Ενημέρωση κτηνοτρόφων στην Ελασσόνα

«Να γίνει Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων»

Του Γιάννη Μουκίδη

Ενημερωτική εκδήλωση  των κτηνοτρόφων της περιοχής Ελασσόνας έγινε χθες, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελασσόνας.
Κλιμάκιο γεωπόνων και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση αιγοπροβατοτρόφων των περιοχών του Δήμου Ελασσόνας και της τοπικής κοινότητας Δαμασίου του δήμου Τυρνάβου για την επιτακτική αναγκαιότητα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να συγκροτηθεί Αγροτικός Συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών στα πλαίσια του νέου Νόμου 4015/11 «Θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και τις συλλογικές οργανώσεις».

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, είναι ανησυχητικό και προβληματίζει πως για την ώρα δεν προχώρησε κανένας φορέας στην υποβολή στον «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»( πρώην ΟΠΕΓΕΠ –  AGROCERT), της απαιτούμενης αίτησης για την ένταξη στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για το «Αρνάκι» και «Κατσικάκι Ελασσόνας» Π.Ο.Π.
Ο διευθυντής Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Παναγ. Καλφούντζος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Έγινε ένας μεγάλος αγώνας από τους κτηνοτρόφους της Ελασσόνας που πέτυχαν κάτι σημαντικό, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι στάσιμη, παρά το ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας είναι εντονότατο. Ίσως κάποιοι δεν θέλουν να προωθηθεί το όλο θέμα, ίσως τους βολεύει η αναμπουμπούλα. Θα χρειαστεί να γίνει Ομάδα Ομάδα Παραγωγών. Να μην ακούτε άλλες φωνές, για να επιτύχουμε το στόχο μας. Εμείς, προτείνουμε κάποια πράγματα και εσείς αποφασίζετε…».
«Κανένας έως τώρα δεν έκανε την αίτηση στον αρμόδιο Οργανισμό. Ούτε τα σφαγεία, ούτε και οι έμποροι. Πρέπει οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας να ταράξουν τα νερά, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους!». Αυτό ήταν το «καμπανάκι» του κ. Δημ. Κουλουκτσή.
Η ημερίδα, που συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Παπαδόπουλος, συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των: γεωπόνου κ. Δημ. Κουλουκτσή(«ιστορική αναδρομή του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος»), γεωπόνου κ. Παύλου Φωτάκη(«αναγνώριση Ομάδας Παραγωγών»), διευθυντή της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας κ. Γ. Κατσαρού(«προσαρμογή στους Συνεταιρισμούς»).
Πάντως, έντονος ήταν ο προβληματισμός και οι συζητήσεις των κτηνοτρόφων, που παρακολούθησαν την έγκυρη ενημέρωση από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σχετικά με τις όλες διαδικασίες.
Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας αποτελούσαν ο διευθυντής κ. Παν. Καλφούντζος, η αναπληρωτής διευθυντής – προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Νικολέττα Μπότη, οι κ.κ. Δ. Κουλουκτσής, Ι. Καραΐσκος(Γραφείο Τυρνάβου), Παύλος Φωτάκης, ενώ παρόντες ήταν ο προϊστάμενος του Γραφείου Ελασσόνας κ. Νικ. Μηνάς, ο διευθυντής της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας κ. Γ. Κατσαρός, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας, ο αντιδήμαρχος κ. Τζιόκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Δραγατσίκης, Αθ. Κλεισιάρης, καθώς και ο υποψ. βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Ακριβούλης, το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας κ. Ν. Παλάσκας, μέλη της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας, και αρκετοί κτηνοτρόφοι της γύρω περιοχής.

Add Comment