Συμμετοχή Ελασσονιτών ερευνητών σε Διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια

Έντονη δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν και πάλι δύο Ελασσονίτες Ερευνητές σε συνέδρια στη χώρα μας με Διεθνή και Πανελλήνια συμμετοχή. Ο λόγος για τον Αθανάσιο Δήμου (M.Sc., M.Sc (M.Eng.), Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Tοπογραφίας) από την Ελασσόνα και τον Δημήτριο Τζιουμακλή (M.Sc, Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Tοπογραφίας) από το Σαραντάπορο.
Οι δυο τους, πέρα από την έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στην περιοχή, έγιναν ευρύτερα γνωστοί μέσα από την παγκόσμια διάκριση που πέτυχαν την περσινή χρονιά σε διαγωνισμό της NASA. Ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο συμμετείχαν σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες, παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας μία ποικίλη θεματολογία, η οποία δε στεκόταν στη Γεωπληροφορική και την τοπογραφία αυτή καθαυτή. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτησή τους σε σχέση με το ρόλο και την αξία των γυναικών στις επιχειρήσεις που παρουσίασαν σε συνέδριο της Google Developers, οι εισηγήσεις τους σχετικά με το Δασικό Κτηματολόγιο και τον άστοχο χαρακτήρα που έχει λάβει, οι εισηγήσεις τους σχετικά με την αξία της Γεωπληροφορικής και την εισαγωγή της στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι εισηγήσεις τους σχετικά με τις καινοτόμες τεχνολογίες αποτύπωσης μνημείων (3D αποτυπώσεις Μονής Σπαρμού και Μονής Ολυμπιώτισσας) και η συμβολή αυτών στην πολιτισμική κληρονομιά κ.α.
Αυτή τη φορά, οι δύο ερευνητές μαζί με τις ομάδες τους αντίστοιχα, συμμετείχαν σε μια σειρά από Συνέδρια σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδος παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα πρωτότυπα θέματα, τόσο επίκαιρα, όσο και ιδιαίτερης ερευνητικής σημασίας.

Αναλυτικότερα:


Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και στα πλαίσια του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη πόλη του Βόλου, η τετραμελής ομάδα των Αθανάσιο Δήμου, Δημήτριο Τζιουμακλή, Δημήτριο Χριστοδούλου και Δημήτριο Ζούπη, παρουσίασε το θέμα τους με τίτλο: “Οριοθέτηση λιμναίων συνόρων μεταξύ κρατών. Εφαρμογή και πρόταση οριοθέτησης στη λίμνη Πρέσπα”.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εργασίας στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα απέδειξαν με μαθηματική ακρίβεια ότι η Ελλάδα από τη συμφωνία που είχε κάνει με την τότε Γιουγκοσλαβία (η οποία συνεχίζει να ισχύει με τα Σκόπια ως διάδοχο κράτος) βγήκε ζημιωμένη, λαμβάνοντας έκταση υδάτων μικρότερη κατά 9.000 στρέμματα περίπου! Ταυτόχρονα μίλησαν για την έλλειψη συμφωνίας με την Αλβανία ως προς τον καθορισμό συνόρων (λιμναίων, χερσαίων και θαλάσσιων) και για τα ζητήματα που εγείρει η προβληματική αυτή συμφωνία στην τοπική και όχι μόνο οικονομία.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 και στα πλαίσια του 2ου Πανελληνίου συνεδρίου με Διεθνή συμμετοχή <<Ελλάδα-Ευρώπη: Εκπαίδευση, δια βίου μάθηση, έρευνα, καινοτομία, νέες τεχνολογίες και οικονομία. Υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας>> στη πόλη της Λαμίας, δύο ομάδες εκπαίδευσης και έρευνας παρουσιάσανε δύο θέματα τους.

Αρχικά η πρώτη ομάδα των Αθανάσιο Δήμου και Συμεών Μπούσια παρουσίασε το θέμα τους με τίτλο: “Δημιουργία, χρήση και δυνατότητες του χάρτη σε συνδυασμό με την επιστήμη της Γεωπληροφορικής και των νέων τεχνολογιών σε μαθήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”

Στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα των Αθανάσιος Δήμου και Στέφανου Καριώτη παρουσιάσανε το θέμα τους με τίτλο: “Η σημασία της εισαγωγής της Γεωπληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”
Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εργασιών έχουν να κάνουν καθαρά με το κομμάτι της εκπαίδευσης στα σχολεία τόσο σε πρωτοβάθμια όσο και σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από τις εργασίες παρουσιάζονται καινοτόμες προτάσεις και πρακτικές εκπαίδευσης με την ένταξη και τη χρήση την επιστήμης της Γεωπληροφορικής και των κλάδων της.


Στις 12 Οκτώβριου 2018, στα πλαίσια του φετινού διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge 2018 στη πόλη της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός και παρουσίαση την περσινής νικητήριας ομάδας του διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge 2017 (Prometheus NASA team). Η ομάδα αποτελείται από τους συντοπίτες μας Αθανάσιο Δήμου και Δημήτριο Τζιουμακλή και στην υπόλοιπη ομάδα συγκαταλέγονται οι Θωμάς Λάζιος και Ειρήνη Σουμπρί. Οργανωτής του διαγωνισμού η Greek Newspace Society.

Στις 13 Οκτώβριου 2018, στα πλαίσια του 4ου διεθνούς συνεδρίου για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας στη πόλη της Λάρισας, η ομάδα των Αθανάσιου Δήμου και Στέφανου Καριώτη συμμετείχαν με εργαστηριακή εκπαίδευση όπου μέσω εργαστηρίου του συνεδρίου εκπαιδεύσανε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Τίτλος του εργαστηρίου: “Χαρτογράφηση με GPS χειρός και παρουσίαση ανοικτού λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών”.

Επίσης ο Αθανάσιος Δήμου επιτέλεσε προεδρείο σε συνεδρίες παρουσιάσεων των εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ78-ΠΕ80-ΠΕ86 στα πλαίσια του 4ου διεθνούς συνεδρίου για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας στη πόλη της Λάρισας.


Το καλοκαίρι που μας πέρασε και στις 25-29 Ιουνίου 2018 και στα πλαίσια του Διεθνούς Συνέδριου GEOMAPPLICA 2018 στις νήσους Σύρο – Μύκονο, η τετραμελής ομάδα που αποτελείται από τους Αθανάσιος δήμου, Δημήτριο Ζούπη, Δημήτριο Τζιουμακλή και Δημήτριο Χριστοδούλου το θέμα με τίτλο: “Survey zereli lake using structure from motion technology”

Τέλος στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά – EUROMED 2018 που θα λάβει χώρα στη Κύπρο στις 29 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου 2018, η ομάδα των Αθανάσιου Δήμου, Δημήτριου Τζιουμακλή και Δημήτριου Χριστοδούλου σε συνεργασία και με την άδεια του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού και της Ελληνικής Υπηρεσίας Φάρων, θα συμμετάσχουν με εργασία σε μορφή POSTER και ο τίτλος αυτής: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ UAV – ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ «ΦΑΡΟΣ ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ»