Με επιτυχία το 11ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στη Δολίχη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» την 1η Ιουλίου 2018 στη Δολίχη.

Με τη συμμετοχή 50 και πλέον δρομέων διεξήχθη ο 7ος Δόλιχος Δρόμος. Οι αθλητές έτρεξαν δύο διαδρομές: μία των 11 χιλιομέτρων και μία των 4,6 χλμ.

Μετά την προσέλευση των προσκεκλημένων επισήμων και την καθιερωμένη επίσκεψη στο βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Λαογραφικό Μουσείο ακολούθησε η βράβευση των νικητών του Δόλιχου Δρόμου.

Στα 11 χλμ πρώτος τερμάτισε ο Παπαλεξίου Αλέξανδρος με χρόνο 44:23, δεύτερος ο Τζιανός Κων/νος με χρόνο 44:32 και τρίτος ο Παλάγκας Γιώργος με χρόνο 48:29.

Στα 4,6 χλμ τερμάτισαν και οι τρεις πρώτοι με τον ίδιο χρόνο. Αποφάσισαν να βραβευτεί πρώτος ο Ντούμος Φώτης, δεύτερος ο Παλάτζας Κων/νος και τρίτος ο Παπαλεξίου Αλέξανδρος.

Στην παιδική κατηγορία πρώτος τερμάτισε ο Τσαουσίδης Θεοχάρης, δεύτερος ο Τσελάμι Μπερνάρντο και τρίτη η Ντούμου Φρειδερίκη.

Στην κατηγορία γυναικών πρώτη τερμάτισε η Κρίκου Σοφία, δεύτερη η Ασσυχίδου Αρετή και τρίτη η Μπούτζου Καλλύνα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Ευαγγελίας Γκόγκου, του Προέδρου της Κοινότητας της Δολίχης Ευάγγελου Τσακνάκη, του Δημάρχου Ελασσόνας Νικόλαου Ευαγγέλου, του Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, του Βουλευτή Λάρισας Γεώργιου Κατσιαντώνη και του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθανάσιο Παιδή.
[wpg_thumb]
Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστας Σπανός παρουσίασε νέα στοιχεία για τη Δολίχη του 16ου αιώνα τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα. Από τις οθωμανικές απογραφές του 1506, 1521 και 1570 προκύπτουν όλα τα ονόματα των Δολιχαίων, ορισμένα τοπωνύμια και χωριά, καθώς επίσης και τα είδη που καλλιεργούσαν καθώς τους αντιστοιχούσε φόρος για κάθε καλλιέργεια ή ζώο.

Ο διδάκτωρ γλωσσολογίας Γιάννης Μπασλής παρουσίασε τη σχέση του ελασσονίτικου γλωσσικού ιδιώματος με τη δημοτική γλώσσα.

Με το πέρας των ομιλιών τιμήθηκαν για την παρουσία τους οι ομιλητές και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων για την παρουσία του. Ακολούθησε η βράβευση των πρωταθλητών της πάλης που κατάγονται από τη Δολίχη: του Χρήστου Θεοδωράκη (αντί γι’ αυτόν το παρέλαβε η γιαγιά του Ελευθερία Σουγλή), της Βιργινίας Τσακνάκη και του Γεωργίου Τσακνάκη.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Ανδριάνα Τσιόγκα.

Παρευρέθηκαν: ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, οι βουλευτές Λάρισας Γ. Κατσιαντώνης και Κ. Μπαργιώτας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθαν. Παιδής, ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αντ. Μπίσμπας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλ. Τσιαντέ, ο Πρόεδρος Κοινότητας Δολίχης Ευάγ. Τσακνάκης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Κοκκινόγης Αλ. Γκόγκος, η Πρόεδρος Κοινότητας Ελασσόνας Ασπ. Χατζηβασίλη, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασ. Αυγέρη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λάρισας Δημ. Λιόλιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Γκέκας, Κ. Καραγιάννης και Στ. Στούπας, ο συγγραφέας Σπ. Μπούμπας, ο δρ Κ. Σαχινίδης και πλήθος κόσμου.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Aspis Hellas -Γκόγκος Κων/νος, Εκδόσεις Λιόλιος Θωμάς, δημοσιογράφος -εκδότης της elassona-city Αντώνης Λιάνος, Ταβέρνα Παλιόχανο και Βιολογικά Ευδοκία Λιόλιου.

Add Comment