Είδαν … «άσπρη μέρα» στην Ελασσόνα!

Του Γιάννη Μουκίδη

Ο αναμενόμενος «χιονιάς» ενέσκηψε και στην περιοχή της Ελασσόνας, από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ από χθες το απόγευμα εντάθηκε η πυκνή χιονόπτωση, που όσο νύχτωνε διαρκώς αυξανόταν, και προϊδέαζε για μια δύσκολη νύχτα.
Διαφορετική η εικόνα που αντίκρισαν χθες το πρωί οι Ελασσονίτες μέσα στην πόλη τους, και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, με το «λευκό πέπλο» νάχει σκεπάσει τα πάντα. Έπρεπε να έρθουν οι γιορτές των Χριστουγέννων για να δει η Ελασσόνα… επιτέλους «άσπρη μέρα», αφού ήταν η πρώτη χιονόπτωση αυτού του χειμώνα! Και όλα αυτά, κάτω από μια σαφώς…μαύρη και «παγωμένη» περίοδο που διέρχεται η τοπική αγορά, παρά τις γιορτές.


Όλη την ημέρα, χθες, έριχνε κατά διαστήματα χιονόνερο η χιόνι, ενώ μέσα στην πόλη της Ελασσόνας η θερμοκρασία κυμαινόταν από +2 έως -4 βαθμούς Κελσίου. Στον Δήμο Ελασσόνας, με απόφαση του δημάρχου κ. Γ. Πασχόπουλου, χθες Πέμπτη δεν έγιναν μαθήματα στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Στο Λιβάδι, την Βερδικούσια, την Κρανέα, την Καρυά έπεσε  πολύ χιόνι, και βέβαια μεγάλος όγκος χιονιού κάλυψε τον μυθικό Όλυμπο.
Φυσικό ήταν οι χιονοπτώσεις να δυσκολέψουν τις μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδίως στα ορεινά της Ελασσόνας. Σύμφωνα με την Τροχαία Ελασσόνας(που βρίσκεται σε επιφυλακή), η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή της Μελούνας(νέα εθνική οδός Λάρισας – Ελασσόνας) έως και τα όρια του νομού μας προς Κοζάνη γίνεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή Σαρανταπόρου υπήρχε έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα της Τετάρτης. Πάντως, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού στην περιοχή Ελασσόνας ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναμενόταν παγετός και νέες χιονοπτώσεις.
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Από την πρώτη  στιγμή που εκδηλώθηκε η κακοκαιρία, τα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα στην επαρχία Ελασσόνας διατηρήθηκαν ανοιχτά, και δεν δημιουργήθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού …«πήραν φωτιά» τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, του Δήμου Ελασσόνας, του Κλιμακίου Ελασσόνας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων(με τον υπεύθυνο του κ. Αθαν. Ζαρζώνη) που βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα. Ιδιαίτερη φροντίδα σε κομμάτια των εθνικών οδών Τιρνάβου – Ελασσόνας, Ελασσόνας – Κοζάνης, Ελασσόνας – Κατερίνης, Ελασσόνας – Δεσκάτης.

Add Comment