Κ. Σαχινίδης: Προκαλεί το κοινό αίσθημα ο απερχόμενος δήμαρχος Ελασσόνας

Γράφει ο Κώστας Γ. Σαχινίδης*

Με προκλήσεις του κοινού αισθήματος άρχισε τον ακήρυχτο προεκλογικό του αγώνα ο απερχόμενος δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου.
Σε πρόσφατη δήλωσή του στον τοπικό τύπο (Αναγνώστης και Έκδοση της 3ης-10-2018), κομπάζοντας για την πεζοδρόμηση 50 περίπου μέτρων που έγινε στο Στεφανόβουνο, μεταξύ άλλων, αναφέρει γενικά και αόριστα ότι ΄΄ελάχιστοι αντιτάχθηκαν στα σχέδιά μας, απειλώντας μάλιστα και με έκτροπα, γιατί έβαλαν πάνω από το κοινό καλό, τις προσωπικές τους επιθυμίες΄΄, χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί οι ελάχιστοι, ούτε σε ποια σχέδιά του αντιτάχθηκαν, ούτε ποιες είναι οι προσωπικές τους επιθυμίες και ούτε ποιο είναι το κοινό καλό. Όμως κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν της θητείας του δημάρχου, ο καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει πως διαστρέφει την πραγματικότητα και την αλήθεια. Προφανώς εννοεί τους 75 κατοίκους των Αραδοσιβίων, οι οποίοι με ενυπόγραφο αίτημά τους και με καταγγελίες στον τοπικό τύπο αντιτάχθηκαν στα σχέδιά του για την υφαρπαγή του μουσειακού στρατιωτικού αεροπλάνου που κοσμεί το Στεφανόβουνο για να το μεταφέρει στη Μελούνα. Παρόλα αυτά, αυτός είχε στείλει δύο φορές, την ίδια ημέρα, τον νταλικιέρη αντιδήμαρχό του με μία μισθωμένη από το δήμο νταλίκα και έναν φορτωτή για να φορτώσουν το αεροπλάνο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα επειδή οι κάτοικοι των Αραδοσιβίων έβαλαν τα στήθη τους μπροστά από τις νταλίκες και απέπεμψαν τον αντιδήμαρχο και τους πληρωμένους ανθρώπους του δημάρχου με έντονες διαμαρτυρίες αλλά χωρίς να σημειωθεί κανένα έκτροπο.
Επίσης, στην ίδια δήλωσή του αναφέρει ότι ΄΄μετά από 50 χρόνια το Στεφανόβουνο αλλάζει εικόνα΄΄ μη γνωρίζοντας, προφανώς, ότι σε αυτά τα 50 χρόνια έχουν γίνει από τους προηγούμενους προέδρους της κοινότητας και τους δημάρχους πολύ πιο σημαντικά για το χωριό έργα από την πεζοδρόμηση των 50 μέτρων, όπως είναι η μερική, έστω, αποχέτευση, η υδροδότηση, η ασφαλτόστρωση, η πλατεία του χωριού κ.ά.
Ας δούμε όμως ποιο κοινό καλό υπηρέτησε ο ίδιος και πως με τις αντιλαϊκές, άστοχες και εντελώς λαθεμένες ενέργειές του έβλαψε τον κόσμο των Αραδοσιβίων και όχι μόνο.
1. Από την αρχή που ανέλαβε το Δήμο Ελασσόνας, χωρίς καμιά διαβούλευση, αποφάσισε και διέταξε την αρπαγή των κεραιών της τηλεόρασης από την Μελούνα και τη μεταφορά τους στην Βερδικούσια, αφήνοντας για τρία χρόνια τα Αραδοσίβια και άλλα χωριά χωρίς καθόλου τηλεοπτικό σήμα για τα τοπικά κανάλια και με αδύναμο σήμα για τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας.
2. Δεν έπραξε τίποτα για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης το οποίο είχε ξεκινήσει προηγούμενος δήμαρχος, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν πολλοί κάτοικοι να διοχετεύουν τα λύματά τους στους αγωγούς των βρόχινων υδάτων, οι οποίοι έγιναν ανθυγειινές εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος.
3. Δεν έπραξε τίποτα για την αντικατάσταση των φθαρμένων καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης των Αραδοσιβίων, οι οποίοι είναι άκρως επικίνδυνοι και επιβλαβείς για την υγεία των κατοίκων.
