Παρέμβαση Χαρακόπουλου για κεραία στην Τσαπουρνιά 70 μέτρα από παιδική χαρά

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗ-ΠΑΠΠΑ

Τη μετεγκατάσταση κεραίας internet, για λόγους δημόσιας υγείας, στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Τσαπουρνιάς κ. Αντώνη Παναγιώτου και κατοίκους του χωριού, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, θεωρώντας εύλογες τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις από την κεραία που επισκιάζει τον οικισμό. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία για τον χώρο εγκατάστασης της κεραίας, η οποία τοποθετήθηκε μόλις 70 μέτρα από την παιδική χαρά!
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «με την Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας επιχειρείται η γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet), των κατοίκων αγροτικών και μειονεκτικών περιοχών. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ειδικά σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές της επικράτειας καθώς μπορεί να αμβλύνει πολλές από τις δυσκολίες που δημιουργεί η γεωμορφολογία της χώρας μας.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση των υποδομών, και του εξοπλισμού που απαιτείται, έχει γίνει πλησίον των οικισμών, με αποτέλεσμα την εύλογη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την εγκατάσταση κεραίας στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας από την “Rural Connect Ευρυζωνικά Δίκτυα Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού”. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για την εγγύτητα της κεραίας με τον οικισμό, καθώς και για το γεγονός ότι δεν ερωτήθηκαν για την τοποθεσία της εγκατάστασης. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν εξετάστηκε καν το αίτημά τους για μετεγκατάσταση σε κατάλληλη, άλλα σχετικά πιο απομακρυσμένη από το χωριό, θέση. 
Οι αντιδράσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους η παρατεταμένη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, λόγω της κοντινής απόστασης της κεραίας που επισκιάζει το χωριό. Να σημειωθεί ότι η κεραία απέχει περίπου 70 μέτρα από την παιδική χαρά του χωριού, 100 περίπου μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ενώ υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε απόσταση ακόμα και 50 μέτρων». 
Καταλήγοντας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Για ποιο λόγο δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία της Τσαπουρνιάς Ελασσόνας για την εγκατάσταση της κεραίας στο χωριό τους, η οποία τοποθετήθηκε τελικώς πολύ κοντά στον οικισμό;
2. Με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών και την ικανοποίηση των εύλογων ανησυχιών τους, προτίθεστε να εισακούσετε την έκκληση των κατοίκων της Τσαπουρνιάς για μετεγκατάσταση της κεραίας σε άλλο χώρο, μακρύτερα από τις οικίες και τις κτηνοτροφικές μονάδες;

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Τσαπουρνιάς Αντώνη Παναγιώτου. Στο βάθος διακρίνεται η κεραία που επισκιάζει το χωριό.

Add Comment