Γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Ελασσόνα

ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

«Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τους αμαρτωλοίς το φως σου το αϊδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι». Ψαλμοί και κατάνυξη, και με τη συμμετοχή δεκάδων προσκυνητών και επισκεπτών, κυρίως την παραμονή της εορτής, γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μόλις λίγες ημέρες πριν την μεγάλη πανήγυρη της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου το ιστορικό μοναστήρι θα έχει την «τιμητική» του.
Το απόγευμα της παραμονής της γιορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Θεόφιλος Καραγκούνης, ενώ έψαλλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.
Πολύς ο κόσμος που συμμετείχε στην καθιερωμένη Λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στο προσκύνημα που ακολούθησε, με την παρουσία της ηγουμένης της Μονής Ευλογίας και των καλογριών που συνθέτουν τη γυναικεία αδελφότητα της Μονής Ολυμπιώτισσας.
[wpg_thumb]
Ανήμερα της γιορτής, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης(της Μονής Σπαρμού Ολύμπου) π. Νεόφυτος και ο ιερέας π. Θεόφιλος Καραγκούνης.
Η συγκεκριμένη εορτή είναι ξεχωριστή και για το γνωστό μοναστήρι της Ελασσόνας. Η Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στην Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συνέβαινε μέχρι και τον 18ο αι. όπου υπήρχε παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής σε Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.

Add Comment