Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας

του Γιάννη Μουκίδη

Φώτο: Δημήτρης Καραγιάννης

«Την εν σαρκί ζωήν σου κατεπλάγησαν, αγγέλων τάγματα. Πώς μετά σώματος προς αοράτους συμπλοκάς, εχώρισας αοίδιμε; Και κατετραυμάτισας των δαιμόνων τας φάλαγγας; Όθεν Αθανάσιε, ο Χριστός σε τιμήσατο πλουσίαις δωρεαίς. Διό Πάτερ πρέσβευε, σωθήναι τας ψυχάς ημών».
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τιμήθηκε πρόσφατα η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας.
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και η Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο ιερέας του χωριού π. Δημήτριος, ο πρωτοπρεσβύτερος του Βλαχογιαννίου π. Νικόλαος Νακούλας και ιερείς της περιοχής.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στον βίο και στα θαύματα του Αγίου Αθανασίου του Αγειορίτου, τονίζοντας ότι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης είναι πατέρας όλων των Αγιορειτών πατέρων, αφού έκτισε περί το τέλος της πρώτης χιλιετίας το πρώτο μοναστήρι στο Άγιο Όρος, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Ανήμερα της εορτής του τιμώμενου Αγίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Ευαγγελισμού για τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη έδωσαν το «παρών»: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η αντιδήμαρχος Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστ. Γκατζιούρας και Ν. Τσουκαρέλας, αυτοδιοικητικοί δημοτικών διαμερισμάτων και δεκάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας.
Τέλος, με σχετική ανακοίνωση, ο «οικοδεσπότης» ιερέας του Ευαγγελισμού και η ερανική επιτροπή της εκκλησίας ευχαριστούν θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν στον εφετινό εορτασμό και παρακολούθησαν τις ιερές Ακολουθίες.

[wpg_thumb]

Add Comment