Δίκτυο Περραιβία: Προτάσεις για τον Όλυμπο στο ΕΣΠΑ

Προς
1.Αιρετό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό
2.Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Ρ. Καραλαριώτου
ΛΑΡΙΣΑ

ΘΕΜΑ : «ΕΣΠΑ 2007-2013- Υποβολή προτάσεων που αφορούν τον Όλυμπο και τις παρολύμπιες περιοχές του Δήμου Ελασσόνας»

Κε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και κα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του εκφράζει  το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  , σχετικά με όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο υλοποίησης και σχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη Θεσσαλία ,μέσα στον οποίο δεν εντάσσεται  ,όχι μόνο η ανάδειξη και προστασία του Ολύμπου  ,αλλά δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση ,έτσι ώστε το παγκόσμιο μνημείο της Φύσης , να μετατραπεί σε έναν αγαπημένο  τόπο προορισμού για τους αθλητές βουνού και ορειβάτες ,μέσα από στοχευμένες  δράσεις  .

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις ,τα τελευταία χρόνια,   του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» αλλά και όλων των φορέων  και παραγόντων της περιοχής (Δήμος, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, επιστημονική κοινότητα,ορειβατικοί Σύλλογοι  κ.ά.)  προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την πρώην Νομαρχία Λάρισας και τώρα Π.Ε. Λάρισας  και παρά τις συζητήσεις σχετικά με την αναπτυξιακή δυναμική ,που μπορεί να προσδώσει ο Όλυμπος ,όχι μόνο στην περιοχή της Ελασσόνας , αλλά και στο Νομό Λάρισας και την Ελλάδα , κανένα  έργο δεν σχεδιάστηκε και δεν περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ ,που σημειωτέο ,βρίσκεται  σε πλήρη εξέλιξη και λήγει στο τέλος του 2013 .

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» επιμένει και  εργάζεται συστηματικά ,έτσι ώστε  ο Όλυμπος ,όχι μόνο να προστατευτεί ,να αναδειχτεί και να προβληθεί σε όλο τον κόσμο ,για την ιστορία του ,τους μύθους του και το μοναδικό περιβάλλον του ,αλλά, ταυτόχρονα, να  συμβάλλει στην ήπια αγροτουριστική και οικοτουριστική ανάπτυξη των παρολύμπιων περιοχών και την προσέλκυση ορειβατών και φίλων της Φύσης από όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για να συμβεί ,όμως , αυτό θα πρέπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ,κάνοντας χρήση του ΕΣΠΑ ,να μην μένει στα λόγια και στις υποσχέσεις για μια αόριστη ανάπτυξη  , αλλά να εργαστεί συστηματικά και συντονισμένα ,με όλους τους φορείς της περιοχής Ελασσόνας  ,έτσι ώστε συγκεκριμένα έργα ,όπως:
1. ο σχεδιασμός και η κατασκευή τριών (3) τουλάχιστον ορειβατικών καταφυγίων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ( ήδη η πρώην Νομαρχία Πιερίας έκτισε αρκετά, στην Ανατολική πλευρά του Ολύμπου , με αξιοποίηση των ΚΠΣ) ,
2. η μετατροπή των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,άμεσα ,σε Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου –Κοκκινοπηλός (Το Υπουργείο Παιδείας συμφωνεί απόλυτα ,όπως και εσείς )
3. Η ανάδειξη της περίφημης Περραιβικής Τριπολίτιδας (Δολίχη-Άζωρος-Πύθιο) και η συνέχιση των ανασκαφών –Δημιουργία Δικτύου αρχαιολογικών χώρων στον Όλυμπο
4. Η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης Ολύμπου  στην Ελασσόνα

5.  Ο εκσυγχρονισμός της πίστας Καλλιθέας  με διεθνείς προδιαγραφές , για την πραγματοποίηση αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας (ποδήλατο ,moto-cross κ.ά)
6. Η αποπεράτωση του φράγματος του Αγιονερίου ,που θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής (σταμάτησε η κατασκευή του εδώ και αρκετά χρόνια ,ενώ είναι λίγο πριν την αποπεράτωσή  του και μπορεί να ολοκληρωθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ,όπως κάνατε και με πολλά άλλα έργα που τα παραλάβατε ως ημιτελή) )
7. Η  αξιοποίηση του Καπνεργοστασίου ,που μπορεί να φιλοξενήσει πολλές και μεγάλες δραστηριότητες (π.χ. Σχολή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ,Σχολή Τυροκομίας κ.λ.π )
8. Η ολοκλήρωση της πίστας απογείωσης των αεροπτεριστών και των αεροπλάνων ελαφρού τύπου στις πλαγιές του Ολύμπου
9. Η βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης στον Όλυμπο ,όπως επίσης και η συνένωση ΕΓΝΑΤΙΑΣ –ΠΑΘΕ.
10 . Κατασκευή Δασικών Χωριών
και πολλά άλλα , να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013.

