Ημερίδα στην Ελασσόνα από τη Λαογραφική Εταιρεία για τη διαχείριση πένθους

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας με τη συνεργασία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών και τη στήριξη της Κοιν.Σ.Επ. «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα :

«Διαχείριση Απωλειών στη ζωή του Παιδιού και του Ενήλικα: Ο ρόλος του σχολείου, της οικογένειας, της κοινότητας.»

Εισηγήτρια – Εκπαιδεύτρια θα είναι η Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας.

Μετά το τέλος της εισήγησης, θα πραγματοποιηθεί Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: το πένθος. Η συμμετοχή στο εργαστήριο θα γίνει με βάση τις εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν την ώρα της προσέλευσης και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας (Μέχρι 30 άτομα).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας (Πνευματικό Κέντρο – δίπλα στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Β.Φαρμάκη»), το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και ώρα 18.00 – 21.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Διαχείριση Απωλειών στη ζωή του Παιδιού και του Ενήλικα:
Ο ρόλος του σχολείου, της οικογένειας, της κοινότητας.»
18:00 – 18:15: Προσέλευση
18:15 – 19:15: Εμπλουτισμένη εισήγηση: Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας:
Επιμέρους θεματικές ενότητες:
  -Τα στάδια του πένθους
-Οι παράγοντες που βοηθούν στην προσαρμογή της απώλειας
-Ο Ρόλος του σχολείου και της οικογένειας
-Αλληλοδραστική Συζήτηση
19:30 – 21:30: Βιωματικό πένθους (Καθόμαστε πάντα σε κύκλο, όπου όλοι έχουν βλεμματική επαφή με όλους): Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας
Με 5 φανέλες και μία ιστορία ενός αγοριού θα βιώσουμε την πορεία της Απώλειας.
Μέσω Δραματοθεραπείας θα αναλύσουμε την πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι και τα βαθειά γηρατειά που οδηγεί στο φυσικό θάνατο, τα στάδια της αντιμετώπισης της απώλειας και τη σχέση του ατόμου με τον θάνατο μέσα από την ασφαλή συνθήκη του δράματος.
Στη συνέχεια θα μελετήσουμε πως η αιφνίδια απώλεια για κάτι ή κάποιον που αγαπάμε διακόπτει αυτήν την πορεία. Θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν γύρω μας είναι πολύ σημαντικές μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση και αλληλοεξάρτηση και είναι οι πηγές υποστήριξής μας.
Τέλος θα προχωρήσουμε στην ανάλυση πραγματικών εμπειριών μέσα από την καθημερινότητά μας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, 2ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

H Xατζηνικολάου Σοφία γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημ. Γληνός του Α.Π.Θ. και  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης  του Α.Π.Θ. στον τομέα «Επιστήμες της Αγωγής».
Είναι διδάκτωρ  του Τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: «Παράγοντες ετοιμότητας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη διαχείριση πένθους».
Από το 2002-2012 ήταν Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από το 2012 είναι Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. στην Καβάλα. Από το 2016 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες (Aντιπρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπ/κών Αγωγής Υγείας, Μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Σχολικών Δραστηριοτήτων της Ανατολικής Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Θεσσαλονίκης & Kαβάλας, ιδρυτικό μέλος και ταμίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών) και συλλόγους στην Ελλάδα.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και είχε την Ευθύνη και την Επιμέλεια της Έκδοσης  του περιοδικού ‘Αγωγή Υγείας’ . Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο (12 βιβλία) και επιμέλεια  εκπαιδευτικών υλικών (13). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά συνέδρια με ανακοινώσεις σε θέματα εκπαίδευσης.
Συμμετέχει σε ομάδες εργασίας και επιτροπές σχεδιασμού του ΥΠΕΠΘ και ως επιμορφώτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε εκπαιδευτικά περιεχόμενα. Είναι συντονίστρια σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα πρόληψης και εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, καθώς και θεωρητικών και βιωματικών προγραμμάτων για στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων.

Add Comment