Ανησυχίες εκφράζει η Διευθύντρια του 1ου Παιδικού Σταθμού Ελασσόνας για τη φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία

Τις επιφυλάξεις της για την απόφαση της Τριμερούς Επιτροπής για τη φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ελασσόνας εκφράζει διακριτικά η Διευθύντρια του 1ου Παιδικού Σταθμού Ελασσόνας κ. Αθ. Τζιώλα με παρέμβασή της στο facebook, με την οποία ενημερώνει για το νέο καθεστώς και ερωτά ποιος θα έχει την ευθύνη αν τα νηπιαγωγεία δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Είναι προφανές ότι με την παρέμβασή της η κ. Τζιώλα μεταφέρει την ανησυχία της για το γεγονός ότι αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ελασσόνας, ενώ υπήρχε περιθώριο προσαρμογής τριών ετών.

Ας ελπίσουμε ότι η Επιτροπή έχει εξετάσει σοβαρά τις επιφυλάξεις των ανθρώπων που γνωρίζουν τις ανάγκες των τετράχρονων νηπίων και έχει λάβει τη σωστή απόφαση…

Διαβάστε την παρέμβαση της Διευθύντριας του 1ου παιδικού σταθμού Ελασσόνας για την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία:

“Υποχρεωτική η προσχολική ελπαίδευση στον Δήμο Ελασσόνας Την Τετάρτη 11-4-2018 στις 12πμ, πάρθηκε ομόφωνα ηαπόφαση για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το σχολικό έτος 2018 – 2019 για τον Δήμο Ελασσόνας, απο την Επιτροπή που αποτελείται απο: τον Διευθυντή Π.Ε Λάρισας κ. Βούλγαρη ,τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου και την Προέδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Ελασσόνας κ. Παπαδοπούλου. Ενημερωτικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η εφαρμογή του νόμου 4521/2018, (΄Να εγγράφονται και να φοιτούν υποχρεωτικά όλα τα προνήπια χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό.”) για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση είναι προαιρετική για βάθος χρόνου τριών ετών και εξαρτάται απο την κτιριακή υποδομή των νηπιαγωγείων του κάθε Δήμου και την ύπαρξη πιστοποίησης ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης των μικρών παιδιών που “υποχρεωτικά” θα φοιτήσουν εκεί. Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας ζητά έγγραφες διαβεβαιώσεις από τις κατά τόπους επιτροπές ότι οι υποδομές είναι έτοιμες για την ασφαλή φιλοξενία των παιδιών. Στην περίπτωση του Δήμου Ελασσόνας η επιτροπή αποτελείται απο: τον Διευθυντή Π.Ε Λάρισας κ. Βούλγαρη ,τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου και την Προέδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Ελασσόνας κ. Παπαδοπούλου η οποία γνωμοδότησε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στον Δήμο της Ελασσόνας απο το σχολικό έτος 2018-19 (δηλαδή από τις εγγραφές παιδιών που θα ξεκινήσουν από τον φετινό Ιούνιο) Άρα οι γονείς των προνηπίων του Δήμου μας πρέπει να είναι ήσυχοι ,όσον αφορά την αρτιότητα της κτιριακής υποδομής (αίθουσες ,αύλιος χώρος, τουαλέτες) που θα φιλοξενήσει τα παιδάκια τους. Γιατί δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αναλάβει η συγκεκριμένη επιτροπή την τεράστια ευθύνη της υλοποίησης της ‘υποχρεωτικής εκπαίδευσης’ από τεσσάρων ετών από φέτος , αφού ο νόμος τους έδινε το δικαίωμα της παράτασης του χρόνου μέχρι να γίνουν οι υποδομές κατάλληλες για την φιλοξενία των μικρών παιδιών του Δήμου μας(και για τυχόν προβλήματα θα λογοδοτήσει στο Υπουργείο Παιδείας, και στους γονείς των παιδιών που «υποχρεωτικά» θα φέρουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία). Εξάλλου μέχρι σήμερα το κάθε παιδάκι που οι γονείς του επιθυμούσαν μπορούσαν να κάνουν την εγγραφή του στο τμήμα προνηπίων της πόλης μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Απ’ότι γνωρίζω ο Δήμαρχος Ελασσόνας εξέφρασε τις ενστάσεις του όσον αφορά την ασφαλή διαμονή των νηπίων στο 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας και το 2ο και 4ο Νηπιαγωγείο, τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής διαβεβαίωσαν ότι: «υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε όλα τα προνήπια στα νηπιαγωγεία μας».
Μετά από αυτές τις επίσημες και υπεύθυνες διαβεβαιώσεις των μελών της Επιτροπής, πρέπει οι γονείς να είναι βέβαιοι για τις άριστες καταστάσεις διαβίωσης των παιδιών τους στα προνήπια, γιατί τα μέλη της επιτροπής φέρουν την αποκλειστική και ολοκληρωτική ευθύνη απέναντι και στο Υπουργείο και στους γονείς των παιδιών με ότι αυτό συνεπάγεται. (Αφού είχαν την δυνατότητα να κάνουν υλοποίηση της «υποχρεωτικής εκπαίδευσης των προνηπίων» όταν ήταν όλα έτοιμα κατά τα επόμενα τρία χρόνια και να αφήσουν την «ελευθερία» στους γονείς να επιλέξουν που θα φοιτήσει το παιδάκι τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών: Προνήπια ή Παιδικός σταθμός όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω τίθεται πλέον εμφαντικά το ερώτημα: Εάν οι γονείς διαπιστώσουν ότι οι υλικοτεχνικές υποδομές των κτιρίων που θα φιλοξενήσουν τα νήπια και τα προνήπια της πόλης μας ,δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης αυτών θα αναλάβει η επιτροπή την ολοκληρωτική ευθύνη για την ταλαιπωρία του πιο ευαίσθητου κομματιού της κοινωνίας μας που είναι τα παιδιά και οι γονείς τους;
Ας ευχηθούμε από τον Σεπτέμβρη και μετά να μην υπάρξουν προβλήματα, γιατί δεν μιλάμε για αριθμούς ,ούτε για αντικείμενα , αλλά για ότι πολυτιμότερο έχουμε που είναι τα «παιδιά μας»

Add Comment