Ερώτηση Κέλλα στους αρμόδιους Υπουργούς: “Πλιάτσικο” και στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας;

Με αφορμή την αποκάλυψη της παραχώρησης στο «Υπερταμείο» σωρείας αρχαίων, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων, μεταξύ των οποίων και του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, με δυνατότητα εκμετάλλευσης της χρήσης τους, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο και Πολιτισμού, κ. Μ. Ζορμπά.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, με την κατάθεση της ερώτησης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του τρίτου “υπερήφανου” μνημονίου, τα απόνερα αυτής της ταπεινωτικής για την πατρίδα συμφωνίας με τους δανειστές, δε λένε να κοπάσουν.
Μετά το μπαράζ αποκαλύψεων περί παραχώρησης χιλιάδων ακινήτων, ακόμη και ανεκτίμητης αξίας ιστορικών μνημείων, καλούμε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να απαντήσουν στο ερώτημα:
Άφησαν, με την υπογραφή τους, στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των δανειστών τη δυνατότητα χρήσης δημόσιας περιουσίας, μνημείων, ακόμη και του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας;
Οι πολίτες ζητούν άμεσα απαντήσεις».
Ακολουθεί η ερώτηση:
Έπειτα από τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και την επικαλούμενη σε αυτή απόφαση υπ. αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-2018), που αφορά τη μεταβίβαση «10.119 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ.)», προκύπτει ότι, μέσα στη γενική εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, βρίσκονται 157 ακίνητα στον Νομό Λάρισας, εκ των οποίων τα 119 εντός της πόλης.
Η εκχώρηση αυτή, βέβαια, αποτελεί μία γενικευμένη ασυδοσία σε βάρος της ιστορικής μας κληρονομιάς, αφού μέσα στα 119 ακίνητα περιλαμβάνονται μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των οποίων και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Παρά τις διαβεβαιώσεις, στις οποίες προβαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, είτε ψεύδονται, είτε αγνοούν τον ν. 4389/2016, παρ. 4-5, που προβλέπει ότι «η ETAΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση (…) υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση».
Κοντολογίς, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όσο και τα υπόλοιπα μνημεία που εμπίπτουν στους κωδικούς της ανωτέρω απόφασης έχουν, ουσιαστικά, εκχωρηθεί πλήρως στην ΕΤ.Α.Δ. – θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («Υπερταμείο»). Δυστυχώς, με την άφρονα επιλογή της κυβέρνησης να εκχωρήσει στο υπό ξένη διοίκηση «Υπερταμείο» τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο μνημεία, που εμπερικλείουν χιλιετίες εθνικής ιστορίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, οφείλετε να δώσετε άμεσα απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:
1. Προτίθεσθε να δημοσιοποιήσετε τους κωδικούς της Απόφασης υπ. αριθ. 86 (ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-2018), ώστε να γίνει γνωστό ποιά περιουσιακά τους στοιχεία εκχωρήθηκαν στην ΕΤΑΔ, μεταξύ αυτών και τα 157 ακίνητα της Λάρισας;
2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προχωρήσετε, προκειμένου να προστατευθούν αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικοί χώροι και μουσεία;
3. Τι προτίθεσθε να πράξετε, ειδικότερα, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας;