Σεμινάριο στην Αγιά πραγματοποίησε το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας

Το ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από το Τεχνικό Δελτίο Έργου, και έχοντας υπόψη όλες τις σχετικές διατάξεις του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα ενηλίκων 12 ωρών με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική των Οικισμών του Κισσάβου». Τα μαθήματα του προγράμματος διεξήχθηκαν από την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 (απόγευμα) έως το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 (μεσημέρι) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγιά.
Το περιεχόμενο του προγράμματος περιελάμβανε θέματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη των ορεινών οικισμών, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του Κισσάβου, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων κ.ά.

[wpg_thumb]
Η ανάπτυξη του επιμορφωτικού προγράμματος υποστηρίχθηκε από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Ε. ΟΤΑ, το σύλλογο «Φίλοι του Πηνειού», το Δίκτυο Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό – ΜΚΟ καθώς και από άλλους εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς. Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγιάς.
Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα συμμετείχαν σαράντα (40) ενήλικοι οι οποίοι ευαισθητοποιούνται στην κατεύθυνση επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας
Το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου 2012, οι εισηγήσεις περιελάμβαναν θέματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη των οικισμών του Κισσάβου, οι όψεις της τοπικής ιστορίας, αναπτυξιακές παρεμβάσεις στους οικισμούς του Κισσάβου, τα γνωρίσματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα θρησκευτικά μνημεία του Κισσάβου. Ειδικότερα, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δρ. Θεοχάρης Ζάγκας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των παρακισσάβιων οικισμών με όρους περιβαλλοντικής ποιότητας. Ακολούθως, η κα Παπαδοπούλου Κατερίνα, υπεύθυνη Γ.Α.Κ., τοπικού παραρτήματος Αγιάς, επισήμανε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης των ιστορικών πηγών για την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας ενός τόπου. Τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στους οικισμούς του Κισσάβου παρουσίασε ο κ. Μηνάς Θεόδωρος, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Λάρισας. Στη συνέχεια, ο κ. Σουλιώτης Θεόδωρος, Πολιτικός Μηχανικός έδωσε το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των οικισμών της Αγιάς και κατόπιν, ο Αρχιμανδρίτης Δρόσος Νεκτάριος «ταξίδεψε» τους συμμετέχοντες στα θρησκευτικά μνημεία του Κισσάβου. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, κ. Ανδρέας Γκανάτσιος και κ. Κώστας Σπανός παρουσίασαν τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας στα οικολογικά πεδία των Δήμων Ελασσόνας και Αγιάς.
Το πρωϊ του Σαββάτου, 17 Μαρτίου 2012, ο κ. Γαλερίδης Αντώνιος, Πολιτικός Μηχανικός, προσέφερε στους συμμετέχοντες ένα ταξίδι εξερεύνησης στα πέτρινα γεφύρια του Πηνειού. Στη συνέχεια ο κ. Αρχοντής Αχιλλέας, Τεχνίτης Ψηφιδωτών – Πέτρας, παρουσίασε το «χρονικό κατασκευής ενός παραδοσιακού σπιτιού» από τεχνίτες της πέτρας. Ακολούθησε περιήγηση στα αρχοντικά της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου από τον κ. Σουλιώτη Θεόδωρο, Πολιτικό Μηχανικό, και παρουσίαση των τυπολογικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών σπιτιών. Η βιωματική επίσκεψη στον παραδοσιακό πλούτο της Αγιάς τελείωσε στο Μεγαλόβρυσσο, όπου ο κ. Ριζούλης Στέφανος, αντιπροέδρος της Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου Αγιάς, και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Λάμπρου Ευάγγελος παρουσίασαν την ιστορία αυτού του γραφικού οικισμού του Κισσάβου. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για την αναγκαιότητα αναζήτησης αειφόρων πρακτικών που θα «ζωντανέψουν» τους ορεινούς οικισμούς της πατρίδας μας.
Στις εργασίες του σεμιναρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν τους συμμετέχοντες ο κ. Σουλιώτης Θεόδωρος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγιάς, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Πράντζου-Κανιούρα Κωνσταντία και ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό κ. Σκριάπας Κων/νος. Επίσης, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς κ. Ριζούλης Στέφανος, ο κ. Μηνάς Θεόδωρος, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Λάρισας, ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Ζάγκας Θεοχάρης, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Add Comment