Στρογγυλή τράπεζα για τον ψηφιακό πολιτισμό συνδιοργανώνει το Δίκτυο Περραιβία στην Αθήνα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 2η ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
με θέμα:
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2018-2025 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς
Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα
Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 – ώρες 09.00 – 18.00
Θα παραστούν εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης, διεθνών Οργανισμών και Πανεπιστημίων
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όπως είναι σε όλους γνωστό, η διάσωση της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά, παράλληλα και υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές, που θα πρέπει να παραλάβουν, στην καλύτερη δυνατή του μορφή, αυτό που αποκαλούμε σήμερα, Ελληνικό Πολιτισμό.

Γι’ αυτό, η ακολουθούμενη πολιτική ,από όλους τους παραπάνω φορείς, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή πρακτική, όπως επίσης, θα πρέπει να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν πολλούς κοινούς εθνικούς δεσμούς και στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς, τους οποίους και θα πρέπει να ενδυναμώσουν, λαμβανομένων υπόψη των νέων προκλήσεων που δημιουργούν τα γεωπολιτικά δεδομένα και η παγκοσμιοποίηση.

Ένας από τους σπουδαιότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών είναι η Πολιτιστική μας Κληρονομιά, την οποία και θα πρέπει να μελετήσουμε, να διασώσουμε, να ψηφιοποιήσουμε, αλλά και να αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο, με τους πλέον σύγχρονους τρόπους, που μας προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, με σκοπό αυτή να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις δύο χώρες, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες και φυσικά να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ EUROMED

Στον τομέα αυτό και στα πλαίσια των επιστημονικών συνεργασιών και κοινών δράσεων μεταξύ Φορέων Ελλάδας και Κύπρου, σοβαροί Φορείς και από τις δύο χώρες, όπως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση, διοργάνωσαν και θεσμοθέτησαν για την Ελλάδα, τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς- EuroMed, τα οποία λόγω της θεματολογίας τους χαρακτηρίστηκαν από όλους ως εθνικής σημασίας, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον 500 Συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο και τελούν, πλέον,
υπό την Αιγίδα
της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου,
ενώ είχαν την υποστήριξη και συνεργασία
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών .

Τα, ήδη, δύο πραγματοποιηθέντα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης (Βόλος, 24-26/9/2015 και Βόλος, 1-3/12/2017) αξιοποίησαν την εμπειρία των Συνεδρίων EuroMed που διοργανώνει στην Κύπρο από το έτος 2006 το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου (κάθε δύο χρόνια, ήτοι 2006,….,2016,2018,….), που τελούν και αυτά υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέδειξαν στην πράξη το πόσα καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρουν τέτοιες συνεργασίες και μάλιστα διακρατικές, που αγκαλιάζονται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ,καθιστώντας τα Συνέδρια αυτά, ως τη μεγάλη συνάντηση όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, που εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο με την Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου.

Στα Συνέδρια EuroMed, συμμετέχουν δεκάδες Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ερευνητές και ανεξάρτητοι επιστήμονες, εξειδικευμένοι κρατικοί λειτουργοί, κρατικές υπηρεσίες, υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων κ.ά. με κοινό στόχο την διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, μέσα από την Ψηφιοποίησή της .

ΣΥΝΕΔΡΙΑ EUROMED: ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Από την εμπειρία των παραπάνω Συνεδρίων Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed, που θα διοργανώνονται εναλλάξ, κάθε χρόνο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, από τους παραπάνω Φορείς και τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, πάντα σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς των δύο χωρών (Υπουργεία, επιστημονικούς Φορείς και Πανεπιστήμια κ.ά.), προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου δράσης, μιας συντονισμένης και συντεταγμένης πορείας, σχετικά με την έρευνα, μελέτη, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του εθνικού πολιτιστικού μας πλούτου.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ – ΚΟΙΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Διοργανώνεται
υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα
και σε συνεργασία με τους Διοργανωτές Φορείς των Συνεδρίων EuroMed στην Ελλάδα και Κύπρο
η 2η ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με τίτλο:
«Ελλάδα-Κύπρος 2018-2025: ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-
Η δημιουργία του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς –
Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές».
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 και ώρες 09.00 – 18.00
Χώρος πραγματοποίησης: Αίθουσα εκδηλώσεων «Σπίτι της Κύπρου»-
Ξενοφώντος 2Α -Σύνταγμα, τηλ. 210 3734917, 210 3734934

Στην επιστημονική αυτή συνάντηση καλούνται να λάβουν μέρος με παρέμβαση τους, όλοι οι Δημόσιοι και ιδιωτικοί Φορείς, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, που παίρνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο της διάσωσης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσω των Ψηφιακών Τεχνολογιών.

ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στην εκδήλωση της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018, που είναι η 2η κατά σειρά ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου στις 3/6/2016 ), καλούνται να παραβρεθούν, όπως συνέβη και το 2016, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Πολιτείας, πολλοί εκπρόσωποι σημαντικών επιστημονικών Φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου κ.ά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Βουλής και της Βουλής της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Πατριαρχείων
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργείο Τουρισμού
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Υπουργείου Πολιτισμού (ΕΛΛΑΔΑ
Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (ΕΛΛΑΔΑ)
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΛΑΔΑ)
Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Αρχιεπισκοπή Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου
Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού
Εκπρόσωποι Μουσείων ,Ιδρυμάτων
Εκπρόσωποι πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών
Πολλοί πανεπιστημιακοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές
Μεγάλες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
κ.ά.

