Δίκτυο Περραιβία: Συναυλίες αλληλεγγύης τον Ιούνιο στη Θεσσαλία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Μια ακόμα πρωτοβουλία του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” για καλό σκοπό
Μεγάλες συναυλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Ιούνιο 2018 σε Βόλο, Τρίκαλα και Λάρισα

Η Θεσσαλία θα λάμψει από τη μουσική του μεγάλου συνθέτη
ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ

Η περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
παρουσιάζει τη μουσική του και στέλνει το μήνυμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε όλη τη χώρα

Μεγάλες συναυλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σπάνιας ποιότητας και αισθητικής , θα διοργανωθούν και φέτος, με πρωτοβουλία του παγκόσμιου Δικτύου Ελασσονιτών “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας σε όλη τη Θεσσαλία , σε συνεργασία με το ΓΕΝ και τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού , με τη στήριξη Δήμων και πολλών πολιτιστικών Φορέων της Θεσσαλίας και τίτλο “Μέρες Μουσικής” .

Οι φετινές μεγάλες συναυλίες, τις οποίες σπάνια συναντά κανείς , θα είναι ,όπως κάθε χρόνο, μια σπονδή στην ποιότητα, στην αισθητική και στην καλή Ελληνική Μουσική και  θα είναι αφιερωμένες σε έναν από τους μεγαλύτερους διαμορφωτές της νεώτερης Ελληνικής μουσικής ,στον σπουδαίο Σταύρο Ξαρχάκο , με τη συμμετοχή εξαιρετικών σολίστ.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μπάντας έχει ο Κερκυραίος μαέστρος κ. Τσιλιμπάρης Γεώργιος -Πλωτάρχης ΠΝ , που με την πρωτοτυπία και την ποιοτική του εργασία έχει απογειώσει τη φήμη της Μπάντας ΓΕΝ εντός και εκτός Ελλάδος και δίκαια θεωρείται μια από τις καλύτερες της Ευρώπης και σίγουρα η καλύτερη μπάντα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων .

Τα κείμενα και την Αφήγηση στις συναυλίες έχει αναλάβει ο άνθρωπος που έχει αναγάγει σε ύψιστη τέχνη την ραδιοτηλεοπτική αφήγηση, ο Αλέξης Κωστάλας ,με την ποιοτικότερη και αισθαντικότερη φωνή στην Ελλάδα , ενώ σε όλες τις συναυλίες εμφανίζεται η Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο , στα Τρίκαλα και στη Λάρισα και έχουν ιερό σκοπό , δεδομένου ότι, πέραν της υψηλής καλλιτεχνικής τους αξίας που θα απολαύσουν όσοι τυχεροί θεατές τις παρακολουθήσουν στα ανοιχτά θέατρα σε όλη τη Θεσσαλία , θα στηριχτούν ταυτόχρονα ευπαθείς ομάδες σε Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα , όπως πάντα συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια , στα οποία το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” συνεργάζεται με τη Μπάντα ΓΕΝ , με εντυπωσιακά αποτελέσματα και κοινωνικά μηνύματα.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί οι εξής συναυλίες :
1. Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 -Βόλος στο Θερινό Θέατρο Βόλου ‘Μελίνα Μερκούρη”, 
2. Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 -Τρίκαλα, Ανοιχτό Θέατρο Τρικάλων , 
2. Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 – Λάρισα , Θερινό Κηποθέατρο “Αλκαζάρ”
Όλες οι λεπτομέρειες και οι συνεργαζόμενοι Φορείς σε κάθε πόλη , θα ανακοινωθούν σύντομα .
Όπως είναι γνωστό η εξαιρετική Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού , όλα αυτά τα χρόνια επιτελεί όχι μόνο σπουδαίο πολιτιστικό ,καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο , αλλά ακόμα διαφημίζει όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δημιουργώντας -και μέσα από την τέχνη- βαθιά αισθήματα εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά και αναδεικνύει την Κοινωνική Αλληλεγγύη ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.

Μήνυμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα από τη Μπάντα ΓΕΝ και το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
Το μεγάλο μήνυμα των μοναδικών και σπάνιων αυτών συναυλιών είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων των συνανθρώπων μας ,που σε μια εποχή πολύ δύσκολη , έχουν την ανάγκη υποστήριξης από το κοινωνικό σύνολο ,αλλά και τους επίσημους Φορείς . Και το μήνυμα αυτό θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το Ναυτικό .
Έχει συμπράξει με το ΓΕΝ άλλες οκτώ (8) φορές , ενώ τώρα είναι η 9η ,10η και 11η συνεργασία του ,αφού , ήδη, τον Ιανουάριο του 2012, διοργάνωσε με τη Μπάντα του ΓΕΝ στη Θεσσαλία με απόλυτη επιτυχία δύο συναυλίες ( Λάρισα -Δημοτικό Ωδείο 28/1/2012 και στην Ελασσόνα -Δημοτικό Θέατρο 29/1/2012 ) για τα 100 Χρόνια Ελευθερίας της πόλης της Ελασσόνας από τους Τούρκους, συνδυάζοντας τους εορτασμούς αυτούς με τα 100 Χρόνια του Θωρηκτού Αβέρωφ.