4. Δεν έπραξε τίποτα για τον καθαρισμό των φρεατίων των βρόχινων υδάτων με αποτέλεσμα να γίνουν τόπος συγκέντρωσης μικροβίων και ανθυγειινές εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος.
5. Δεν έπραξε τίποτα για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στις πλατείες και σε άλλα κεντρικά σημεία των Αραδοσιβίων, με αποτέλεσμα αυτά συχνά να γίνονται ανθυγειινές εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος από την χρόνια συγκέντρωση σκουπιδιών.
6. Δεν έπραξε τίποτα για την καθαριότητα του ρυακιού που διασχίζει τον συνοικισμό των Αραδοσιβίων και του περιβάλλοντος χώρου, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις καταγγελίες τους για συγκέντρωση φιδιών και διαφόρων επιβλαβών για την υγεία εντόμων κ.λπ.
7. Δεν φρόντισε για την τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών από τον σκουπιδότοπο Γαλανόβρυσης που αποτελεί μια ακόμη, σχεδόν μόνιμη, ανθυγειινή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος.
8. Δεν έπραξε τίποτα για τη δημιουργία πρασίνου και άλλων καλαίσθητων χώρων αναψυχής, όπως θα μπορούσε να είναι το πάρκο αναψυχής στον ελεύθερο χώρο του Συνοικισμού των Αραδοσιβίων, παρά τις σχετικές υποσχέσεις του, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανακολουθία λόγων και έργων που σημείωσε σε όλη την θητεία του. Ασφαλώς και δεν θα τον εμπόδιζε κανένας κάτοικος να το κατασκευάσει, όπως, ψευδώς, επικαλείται ο ίδιος, δεδομένου ότι ποτέ δεν άρχισε την κατασκευή του ώστε να τον εμποδίσει ο οποιοσδήποτε, όπως, άλλωστε, δεν τον εμπόδισε κανένας και για την ΄΄μίνι΄΄ πεζοδρόμηση των 50 περίπου μέτρων που κράτησε σχεδόν 4 χρόνια. Όμως η επιλογή του για την πεζοδρόμηση αυτή φανερώνει την ανικανότητά του για την σωστή αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών του χωριού, αφού όλα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
9.Δεν φρόντισε για την επαρκή συντήρηση των αγροτικών και των κτηνοτροφικών δρόμων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων.
10. Δεν φρόντισε για την συντήρηση του κατεστραμένου σε πολλά σημεία εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού.
11. Δεν φρόντισε για την εξόφληση του επιβλέποντος μηχανικού στο έργο του κτηρίου του Μουσείου Αραδοσιβίων, για το οποίο ο Δήμος Ελασσόνας είχε χρηματοδοτηθεί δύο φορές αλλά δεν εκπλήρωσε επαρκώς τις όποιες υποχρεώσεις του. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης είναι να παραμένει το Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με ευθύνη του απερχόμενου δημάρχου. Μάλιστα, στο ενυπόγραφο αίτημα 300 δημοτών για ηλεκτροδότηση του κτηρίου, αυτός, ως απάντηση, στις 8/6/2018 απέστειλε εξώδικο στον Πρόεδρο του Μουσείου, ζητώντας τα κλειδιά του Μουσείου, δείχνοντας έτσι ότι όχι μόνο δεν σέβεται καθόλου τους 300 δημότες, αλλά δεν τους υπολογίζει και τους αγνοεί παντελώς. Άλλωστε, το γεγονός της μη ηλεκτροδότησης του κτηρίου δείχνει έλλειψη σεβασμού και στους εκατοντάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο καθώς και πλήρη αδιαφορία για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, από την οποία μπορούν να ωφεληθούν δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής μας.
12. Δεν προώθησε τη μελέτη που έκανε η προηγούμενη Δημοτική αρχή της Ελασσόνας, με δαπάνη του Δήμου, για την κατασκευή συμπληρωματικών εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Αραδοσιβίων, όπου θα στεγάζονται τα υπόλοιπα μουσειακά αντικείμενα του αγροτικού, μηχανικού, εργαλειακού και κτηνοτροφικού εξοπλισμού που διαθέτει το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων.
