Στην Καλλιθέα συναντήθηκαν οι σύλλογοι-μέλη του Δικτύου Περραιβία της παρολύμπιας περιοχής

Σειρά συναντήσεων του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τους Συλλόγους -Μέλη του
Ενδιαφέρουσα η 2η συνάντηση του Δικτύου με τους Συλλόγους της παρολύμπιας περιοχής στην Καλλιθέα
Προγραμματίζονται ενημερωτικά σεμινάρια για την ενδυνάμωση των Συλλόγων με πρωτοβουλία του Δικτύου

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η 2η κατά σειρά συνάντηση με τους Συλλόγους-Μέλη του ,που διοργάνωσε το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Ελασσόνας και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους- Μέλη της παρολύμπιας περιοχής του ΝΔ Ολύμπου ,που στοχευμένα είχαν προσκληθεί.

Η 1η συνάντηση έγινε στις 24 Απριλίου 2018 με τους Συλλόγους της Λάρισας στην έδρα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας ” Η Ξηροκρανιά” , ενόψει και της μεγάλης συναυλίας κοινωνικής αλληλεγγύης στη Λάρισα με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στις 15 Ιουνίου 2018 στο Κηποθέατρο Λάρισας “Αλκαζάρ”, με τη συνεργασία των Συλλόγων της Λάρισας .

Η δύναμη των Συλλόγων είναι η συνέργεια και η Δικτύωσή τους

Ο σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η εξέταση των ιδιαίτερων προβλημάτων που απασχολούν τους Συλλόγους στην επιτέλεση του σημαντικού τους έργου προς τις τοπικές κοινωνίες και η διεκδίκηση επίλυσής τους , η συμβουλευτική και η υποστήριξη του Δικτύου προς τα Μέλη του, η ενδυνάμωση των δομών τους, η εκπαίδευση των στελεχών τους , η ενημέρωσή τους για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την Κοινωνία των Πολιτών , τα προγράμματα Leader, τα εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα , η ανάδειξη των θεμάτων της πρ. επαρχίας Ελασσόνας και φυσικά ο συντονισμός των δράσεων όλων των Συλλόγων με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Δίκτυο εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του κ. Κων/νο Σκριάπα , από τους αντιπροέδρους κ.κ. Θωμά Αστερίου και Κων. Φουρκιώτη, τη Γενική Γραμματέα και υπεύθυνη Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αγλαϊα Καϊμακάμη, την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Ανάπτυξης κ. Καίτη Κελεπούρη και την υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας κ. Βασιλική Βαρυτιμίδου .

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” τα τελευταία χρόνια , από τον πρόεδρο κ. Κων/νο Σκριάπα , σε τοπικό ,εθνικό ,αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο ,σε σημαντικούς τομείς ,όπως είναι ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, η Κοινωνική Οικονομία , η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, ένα έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς και αποτελεί Πρότυπο Καλής Πρακτικής.

[wpg_thumb]

Σύλλογοι-κοσμήματα που χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας

Στο δεύτερο και σημαντικότερο μέρος της συνάντησης , ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση σε εξαιρετικό κλίμα, όπου όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αναφέρθηκαν διεξοδικά στο έργο τους και ανέδειξαν τα προβλήματα που εμποδίζουν τη δράση τους ,με κυρίαρχο ζητούμενο την υποστήριξή τους από τους θεσμούς (τοπική αυτοδιοίκηση , κεντρική διακυβέρνηση κ.ά.) , οι οποίοι και έχουν υποχρέωση όχι μόνο να στηρίζουν με ειλικρίνεια και αμεροληψία το έργο τους ,αλλά και να αφουγκράζονται την κοινωνία ,που εκφράζεται μέσα από τους κατά τόπους Συλλόγους και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τη Νέα Γενιά . Ο ρόλος των Συλλόγων ,όχι μόνο σε τοπικό ,αλλά και σε εθνικό επίπεδο, είναι μοναδικός .

Έντονα αναπτυξιακός ο ρόλος των Συλλόγων της παρολύμπιας περιοχής

Στη συνάντηση εκφράστηκαν διεξοδικά οι ανησυχίες των συλλόγων και αναλύθηκαν τα θέματα που αφορούν την ανάδειξη του μυθικού βουνού , του Ολύμπου , που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την περιοχή , η ανάδειξη του πολιτισμού και των αρχαιολογικών χώρων , η ανάδειξη ,κατά τρόπο επαγγελματικό και μεθοδικό, των τοπικών προϊόντων , η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αεροπτερισμός , αθλήματα βουνού, μονοπάτια ,μοναστήρια , οινοποιεία, καλλιέργειες κλπ) , η επιχειρηματικότητα, η διεκδίκηση πόρων του ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περιοχή , η αξιοκρατική αξιοποίηση του Leader για την ανάπτυξη της περιοχής και φυσικά η διεκδίκηση ολοκλήρωσης του φράγματος του Αγιονερίου , η διαχείριση του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος , η προστασία της κτηνοτροφίας και της φέτας Ελασσόνας , η διατήρηση και προστασία των ονομασιών ΠΟΠ κ.ά.

Ιδιαίτερη ανάλυση έγινε:
1. για το μεγάλο θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της αξιοποίησης των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού , που επιβάλλεται να ενταχθούν άμεσα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι το επιθυμεί, για να αρχίσουν να λειτουργούν ,όπως προτείνει το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” από το 2011, ως Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο και Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού
2. για την ανάγκη παραχώρησης εγκαταλειμμένων κτιρίων υπό κατάρρευση, που ανήκουν είτε στον Δήμο ,είτε σε Συνεταιρισμούς κ.ά. , στους τοπικούς Συλλόγους, γιατί με τον τρόπο αυτό θα μετατραπούν σε Κέντρα Πολιτισμού , είχαν κτιστεί στο παρελθόν από το υστέρημα των κατοίκων και εκεί θα πρέπει να επιστρέψουν ,πέρα από το γεγονός ότι όλη αυτή η περιουσία , που ανήκει ουσιαστικά στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί μέρος του Κοινωνικού Κεφαλαίου ,που οφείλουν οι φορείς της Πολιτείας, στην εποχή της κρίσης, να αξιοποιήσουν , όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο , δίνοντας τη δυνατότητα σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δηλ. στους Συλλόγους , να παράγουν έργο για τον τόπο και ακόμα στους νέους επιχειρηματίες ,που θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσα από την λεγόμενη Κοινωνική Οικονομία , να βρουν στέγη και να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δράσης .

Αυτά και πολλά άλλα συζητήθηκαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Καλλιθέα Ελασσόνας, αποδεικνύοντας ότι οι Σύλλογοι και προσφέρουν έργο και αναδεικνύουν την περιοχή με τον καλύτερο τρόπο και έχουν άποψη , γνώση και ευαισθησίες που αφορούν το περιβάλλον , τον πολιτισμό , την ανάπτυξη , την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την πορεία του τόπου .

Οι επόμενες συναντήσεις προγραμματίζονται στην Ελασσόνα, στον Ευαγγελισμό ,στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, το αμέσως προσεχές διάστημα , ενώ προγραμματίζονται σεμινάρια για τους Συλλόγους -Μέλη του Δικτύου για την ενδυνάμωση των δομών και του έργου τους , η ενημέρωσή τους πάνω σε εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα κλπ.

Add Comment