Επίσης , το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” διοργάνωσε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 26/11/2012 ,όπου τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας (Στρατός ,Ναυτικό ,Αεροπορία) για την προσφορά τους στους Βαλκανικούς Πολέμους , όπου εμφανίστηκε η Μπάντα του ΓΕΝ σε ένα αφιέρωμα υψηλού επιπέδου στον Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι , με την παρουσία όλων των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Πολιτικών και Πολιτειακών αρχών της χώρας μας.
Οι τρεις επόμενες συνεργασίες του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τη Μπάντα του ΓΕΝ ήταν οι συναυλίες για τη στήριξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων στις πόλεις Βόλος (29/10/2015) ,Λάρισα ( 9/6/2016) και Τρίκαλα (10/6/2016) , οι οποίες ήταν αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιώργο Μουζάκη , ενώ πέρυσι το έτος 2017 διοργανώθηκαν μεγάλες συναυλίες σε Τρίκαλα ( ενίσχυση κοινωνικού παντοπωλείου) και Βόλο ( ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου ) , και ήταν αφιερωμένες στο ξένο και ελληνικό Μιούζικαλ.
Σημειώνεται ότι τις συναυλίες αυτές παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές ,ενώ αυτή η στενή συνεργασία του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και της Μπάντας ΓΕΝ έχει γίνει ,πλέον , θεσμός , που ευχή και των δύο πλευρών είναι να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια , κάθε φορά με διαφορετική θεματολογία , αφού προσφέρει πολιτισμό και θέαμα υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα ενισχύει σημαντικά ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας σε όλη τη Θεσσαλία.

ΜΠΑΝΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Το 1875 δημιουργήθηκε Μουσικό τμήμα που το αποτελούσαν Σαλπιγκτές και τυμπανιστές,με βαθμοφόρους εκπαιδευτές, αποσπασμένους στο Πολεμικό Ναυτικό από το Μουσικό τμήμα της μουσικής του Στρατού Ξηράς – της τότε Φρουράς Αθηνών
Το 1880 κατετάγη με τον βαθμό του Αρχικελευστού ο πρώτος διπλωματούχος Αρχιμουσικός Άγγελος Καλαμάς από την Ζάκυνθο και με την κατάταξη (Κατόπιν διαγωνισμού) είκοσι δύο εθελοντών μουσικών έχουμε την δημιουργία του πρώτου Μουσικού τμήματος (Μπάντα) . Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας αυτής πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του έτους 1890 κατά την παρέλαση της Εθνικής Εορτής
Το μουσικό τμήμα επέβαινε μόνιμα στη Ναυαρχίδα του Στόλου, καλύπτοντας συνάμα και όλες τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, όπως: στο κεντρικό προγυμναστήριο Πόρου κατά τις περιόδους προπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων, παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, ορκωμοσίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως, στις 10 Μαρτίου του 1923, το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» το οποίο χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά του προσωπικού εξόδου του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος προς το λιμένα του Πειραιά, ναυάγησε έξω από τη νήσο Ψυτάλλεια. Εκτός των άλλων επιβαινόντων πνίγηκαν και όλοι οι επιβαίνοντες μουσικοί – τριάντα έξι (36) Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι. Μετά το ναυάγιο, δεν απέμειναν παρά μόνο οκτώ μουσικοί.
Για την συμπλήρωση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στο τέλος του 1923, έγινε – κατόπιν διαγωνισμού – κατάταξη νέων εθελοντών μουσικών. Έτσι συμπληρώθηκε ξανά η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έστω και με μερικές ελλείψεις.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μουσική ακολούθησε την έξοδο του Στόλου στην Μέση Ανατολή, έχοντας εγκατασταθεί στο Επιβατηγό Πλοίο “ΙΩΝΙΑ” (1941-1943) και στη συνέχεια στο Θωρηκτό “Αβέρωφ”.
Το 1946 τοποθετήθηκε στο Σκαραμαγκά, στο Κ.Ε. Παλάσκας και αργότερα στη Ν.Β. Κανελλόπουλος, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.
Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, έχει την πρωτοπορία σε πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη μουσική στη χώρα μας. Εκτός από την καθιέρωση της επίσημης στολής, είναι η πρώτη που από το 1924, καθιέρωσε ραβδούχο, ο οποίος κατευθύνει και δίνει παραγγέλματα στο μουσικό τμήμα. Επίσης είναι η πρώτη μπάντα που εκτελεί σχηματισμούς επιδείξεων ακριβείας, είτε από μόνη της είτε μαζί με ένοπλο τμήμα, από το 1926.
Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό, (σε παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, στρατιωτικά φεστιβάλ).Από το 1899 έως και σήμερα, Οι συμμετοχές της είναι οι εξής: το 1999 στο Χαιρλέν της Ολλανδίας, το 2000 στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 2001 στη Μονς του Βελγίου, το 2002 στη Νίκαια της Γαλλίας, το 2004 στη Μάλτα, το 2006 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 2007 στη Νέα Υόρκη της Αμερικής και στο Σωμίρ της Γαλλίας και το 2008 στη Μονς του Βελγίου. Επίσης, σε μικτά μουσικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελληνικός Στρατός – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία), συμμετέχει από το 1986, σχεδόν κάθε χρόνο, στην παρέλαση των ομογενών στην Νέα Υόρκη της Αμερικής, το 2000 στη Κανγκούν της Ν.Κορέας, το 2001 και το 2002 έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Ρώμη της Ιταλίας για την επέτειο της Ιταλικής Δημοκρατίας, το 2004 στη Νορμανδία για την 50η επέτειο της αποβάσεως και στη Μάλτα το ίδιο έτος σε διεθνές στρατιωτικό φεστιβάλ.
Ακόμη είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Το 1896 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης, και το 2004 στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών και Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Επίσης έλαβε μέρος στην τελετή Έναρξης των Special Olympics Αθήνα 2011.
Έχει παρουσιάσει προγράμματα κι εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και έργο στον δισκογραφικό τομέα καθώς επίσης έχουν προβληθεί εκπομπές αναφερόμενες στην ιστορία και το έργο της.
Από την ίδρυσή της, τον Νοέμβριο του 1880, έως σήμερα, έχουν διατελέσει 19 Αξιωματικοί ως Αρχιμουσικοί και Διευθυντές της Σχολής Μουσικής Π.Ν. Σήμερα, Αρχιμουσικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι ο Πλωτάρχης (Ε) Γ. Τσιλιμπάρης Π.Ν.
Πλωτάρχης (Ε) Γεώργιος Τσιλιμπάρης Π.Ν
   
