Κατάνυξη και μεγάλη κοσμοσυρροή προσκυνητών στην Ι. Μονή Σπαρμού Ολύμπου

του Γιάννη Μουκίδη

Την «τιμητική» της είχε και εφέτος η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία την θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη και…την ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή.
Και όλα αυτά, με ζεστό καιρό και με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού(…φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως βάλσαμο παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.
Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.
Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, στο ασφυκτικά γεμάτο Καθολικό της Μονής, όπου κυριάρχησε η συνεχής ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Πτολεμαϊδος(του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής π. Βασίλειος και π. Χριστοφόρος, αρχιμανδρίτες και ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός ιεροψαλτών από τον γειτονικό νομό Τρικάλων.
Στο Θείο Κήρυγμα, οι δύο μητροπολίτες(ο προσκεκλημένος Πτολεμαϊδος και ο «οικοδεσπότης» Ελασσώνος) αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, μιλώντας για την ευεργετική διαρκή παρουσία του στη ζωή όλων, καλώντας τους πιστούς να φέρουν το Άγιο Πνεύμα μέσα στη ζωή και στην ψυχή τους: «Το Πνεύμα το Άγιον βασιλεύει στις καρδιές των πιστών, μας δίδει την δύναμη να ορθοποδήσουμε, δυναμώνει την ελπίδα μας, μας παρακινεί στη μετάνοια, μας ενισχύει στον πνευματικό μας αγώνα. Υπάρχουν πολλοί θεσμοί σήμερα. Ένας πνευματικός θεσμός υπάρχει και είναι η Εκκλησία».
[wpg_thumb]
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα ως πρεσβύτερος ο διάκονος της Ι. Μητρόπολης π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου(ανήκει στην αδελφότητα της Ι. Μονής Σπαρμού) και στο τέλος από τον μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ τελέσθηκε η χειροθεσία του ως αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος:
«Ο διάκονος Νεόφυτος για ένα χρόνο και τρεις μήνες στάθηκε δίπλα μου με προθυμία, με πιστότητα και διέκρινα πολλές αρετές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους στη διακονία του μέσα στην Εκκλησία. Υπακοή, ταπείνωση, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, ειρήνη. Νεόφυτε, βιώνεις την προσωπική σου Πεντηκοστή, αγωνίσου τον καλό αγώνα σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι της πλάνης, σε έναν ταραγμένο κόσμο. Το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίζει και να εμπνέει το έργο σου και την διακονία σου».
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες – καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτιτόρων της Μονής.
Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετοί από αυτούς, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν 4 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ένα κερί.

Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Ο βουλευτής Λάρισας Κων. Μπαργιώτας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι – πρ. αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα και Αθ. Παιδής, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η αν. διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ζωή Φτίκα, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.

Add Comment