Ζωντανή η παράδοση «στου Ολύμπου την αυλή» – Χορευτές από Ελλαδα, Κίνα, Μαλαισία

«ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ» ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΟΡΕΥΤΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΙΝΑ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Τα ζωντανά και φωτεινά «χρώματα» της παράδοσης, με έντονο «άρωμα» Ελλάδος, Κίνας και Μαλαισίας, «απλώθηκαν» και εφέτος «…στου Ολύμπου την αυλή», στο 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας.
Δεκάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές και μουσικοί, με τις χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος “Yanchi Yanzhoo Art Group ” από την Κίνα, του συγκροτήματος «KLMOVEMENT», «Michelle Jueney» από τη Μαλαισία και του Μ.Ε.Σ. «Πέρα Μαχαλά» της Λάρισας «ζωντάνεψαν» για τα καλά με χορούς και τραγούδια του τόπου τους…«την αυλή του Ολύμπου», στην Ελασσόνα.
Μπορεί ο βροχερός και άστατος καιρός να ανάγκασε τους διοργανωτές να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» αλλά οι Ελασσονίτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να χαρούν το ξεκίνημα των εκδηλώσεων, με κυρίαρχη την παράδοση, και καταχειροκρότησαν με θέρμη τα συγκροτήματα.
«Μέσα από το φεστιβάλ, απλώνουμε γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς συμβάλλοντας με τον τρόπο μας στην αλληλεγγύη των λαών. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει ο τόπος μας, ο Όλυμπος μας, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αντλώντας αισιοδοξία από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων και από τους ήχους της μουσικής. Αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί, δεν πρέπει να σβήσει!», επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας, καλωσορίζοντας επισκέπτες και ντόπιους «…στου Ολύμπου την αυλή».
Με τη σειρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής μετέφερε τις ευχές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και αφού συγχάρηκε τους διοργανωτές για το 6ο Φεστιβάλ που υλοποιεί επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για τέτοιου είδους επιτυχημένες εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν και να βιώνουν τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό μας. Πρέπει να τα διαφυλάξουμε όλα αυτά. Όταν το δένδρο δεν έχει σωστές ρίζες δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα ζήσει. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό».
Να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία». Ακόμη, η όλη διοργάνωση στηρίζεται από δεκάδες χορηγούς.
Τις εκδηλώσεις της 1ης ημέρας παρακολούθησαν: ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, αυτοδιοικητικοί, φορείς και σύλλογοι της περιοχής, κ.ά.

[wpg_thumb]
Ευχές έστειλαν οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (29/8/2018)

8 μ.μ.: Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα.

8.30 μ.μ.: στην πλατεία Λαού, διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος “Yanchi Yanzhoo Art Group ” από την Κίνα, του συγκροτήματος «KLMOVEMENT», «Michelle Jueney» από τη Μαλαισία και του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ» θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου». Τις χορευτικές ομάδες θα τις συνοδέψουν δεξιοτέχνες μουσικοί.

10.30 μ.μ.: Λήξη του φεστιβάλ με παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο, που γίνεται ένας μεγάλος κύκλος και «χορεύουμε για να αποχαιρετίσουμε τους καλεσμένους μας».

Add Comment