       Γεννήθηκε στο Σκριπερό της Κέρκυρας το 1961. Άρχισε Μουσική στη Φιλαρμονική της γενέτειρας του με τον μαέστρο Κωνσταντίνο Τσιλιμπάρη. Στο διάστημα 1971 – 1979 υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής ΕΤΑΙΡΙΑΣ «Ν.Μάντζαρος».
       Το 1980 κατατάχθηκε ως ναύτης εθελοντής στη Μουσική Πολεμικού Ναυτικού. Συνέχισε μουσικές σπουδές στην Αθήνα και τελείωσε θεωρητικά στο Πινδάρειο Ωδείο και κλαρινέτο στο Απολλώνειο Ωδείο (πτυχίο με άριστα παμψηφεί).
       Την περίοδο 1985 – 1987, διετέλεσε μέλος της Μπάντας και της Ορχήστρας του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ που εδρεύει στην Νεάπολη Ιταλίας. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα στο Ωδείο Νεάπολης, συμμετέχοντας στην οχρήστρα «ξύλινων οργάνων» του Ωδείου.
       Το 1989 συμμετείχε ως μέλος σςτην συμφωνική ορχήστρα της Χορωδίας Πειραιά. Τον Οκτώβριο 1999, ανέλαβε καθήκοντα Αρχιμουσικού στη Νέα Φιλαρμονική του Δήμου Γλυφάδας.
       Το 2000 προήχθη σε Σημαιοφόρο και το 2003 σε Ανθυποπλοίαρχο. Στους βαθμούς αυτούς διετέλεσε επικεφαλής τμημάτων στα Μουσικά Τμήματα Δ.Ν.Ε. και Α.Σ. 
       Υπο τη διεύθυνση του το 2004 και 2005, ηχογραφήθηκαν στα στούντιο της Ε.Ρ.Τ. δύο συναυλίες της Μουσικής Π.Ν με έργα επτανήσιων συνθετών και επιλογές από Ελληνικές οπερέτες, καθώς επίσης Ελληνικά και Ξένα τραγούδια. Το 2011 υπό τη διεύθυνση του ηχογραφήθηκαν Ελληνικά κομμάτια για τις ανάγκες της Τελετής Έναρξης των SPECIAL OLYMPICS.
       Το 2009 προήχθη στους βαθμούς του Υποπλοιάρχου (6 Ιουνίου) και Πλωτάρχη (8 Σεπτεμβρίου). Την 1η Ιουλίου 2010 ανέλαβε καθήκοντα Αρχιμουσικού Π.Ν

Add Comment