ΣΚΟΠΟΙ

Απώτερος σκοπός των εργασιών αυτών θα είναι η διαμόρφωση ενός «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και η σύσταση Εθνικών, αλλά και διακρατικών Επιτροπών για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, που δεν είναι άλλοι από:
1. την έρευνα, τη μελέτη, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση του Ελληνικού Πολιτισμού
2. την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό,
3. την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
4. την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων,
5. την τουριστική προβολή των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, με την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού,
6. την αντιμετώπιση της κρίσης, μέσω της δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με κέντρο τον Πολιτισμό

Στην εκδήλωση αυτή θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία:

1. Να αποτυπώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα της Ψηφιοποίησης και γενικά την πολιτική ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από τα σύγχρονα δεδομένα και την Ευρωπαϊκή πρακτική και να συστήσουμε μια ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, με σκοπό τη δημιουργία ενός ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
2. Να ενημερώσουν οι εμπλεκόμενοι – σε Εθνικό επίπεδο – προσκεκλημένοι Φορείς, σχετικά με την πορεία της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς στον τομέα τους
2. Να ενημερώσουμε τους συνέδρους για τα αποτελέσματα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 1-3/12/2017 (συμπεράσματα, συνέργειες, προγράμματα, στατιστικά κλπ)
3. να ενημερώσουμε τους συνέδρους για το Συνέδριο EuroMed 2018, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο (29/10-3/11/2018), όπως και για άλλες επιστημονικές πρωτοβουλίες που οι Φορείς υλοποίησης των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης EuroMed, έχουν, ήδη, προγραμματίσει (εξειδικευμένα σεμινάρια διάσωσης πολιτιστικής. Κληρονομιάς 29-30/9/2018 στην Αθήνα κ.ά.) .
4. Να ενημερώσει το ΤΕΠΑΚ για τη σημασία, αλλά και την αξία για τις δύο χώρες:
α. της μοναδικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, έδρας της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά και
β. για την μια και μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
5. να καθιερώσουμε ένα βήμα μόνιμης συνεργασίας μεταξύ των Κρατικών Φορέων και της επιστημονικής κοινότητας Ελλάδας και Κύπρου, πάνω σε θέματα Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
6. να δημιουργήσουμε συμπράξεις μεταξύ Φορέων Ελλάδας και Κύπρου, που θα δώσουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες επιστήμονες να εργαστούν και να προσφέρουν σημαντικό έργο στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό των δύο χωρών μας, που συναποτελούν το μεγάλο Ελληνικό Έθνος.
7. Δημιουργία μιας Εθνικής, αλλά και μιας Διακρατικής Επιτροπής για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελλάδας-Κύπρου, με συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και θεσμικών οργάνων.
8. Μεταφορά της εμπειρίας και του τρόπου λειτουργίας της νεοσυσταθείσας στην Κύπρο Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως αποτέλεσμα της 1ης Στρογγυλής Τράπεζας στην Αθήνα (3/6/2016- Σπίτι της Κύπρου)

Αξιότιμοι κ.κ.

Θεωρούμε απαραίτητο οι εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκόμενων Φορέων (Υπουργείων κ.ά.), όπως, επίσης και εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων ,της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ,των Ιερών Μητροπόλεων, των μεγάλων ιδρυμάτων, Βιβλιοθηκών, Μουσείων κ.ά., όπως και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και ανεξάρτητοι ερευνητές,

να συμμετέχουν στη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

καταθέτοντας -στη διεξοδική συζήτηση που θα γίνει- σχετική εισήγηση, για το μέχρι σήμερα δικό τους έργο, αλλά κυρίως να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ενέργειες, που πρέπει να γίνουν προς τους παραπάνω αναφερόμενους σκοπούς και τη διαμόρφωση ενός κοινού Επιχειρησιακού Σχεδίου στο μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από την κοινή μας αυτή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από το 2016, στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα, με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών και άλλων εκπροσώπων της Πολιτείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ελλάδος και της Κύπρου, η οποία είχε λαμπρά αλλά και αντικειμενικά αποτελέσματα, όλοι μας προσφέρουμε θετικό εθνικό έργο και προάγουμε τη συνεργασία των δύο χωρών και σε αυτό το κάλεσμα είμαστε βέβαιοι ότι θα είστε παρόντες, επιβεβαιώνοντας την ευαισθησία σας και το ενδιαφέρον σας για τη διάσωση, αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ,
ΔΗΛΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ στα ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
210-3734917 και 210-3734934
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Αρμόδια η κ. Μαρία Παναγίδου – Μορφωτικός Σύμβουλος Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα
Τηλ.: 210 3734917, FAX: 210 3734904, email: spiticy@otenet.gr, (09.00. -15.00)

Με Εκτίμηση και Σεβασμό

Εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων των Συνεδρίων EUROMED
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- 2/ΒΑΘΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Οργανωτική Επιτροπή
ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ , ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΦΟΡΕΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
ΚΥΠΡΟΣ
 
Dr Μαρίνος Ιωαννίδης
Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου –  ΤΕΠΑΚ(Λεμεσός -ΚΥΠΡΟΣ)
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
 
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
Dr Θεόδωρος Γκανέτσος
Καθηγητής Παν/μιου Δυτικής Αττικής Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών -ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: ganetsos@teipir.gr,
 
Dr Ιωάννης Βαραλής
Επίκ. Καθηγητής -Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Εργαστήριο Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
iovaralis@uth.gr
Ηλίας Νομπιλάκης
τ.  Καθηγητής Συντήρησης Λίθου ΤΕΙ  ΑΘΗΝΩΝ.-ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: elnobil@hotmail.com,
 
Κων/νος Σκριάπας
Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας-
Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- Δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Επιστημών –ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: skriapask@gmail.com,
6974-881944

www.euromed2015.eu, www.euromed2017.gr

Add Comment