Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας, μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ελλήνων Δρώμενα»

Μέσα από ένα ταξίδι μουσικών εκφράσεων, χορευτικών κινήσεων και τελετουργικών αναπαραστάσεων καταγράφονται οι διαχρονικές πολιτισμικές στιγμές των Ελλήνων, αυτές που συνοδεύουν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στην ελληνική γη.

Η παράσταση «Ελλήνων Δρώμενα» επισκέπτεται όλα τα μέρη που άνθισε ο ελληνισμός και παρουσιάζει το πέρασμα και την εξέλιξη του χορού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από μία εξαιρετική ανθρωπογεωγραφία 250 και πλέον ατόμων αναδεικνύεται η τεράστια συλλογή των ελληνικών χορών, η πλούσια μουσική παράδοση, η ποικιλομορφία των μουσικών μέτρων, το μωσαϊκό του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

Από την Κρήτη έως τον Έβρο, από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία θα παρουσιαστεί μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης.

Παράλληλα οι κοινωνικές εκφράσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών μέσα από δρώμενα πανηγυριών, θρησκευτικές δοξασίες, και παραδοσιακές ιεροτελεστίες μεταφέρουν στο κοινό την πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων, την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους, τη μοναδικότητα της έκφρασης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 250 χορευτές – μουσικοί – ηθοποιοί ενώ θα παρουσιαστούν στο κοινό περισσότερες από 400 παραδοσιακές ενδυμασίες.

Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχουν οι σύλλογοι:
Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας
Μορφωτικός σύλλογος Τυρνάβου
Σύλλογος Αβδελλιώτών «Η Βασιλίτσα»
Χορευτική Ομάδα «Ξένιοι Κρήτες»

Η εκδήλωση έχει επιχορηγηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ελασσόνας.

Θέματα #ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ #εκδήλωση #Ελασσόνα #ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ #ΘΕΜΑ #μουσική #χορός