«Παγωμένη» η αγορά της Ελασσόνας!

ΜΙΚΡΟΙ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Του Γιάννη Μουκίδη

Μπορεί τα χιόνια να έλειωσαν στην Ελασσόνα, αλλά η αγορά της πόλης παραμένει «παγωμένη» με ιδιαίτερα μικρή κίνηση, παρά την περίοδο των γιορτών, που ήδη «τρέχουν»!
Οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ελασσονίτικης αγοράς, εμφανώς απογοητευμένοι από αυτά που βιώνουν, κάνουν λόγο για ιδιαίτερα μειωμένη κατανάλωση και για φτωχούς τζίρους στα καταστήματα τους, σε αυτές τις γιορτές. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά παρουσιάστηκε ακόμα πιο φτωχότερη, σε σύγκριση με τις περιόδους γιορτών των τελευταίων χρόνων.
Θλίψη, κατήφεια, έντονος προβληματισμός των καταστηματαρχών, και σαφώς μειωμένη κίνηση στην τοπική αγορά, που «ψάχνεται», ζώντας τον δικό της… βαρύ χειμώνα.


Ο καταναλωτής της Ελασσόνας, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις καταναλωτικές «συμπεριφορές» των Ελλήνων, που εφέτος στην περίοδο των γιορτών, λειτουργούν με αλλαγές. Κάποιες από αυτές: αλλαγή υποχρεώσεων, αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλαγή διάθεσης, αλλαγή συνηθειών, ακόμα και αλλαγή προτίμησης στα χριστουγεννιάτικα  δώρα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν δώρα χαμηλού κόστους(…ακόμα και «μικροδωράκια», με συμβολικό χαρακτήρα).
Τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς της Ελασσόνας στην εορταστική περίοδο είναι σίγουρα απογοητευτικά. Κάνουν λόγο για μείωση που ξεπερνά το 45% – 50% σε είδη υπόδησης και ένδυσης  συγκριτικά με πέρυσι, μείωση 25% – 30% στα καταστήματα βιβλίων και δώρων, ενώ ακόμα και στα καταστήματα ποτών και τροφίμων παρουσιάζεται μείωση κατά 15% – 20%.
Ίσως, εξαίρεση στην απογοητευτική εικόνα της Ελασσονίτικης αγοράς δείχνουν να είναι τα καταστήματα παιδικών ειδών, παιχνιδιών και δώρων, αφού όλοι μας γνωρίζουμε καλά πως …οι γιορτές είναι για τα παιδιά.
Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις τοπικών εμπόρων, με αρκετά χρόνια στο επάγγελμα, σε ερώτηση μας για το πώς  πάει η κίνηση της αγοράς στις γιορτές. «Ποια αγορά; Και ποια κίνηση;», «Γράφτε το αυτό: Η τοπική αγορά έσβησε! Η αγορά μας πέθανε! ».
Τέλος, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του εμπορικού κόσμου της Ελασσόνας και της αγοράς της, οι γενναίες μειώσεις τιμών και οι εορταστικές προσφορές πριν και κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς μπορεί να μην κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον βοήθησαν να μην αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο οι ήδη μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.
Όπως όλα δείχνουν, οι πρωτοχρονιάτικες προσφορές στα καταστήματα λιανικής, όπως αναμένεται και στις αγορές άλλων πόλεων, θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχιστούν και στην αγορά της Ελασσόνας, με ελκυστικά χαμηλές τιμές και αυτή την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Ακόμα φτωχότερη φέτος η Χριστουγεννιάτικη αγορά»

Η μειωμένη κατανάλωση και ο «φτωχός τζίρος» ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χριστουγεννιάτικης αγοράς, κάτι που δεν αποτελεί πλέον είδηση, αφού 9 στους 10 Έλληνες είμαστε λιγότερο γενναιόδωροι όχι γιατί το θέλουμε αλλά εξ’ ανάγκης.  Η «χριστουγεννιάτικη θλίψη» ήταν φέτος το κύριο γνώρισμα στην «εορταστική» κατά τα άλλα ελληνική αγορά.
Οι έμποροι βίωσαν μια «χριστουγεννιάτικη κατήφεια» που τους ψαλίδισε όποια αισιοδοξία διατηρούσαν πριν τα Χριστούγεννα. Οι σαρωτικές αλλαγές στο ελληνικό εμπόριο κατά την διάρκεια του έτους αποτυπώθηκαν και στην τρέχουσα εορταστική αγορά αναδεικνύοντας το 2011 ως την χειρότερη χρόνια μέχρι τώρα.
Φέτος παρατηρήθηκαν πολλές καταναλωτικές αλλαγές στον Έλληνα, όπως αλλαγή διάθεσης, αλλαγή υποχρεώσεων, αλλαγή συμπεριφοράς, αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλαγή συνηθειών, ακόμα και αλλαγή προτίμησης στα χριστουγεννιάτικα  δώρα. Συγκεκριμένα μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές προτίμησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, δυο στους πέντε παιδικά δώρα και παιχνίδια, ενώ δυο στους πέντε φέτος προτίμησαν τα δώρα χαμηλού κόστους, δηλαδή τα «μικροδωράκια».
Στην φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά επικράτησε βαρυχειμωνιά, αφού οι απώλειες στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για  μείωση στα επίπεδα του 30% συγκριτικά με πέρυσι.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από όλη την Ελλάδα μας δίνουν απογοητευτικά ποσοστά, αφού η ένδυση και υπόδηση ξεπέρασε σε μείωση το 40%, τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών το 30%, τα καταστήματα καλλυντικών, βιβλίων και δώρων το 20%, ενώ ακόμα και στα καταστήματα τροφίμων και ποτών παρουσιάζεται μείωση κατά 15% πάντα σε σύγκριση με πέρυσι, ως μονή εξαίρεση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάπως διασώθηκε από αυτή την κάθετη πτώση, αποτελεί ο κλάδος των παιδικών και των παιχνιδιών.
Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, χωρίς όμως  να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε μια από τις πέντε ελληνικές οικογένειες οι γονείς των παιδιών  είναι άνεργοι. Ο γενναίες μειώσεις τιμών και οι εορταστικές προσφορές πριν και κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μπορεί να μην κατάφεραν να διατηρήσουν  τις πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον  βοήθησαν  να μην αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο οι μεγάλες απώλειες που είχαμε κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.
Ο χορός των πρωτοχρονιάτικων προσφορών στα καταστήματα λιανικής σε όλες τις αγορές των ελληνικών πόλεων, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ελκυστικά χαμηλές τιμές και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

Add Comment