλλάδια και τις εφημερίδες που εκδίδει ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων ακολουθεί ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της Τσαριτσάνης, όπως τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από το 1615 με τις μοναδικές και σπάνιες τοιχογραφίες της, τον μοναδικό σήμερα σωζόμενο Πύργο της Τσαριτσάνης αυτόν του Μάμτζιου, τον μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, το χώρο εκτέλεσης των Πατριωτών από τα κατοχικά στρατεύματα στο Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης το 1943, την «Οικονόμειο» Σχολή κ.α.
Σημειώνεται πως το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του «Δεσποτικού», κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη Μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακκελαρόπουλου και λειτουργεί:
– κάθε Σάββατο, ώρες 11.00 έως 13.00 το πρωί και 17.00 έως 19.00 το απόγευμα,
– κάθε Κυριακή, ώρα 17.00 έως 19.00 το απόγευμα.
* Ειδικά για την περίπτωση ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο (σχολείων, φορέων κλπ.), καθημερινά μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση του Συλλόγου στα τηλέφωνα 6973802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6973037485 (Χάρης Νούσιας).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Η αλληλεγγύη είναι μια μεγάλη ανάγκη σήμερα, η στήριξη και η αλληλοβοήθεια που πρέπει να έχουμε αναμεταξύ μας, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των καιρών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Δ.Σ. του Συλλόγου, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου επισημάνθηκε η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η δράση μας, για τη στήριξη όσων έχουν την ανάγκη μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Οι εικόνες που έρχονται από τις μεγάλες πόλεις δεν θα είναι για πολύ μακρινές. Γι’ αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου έβαλε το ζήτημα της άρνησης πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ, πρώτα απ’ όλα για να προστατέψουμε όλους αυτούς τους αδύναμους συμπατριώτες που δεν έχουν να καταβάλλουν το τέλος. Και επιπλέον σαν ένα μήνυμα ανυπακοής, και αντίστασης σε αυτό το απαράδεκτο χαράτσι και στην αποτροπή νέων χαρατσιών που θα μας επιβληθούν.

Όχι στο χαράτσι της ΔΕΗ
Η προσπάθεια θεωρούμε, ότι είχε επιτυχία γιατί υπήρξαν τουλάχιστον πενήντα λογαριασμοί που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου, τα οποία και παραδόθηκαν χωρίς την πληρωμή του τέλους στη ΔΕΗ Ελασσόνας. Η προσπάθεια του Συλλόγου συνεχίζεται και η ανταπόκριση είναι μεγάλη, με όλο και περισσότερα μέλη του Συλλόγου και συγχωριανούς μας, οι οποίοι παραδίδουν τους λογαριασμούς στη Διοίκηση του Συλλόγου.

Κινητοποίηση για τη στήριξη ευπαθών συγχωριανών μας
Η προσπάθεια μας όμως, δεν εξαντλείται εκεί. Συνεχώς ανοίγουν νέα μέτωπα αλληλεγγύης. Υπάρχει δραστηριότητα του Συλλόγου, η οποία κινείται με διακριτικότητα για την κινητοποίηση των μελών μας στην κάλυψη αναγκών κάθε συμπατριώτη και συμπατριώτισσάς μας, που την έχει ανάγκη.

Στήριξη στους απεργούς της Χαλυβουργίας
Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να σταθεί δίπλα στην μεγάλη προσπάθεια των εργαζόμενων της Ελληνικής Χαλυβουργίας, η οποίοι έχουν ξεπεράσει τις 140 μέρες απεργίας, αντιδρώντας στη μείωση μισθών και στις απολύσεις που επιβάλλει η εργοδοσία τους.
Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος απευθύναμε κάλεσμα στήριξης, στο οποίο ανταποκρίθηκαν άμεσα οι συγχωριανοί μας. Στην εκδήλωση αυτή, συγκεντρώθηκε το ποσό των 358 ευρώ, το οποίο στείλαμε στους απεργούς για να τους δείξουμε την υποστήριξή μας και το μήνυμα να συνεχίσουν με κάθε κόστος γιατί ο αγώνα τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά όλους μας.

Στήριξη σε οικογένεια για την πραγματοποίηση εγχείρισης
Ακόμη, ζητήθηκε από το Σύλλογο να στηρίξει την ανάγκη μιας οικογένειας για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, μιας σύνθετης και πολυέξοδης επέμβασης, η οποία γίνεται στο εξωτερικό.
Η ανταπόκριση μας ήταν άμεση, καθώς κινητοποιήσαμε τα μέλη του Συλλόγου, ιδιαίτερα τους νέους, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα το ποσό των 439,70 ευρώ. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να απευθύνεται στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Τα ενοίκια του «Δεσποτικού»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου πλήρωσε όλα τα ενοίκια του έτους 2012 για το «Δεσποτικό», στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ελασσόνας- κληροδότημα Πολύκαρπου Σακκελαρόπουλου. Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν από τη Σχολική Επιτροπή σε άπορους μαθητές της Τσαριτσάνης.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Αυτή η κινητοποίηση του Συλλόγου έγινε μόλις το τελευταίο τρίμηνο. Ο Σύλλογος αφουγκράστηκε αυτή την ανάγκη και κινείται για πρώτη φορά σε αυτό το πεδίο. Καλούμε κάθε συμπατριώτη και κάθε συμπατριώτισσα να δει τα προβλήματα που υπάρχουν και να πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη όσων την έχουν ανάγκη.
Το Δ.Σ. δίνει το παρών σε κάθε κάλεσμα, κινητοποιώντας τα μέλη του και όλους τους συγχωριανούς. Η ανταπόκριση που βλέπουμε είναι μεγάλη και είναι ελπιδοφόρα. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Από το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Θέματα #Λαογραφικό Τσαριτσάνης #Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης #μουσείο #Τσαριτσάνη