Του Γιάννη Μουκίδη

Πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικοχορευτικής έκφρασης «πλεγμένη» με τα «ηχοχρώματα» της πλούσιας Ελληνικής παράδοσης αποδείχθηκε η πρόσφατη μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση της «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας με τον τίτλο «Ελλήνων Δρώμενα», που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας.
Ήταν ένα χορταστικό «ταξίδι» 2,5 ωρών μουσικών εκφράσεων, χορευτικών κινήσεων και τελετουργικών αναπαραστάσεων στα μέρη που άνθισε ο Ελληνισμός, παρουσιάζοντας το πέρασμα και την εξέλιξη του χορού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Κυρίαρχα στοιχεία που αναδείχθηκαν στην παράσταση ήταν η τεράστια συλλογή των ελληνικών χορών, η πλούσια μουσική παράδοση, η ποικιλομορφία των μουσικών μέτρων και βέβαια το «μωσαϊκό» του πολιτισμικού «γίγνεσθαι» της χώρας μας.
Ρυθμοί και μουσικές, χορευτικά βήματα, φωνές, χρώματα απλώθηκαν στη σκηνή του κατάμεστου Ανοιχτού Θεάτρου Ελασσόνας, γοητεύοντας και ενθουσιάζοντας με το παραπάνω εκατοντάδες θεατές – φίλους της παράδοσης που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορευτικά «μοτίβα» και ηχοχρώματα άλλων εποχών, με ακούσματα, δρώμενα και χορούς από την Αρχαία Ελλάδα, την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τον Πόντο, τη Θράκη, την Κρήτη και την Μακεδονία.
Οι θεατές καταχειροκρότησαν με θέρμη για μία ακόμη χρονιά την ιδιαίτερα επιμελημένη δουλειά της «Ακαδημίας Χορών» και τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς – συμμετέχοντες 250 χορευτές και χορεύτριες, τους 15 μουσικούς που πλαισίωσαν την παράσταση(με τις ιδιαίτερες φωνές της Λουκίας Βαλάση και του Μάριου Σαρακατσιάνου), τους χοροδιδασκάλους, αλλά και τις Μάρω Καραγεώργου και Κατερίνα Χατζημαρκάκη(είχαν τη θεατρική παρουσίαση της εκδήλωσης).
[wpg_thumb]
Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και επιτυχία οι Ελασσονίτες χοροδιδάσκαλοι Γιάννης Κόκκινος, Γιώργος Κόκκινος και Αλεξάνδρα Κατσιούρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση της «Ακαδημίας Χορών» Ελασσόνας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και η φιλική συμμετοχή – εμφάνιση των: Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας(με χοροδιδάσκαλο την Σοφία Κυριλλίδου) / Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου(με χοροδιδάσκαλο την Βασιλική Ανατολάκη) / Συλλόγου Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα» / Χορευτικής Ομάδας «Ξένιοι Κρήτες»(με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Μαραγκοζάκη) / Αθλητικού Σωματείου «Αφροδίτη»(Ραφαέλα Χουρίδη) που χόρεψε τον Ορφικό Ύμνο Μουσών.

Ανάμεσα στις παρουσίες, οι βουλευτές Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Κατσιαντώνης, ο Περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος Χαρίτωνος ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγ. Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, κ.ά.

Θέματα #ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ #Ακαδημία Χορών Ελασσόνας #Ελασσόνα #ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ #παράσταση #χορός