ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Του Γιάννη Μουκίδη

«Κραυγή» αγωνίας και απόγνωσης από κτηνοτρόφους και αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν προχθές στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι χωριών της Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Στη διαμαρτυρία βρέθηκαν κτηνοτρόφοι και αγρότες από Τσαριτσάνη, Γαλανόβρυση, Στεφανόβουνο, Μηλέα, Βαλανίδα, Καλλιθέα, Πύθιο, από χωριά των πρ. Δήμων Ποταμιάς, Σαρανταπόρου, Ολύμπου και από άλλες περιοχές.
Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Παπαδημητρίου(αγροτοσυνδικαλιστής από τον πρ. Δήμο Ολύμπου) και ο Γιώργος Αποστόλου(πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης), ενώ το σχετικό ψήφισμα διαβάστηκε από τον αγρότη Στέλιο Καραμούλα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία και ο αγροτικός τομέας, προβλήματα που όλο και μεγαλώνουν, με τους κτηνοτρόφους να παλεύουν καθημερινά για την ίδια την επιβίωση τους.
Αναφορά έγινε στη μεγάλη φορολογία, στις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ, στα «χαράτσια» που δεν έχουν τελειωμό, στην ανάγκη για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
[wpg_thumb]
Ο Γιώργος Αποστόλου εξειδικεύοντας στο ζοφερό «τοπίο» που διαμορφώνεται στον κτηνοτροφικό τομέα, στάθηκε στις τιμές πώλησης του γάλακτος και του κρέατος που όλο και μειώνονται, σε συνδυασμό με ένα κόστος παραγωγής που είναι ανεβασμένο.
Χαρακτηριστικά, τα όσα ανέφερε:
«Επιτέλους, ας μην μας κοροϊδεύουν, μπροστά στα μάτια μας. Τους έχουμε πάρει «χαμπάρι». Διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση. Αθρόες οι εισαγωγές γάλακτος. Που είναι οι έλεγχοι στο γάλα; Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα και βέβαια έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα. Επικαλούνται την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο μας. Η διεπαγγελματική στο γάλα δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Καμία διεπαγγελματική οργάνωση δεν έλυσε ζητήματα. «…Θα βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», με τη διεπαγγελματική. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας παίρνουν καθημερινά. Θα μας βρίσκουν σε πλατείες και δρόμους και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις…».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακρατσάς, αγροτοσυνδικαλιστές, παλιοί αυτοδιοικητικοί, , κ.ά.

Θέματα #ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ #ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ #Ελασσόνα #κτηνοτρόφοι