Τα έργα αυτά μπορούν και πρέπει να ενταχθούν ,ΑΜΕΣΑ, στα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ , γιατί θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να δώσουν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζόμενους ,αλλά θα δώσουν ρευστότητα στην αγορά και θα δημιουργήσουν την προστιθέμενη αξία σε μια περιοχή , που φημίζεται για τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα και για τον Όλυμπο ,αλλά που ποτέ δεν έτυχε της προσοχής ,του σεβασμού και της σοβαρής αντιμετώπισης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Περιφερειακής και της Κεντρικής εξουσίας .

Κατά το στάδιο των παρεμβάσεων στην παρουσίαση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας την περασμένη Τετάρτη στο Ξενοδοχείο IMPERIAL στη Λάρισα  , ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας  έθεσε όλα τα παραπάνω σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή  Ελασσόνας και ζήτησε  τη δημιουργία ενός  αναπτυξιακού προγράμματος ,μέσα στο ΕΣΠΑ , που θα αφορά την ανάδειξη ,προστασία και αξιοποίηση του Ολύμπου ,ως αναπτυξιακού εργαλείου για όλη την περιοχή. Επίσης ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να γίνει πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013 , να δοθεί βήμα  στους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών ,που είναι όλες οι Εθελοντικές Οργανώσεις , να δοθεί η δέουσα προσοχή στο Περιβάλλον και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας μπορούν και πρέπει πάντα να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις ,δεδομένου ότι η συμβολή τους είναι πάντα θετική.
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας να σχεδιάσει, άμεσα, τα έργα εκείνα ,μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία να δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές, σε μια περιοχή ,όπως είναι ο Δήμος Ελασσόνας ,που έχει την τύχη να βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού.
Παράλληλα, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι,όχι μόνο  πλήρης, αλλά  και  παραγωγική, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ είναι ,ίσως ,η  τελευταία ευκαιρία  δημιουργίας υποδομών .
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω , παρακαλούμε θερμά

Να λάβετε υπόψη τις παραπάνω προτάσεις ,που κατά τη γνώμη μας μπορούν να συμβάλλουν σε μια αναπτυξιακή διαδικασία ,που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Ελασσόνας και έχει ως κεντρικό άξονα  το μυθικό βουνό ,τον Όλυμπο, που αποτελεί τεράστιο Brand Name για όλη την Ελλάδα.
Εξάλλου , ο ρόλος του ΕΣΠΑ ,είναι να δημιουργηθούν υποδομές που θα παράγουν προστιθέμενη αξία και βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν τόπο. Και τα έργα που παραπάνω προτείναμε αυτό το σκοπό υπηρετούν.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία  ,την οποία πάντα επιζητούμε ,με σκοπό να συμβάλλουμε ,με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε ,σε ένα καλύτερο μέλλον που θα εστιάζει στις αξίες ,στην πρόοδο ,στην ανάπτυξη,στα έργα υποδομής.

Όλοι μας κρινόμαστε ,όχι μόνο από τα λόγια και τις προθέσεις ,αλλά από τα έργα  που αποτελούν προϊόν πολλής και σοβαρής εργασίας και δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική και ελπίδα. Και σε αυτού του είδους τη συνεργασία το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» δηλώνει παρόν ,με όλο το δυναμικό του .

Αυτό πρέπει να είναι το  στοίχημα της Περιφέρειας ,αλλά και όλων μας !

Και έχουμε θεσμική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε!
Αναμένουμε την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας .

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Ο πρόεδρος
Η  γενική  γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος
Μπουζούκη Ελισσάβετ
Οικονομολόγος,Σύμβουλος Ανάπτυξης
Οικονομολόγος

. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
1.-Βουλευτές Ν. Λάρισας
2.-Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Λάρισας
3.Δήμο Ελασσόνας
4.Δ/νση Δασών Λάρισας –Μανδηλαρά 19-ΛΑΡΙΣΑ (ΤΚ 41110)
5.7Η  Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας  Υπόψη  κ. ΝΤΙΝΑ Ασπασίας  ( ΤΗΛΕΦ:2410-627930-1 FAX:2410-62793)
6.15η Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας Υπόψη  κ. ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΝΘΗΣ( ΤΗΛΕΦ:2410-239927 FAX:2410-289106 )
7.Δασαρχείο Ελασσόνας –Κ. Οικονόμου 64 –ΕΛΑΣΣΟΝΑ (ΤΚ 40200)

Add Comment