13. Με την ανορθολογική και άδικη για τα χωριά οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού του Δήμου που εφάρμοσε, σε καμιά περίπτωση δεν διέθεσε τα όσα κονδύλια δικαιούνται τα Αραδοσίβια με τους 1000 κατοίκους του καθώς και τα άλλα χωριά, δεδομένου ότι δεν έκανε καμιά κατανομή των κονδυλίων του ισομερώς σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, ανάλογα με τους κατοίκους τους και τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα στις περισσότερες από αυτές να μην έχει γίνει ούτε ένα ΄΄εργάκι΄΄.
Αυτά και πολλά άλλα είναι τα μεγάλα προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τους κατοίκους των Αραδοσιβίων, επειδή ο απερχόμενος δήμαρχος Ελασσόνας ποτέ δεν ήταν κοντά στα προβλήματα και τους κατοίκους του χωριού και δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτά σε όλη την υπερτετραετή θητεία του και γι’αυτό παραμένουν άλυτα. Ταυτόχρονα, όμως η μη επίλυση των προβλημάτων αυτών και η παραμέληση και εγκατάλειψη του χωριού φανερώνει το πόσο μακριά βρίσκεται ο ίδιος από τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και από το κοινό καλό που επικαλείται ότι δήθεν υπηρετεί. Σίγουρα θα μπορούσε να λύσει πολλά από αυτά τα προβλήματα αξιοποιώντας πόρους από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή από το Leader αλλά δυστυχώς η δημοτική πολιτική του αποδείχθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τόπου επειδή δεν στάθηκε ικανός να κατανοήσει τις ανάγκες των δημοτών, λόγω και του περιορισμένου μορφωτικού του επιπέδου. Αντί γι’αυτό προτίμησε να κάνει την ΄΄μίνι΄΄ πεζοδρόμηση των περίπου 50 μέτρων στο Στεφανόβουνο, όπου πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου είναι ομοϊδεάτης του ενώ στην Γαλανόβρυση δεν έκανε ούτε ένα ΄΄εργάκι΄΄ επειδή προφανώς ο τοπικός Πρόεδρος ανήκει σε άλλο κόμμα και γι’αυτό δεν είχε καμιά συνεργασία μαζί του. Την ίδια διάκριση έκανε και στο σωματείο του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, όπου δεν έδωσε καμιά ενίσχυση για τις μοναδικές και κορυφαίες διεθνείς φεστιβαλικές εκδηλώσεις του, που γίνονται επί 24 συνεχή χρόνια, με τον τίτλο ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας, με τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς που έπραξε παρανόμως, κατά συρροή, σε όλη την θητεία του.
Όμως ο κόσμος των Αραδοσιβίων, όπως και όλοι οι δημότες του Δήμου Ελασσόνας, σίγουρα δεν ΄΄τρώνε κουτόχορτα΄΄ και δεν θαμπώνονται από μικροέργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής, ούτε από τις πανάκριβες φιέστες που έκανε στην Ελασσόνα, και γι’αυτό θα του δώσουν τις δέουσες απαντήσεις στις επερχόμενες εκλογές στις οποίες είναι πολύ πιθανό να τον στείλουν από εκεί που ήρθε, επειδή, ως δήμαρχος, υπηρέτησε μόνο τους λίγους ΄΄ημετέρους΄΄ και όχι το κοινό καλό, όχι μόνο στα Αραδοσίβια αλλά και στα περισσότερα χωριά του Μεγάλου Δήμου Ελασσόνας. Άλλωστε, γενικότερα, η όλη θητεία του υπήρξε αναποτελεσματική, με τις τόσες παραλείψεις και την απαράδεκτη και κοντόφθαλμη πολιτική των κομματικών και άλλων διακρίσεων καθώς και τις όποιες μονοσήμαντες επιλογές του. Για τους λόγους αυτούς η πολιτική που άσκησε είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των δημοτών επειδή περιόρισε τον Μεγάλο Δήμο σε ένα μικρό Δήμο της πόλης της Ελασσόνας, και προσπαθεί να δικαιολογήσει τους μισθούς που πήρε με λίγα φθηνιάρικα έργα και με πολλές ανέξοδες υποσχέσεις (θα… θα… θα…).
*Ο Κώστας Γ. Σαχινίδης είναι Δρ Κοινωνιολογίας, Πολιτικός Επιστήμων
Ολόκληρο το άρθρο