Κίνδυνος απώλειας της εξισωτικής ξεσήκωσε τοπικούς βουλευτές και δήμο – Παρεμβάσεις στον Υπουργό

ΚΕΛΛΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

“Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση αγρότες του Ν. Λάρισας από 1/1/2019”, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, σημειώνει πως “από τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπ.ΑΑΤ έως την 1η Οκτωβρίου 2018, αποκλείονται σε ολόκληρη τη χώρα παραδοσιακές περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα”.
Ζητά δε, από τον αρμόδιο Υπουργό “ενημέρωση για τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία έγινε η νέα οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, που έθεσε εκτός χάρτη πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, αλλά και να προβεί σε ενέργειες επανεξέτασης των σχετικών κριτηρίων και διόρθωσης των αδικιών για το Ν. Λάρισας”.

Nίκος Παπαδόπουλος:
θέλουμε να συνεχίσουν να ενισχύονται τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης

Με αφορμή τη διαβούλευση για τη νέα οριοθέτηση του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών όπου ασκείται γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και ενισχύονται με ποσά εξισωτικής αποζημίωσης, και επειδή για άλλη μια φορά σκοπίμως διαστρεβλώνεται η αλήθεια από εκπροσώπους της Ν.Δ. ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής :
«Aπό το 2013 έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ο κανονισμός 1305/2013 για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλους ,για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος θα εγκρίνει πως εφαρμόσαμε τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός. Δεν μπορεί να αναβάλλεται άλλο η εφαρμογή του Κανονισμού. Εξαντλήθηκε κάθε χρονικό περιθώριο που έδινε ο Κανονισμός. Αν δεν οριστούν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξισωτική, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια. Ο χάρτης που ισχύει τώρα, έχει να ανανεωθεί από το 1981.
Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών: α) περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και β) περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Σκοπός της διαβούλευσης είναι να τεθούν ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Στη συνέχεια, με βάση τις προτάσεις και τις αντιδράσεις, θα βελτιώσουμε όσο μπορούμε την οριοθέτηση. Συγκεκριμένα, οι περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την άσκηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, θέλουμε να συνεχίσουν να ενισχύονται με τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτης διαβεβαιώνει ότι καμία από τις περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης δε θα μείνει εκτός εξισωτικής. Υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων.
Η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο (σ.σ. που δεν αλλάζει μέσα στο χρόνο).
Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια.

Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει μόνο τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης: κυρίως την εξισωτική και δευτερευόντως σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς γιατί αφορά στο χαρακτηρισμό των περιοχών σε σχέση με τη γεωργία. Δεν επηρεάζει το LEADER και το ΕΣΠΑ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Και τα 40 μειονεκτικά χωριά του Νομού Λάρισας χάνουν την εξισωτική;

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας κινδυνεύουν να χάσουν την εξισωτική αποζημίωση καθώς όλος ο νομός εξαιρείται από τον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, που προτείνονται στο σχέδιο διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Τα παραπάνω τονίζει ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Όπως υπογραμμίζει «το κείμενο προς διαβούλευση, το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ, αφορά τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα –κοινώς πρώην μειονεκτικές περιοχές– και έχει δημιουργήσει ήδη αντιδράσεις στους κόλπους των αγροτών και κτηνοτρόφων των μειονεκτικών περιοχών του νομού Λάρισας. Κι αυτό, διότι, στην υπάρχουσα πρόταση για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς δεν περιλαμβάνεται καμία από τις 40 Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες του Νομού Λάρισας (Ελασσόνα, Αμούρι, Άζωρο, Βλαχογιάννι, Γαλανόβρυση, Γεράνια, Δαμάσι, Δολίχη, Δομένικο, Ευαγγελισμό, Καλλιθέα, Κεφαλόβρυσο, Κοκκινόγειο, Λόφο, Λικούδι, Μαγούλα, Μεγ. Ελευθεροχώρι, Μεσοχώρι, Μηλέα, Παλαιόκαστρο, Πραιτώρι, Πύθιο, Στεφανόβουνο, Συκέα, Τσαριτσάνη, οικισμό Πέρα Χώρας Τυρνάβου, Γερακάρι, Δήμητρα, Μαρμαρίνη, Ελάτεια, Ευαγγελισμό Τεμπών, Τέμπη, Ιτέα, Αγναντερή, Αχίλλειο, Δίλοφο Φαρσάλων, Ερέτρεια, Ναρθάκι, Νεράϊδα και Γόννους) που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα τα έντονα ερωτήματα για πιθανή απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης και άλλων ενισχύσεων.
Οι ενστάσεις του κτηνοτροφικού κόσμου αποτυπώνονται ξεκάθαρα και στην επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας προς τον αρμόδιο υπουργό, με την οποία καλούν να καταρτιστεί νέος χάρτης από το ΥπΑΑΤ με σωστή χρήση των παραμέτρων που θέτει ο νέος κανονισμός της ΕΕ. Μάλιστα, υπενθυμίζουν την υπόσχεση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις μειονεκτικές περιοχές.
Οι ενισχύσεις και ειδικά η εξισωτική αποζημίωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους των ημιορεινών – μειονεκτικών περιοχών, αποτελούν σημαντικό συμπλήρωμα για την μειωμένη παραγωγικότητα και τις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την παραγωγική διαδικασία. Είναι μια από τις ενισχύσεις που πραγματικά “πιάνουν τόπο” και η κοινωνική της διάσταση είναι πολύτιμη για τα χωριά της επαρχίας, που φθίνουν χρόνο με το χρόνο.

Κατσιαντώνης σε Αραχωβίτη για εξισωτική: “Σκίστε το… χάρτη που αφανίζει τον πρωτογενή τομέα”

“Βγάζετε σε διαβούλευση ένα χάρτη που οριοθετεί τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, και ρίχνετε στον Καιάδα σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία, αποκλείοντάς την από την εξισωτική αποζημίωση” επισημαίνει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , κάνοντας λόγο για “τσουνάμι” που θα… πνίξει τον κάμπο, παρασύροντας αγρότες και κτηνοτρόφους στην καταστροφή.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης θέτει προ των ευθυνών του το Σταύρο Αραχωβίτη, ζητώντας του μέσα από την αναφορά του, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματα και τις διαπιστώσεις, που καταγράφει σε επιστολή της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Δήμος Ελασσόνας, ζητώντας να μην εξαιρεθούν οι περιοχές του Δήμου Ελασσόνας από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών καθώς η κατάσταση των αγροτών που έχουν απομείνει στα χώρια της Επαρχίας Ελασσόνας, τα τελευταία χρόνια, είναι χειρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Με την επιστολή αυτή ο δήμος Ελασσόνας επισημαίνει τον κίνδυνο από το 2019 κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος στα όρια του Δήμου Ελασσόνας να μην λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που χαρακτηριζόταν ως μειονεκτικές, κάτι που θα έχει τραγική συνέπεια για τις οικογένειες αλλά και για την τοπική οικονομία καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα χάσουν μία πολύ σημαντική ενίσχυση ανά στρέμμα αγρού και βοσκοτόπου.