Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιπροσωπεία του “Δικτύου Περραιβία”

Πολύ σημαντική και καθοριστική ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , κατά το χρονικό διάστημα 1-4 Μαρτίου 2018 , στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , προκειμένου να ευχαριστήσει από κοντά τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ,ΑΘΠ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, που έθεσε υπό την Αιγίδα του , όπως επίσης έκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed 2017.

Το Συνέδριο , που γνώρισε τεράστια επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από όλο τον κόσμο , διοργανώθηκε στο Βόλο , στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017 , από τους τέσσερις (4) Φορείς που το θεσμοθέτησαν για την Ελλάδα και είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.) ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο 2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Ένα Συνέδριο εθνικής σημασίας που αγκαλιάστηκε απ’ όλους

Το μοναδικό για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους ως εθνικής σημασίας , τελούσε υπό την Αιγίδα των δύο μεγαλύτερων θεσμών ήτοι, της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ είχε την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,του Υπουργείου Τουρισμού ,του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας/ΠΤΑ/Europe Direct.

Για όλους τους παραπάνω λόγους , βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από πλευράς του Δικτύου «Περραιβία» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Κων. Σκριάπας και Κων. Φουρκιώτης αλλά και ο επιστ. συνεργάτης κ. Ηλίας Νομπιλάκης -τ. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, από το Παν/μιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.) ο Καθηγητής κ. Θεόδ. Γκανέτσος και από το Παν/μιο Θεσσαλίας ο επίκ. καθηγητής κ. Ιωάννης Βαραλής, για μια σειρά συναντήσεων με Φορείς της Πόλης.

Έντονο το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διάσωση του Πολιτιστικού μας Αποθέματος

Η παραπάνω ομάδα εκπροσώπων των Φορέων διοργάνωσης των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης για την Ελλάδα , επισκέφτηκε το Πατριαρχείο και αφού ευχαρίστησε την ΑΘΠ Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, για την Αιγίδα που δόθηκε στο εθνικής σημασίας συνέδριο , παρουσίασε τα αποτελέσματά του και έθεσε στη διάθεση του Πατριαρχείου τις επιστημονικές γνώσεις και τις δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί μέσα από τα εξειδικευμένα αυτά συνέδρια και τη συνεργασία εκατοντάδων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο , με σκοπό της διάσωση και
ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής και θρησκευτικής μας Κληρονομιάς .

Αξίζει να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον και η ευαισθησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα μεγάλα αυτά Συνέδρια ,αλλά και για τη μελέτη , διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου και τη σημασία που έχουν αυτά, για την Ορθοδοξία και τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για στενότερη συνεργασία , η οποία και θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον και από τις δύο πλευρές.
Στη συνάντηση αυτή παραδόθηκαν στο Πατριαρχείο τα πρακτικά των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης 2015 και 2017 , βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αναφέρονται στο Βυζάντιο, αλλά και τοπικά προϊόντα του Πηλίου, ενώ από πλευράς του Πατριαρχείου δόθηκαν αναμνηστικά του πατριαρχικού θρόνου και βιβλία που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη βυζαντινή κληρονομιά της Πόλης .
[wpg_thumb]
Ουσιαστικές συνεργασίες με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Πέρα από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως ,που υποδέχτηκε με πολύ σεβασμό και εκτίμηση τους παραπάνω εκπροσώπους από την Ελλάδα , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή Χάλκης στα Πριγκηπόννησα ,όπου την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, ενώ έγινε ξενάγηση στην ιστορική αυτή Σχολή , από τον Αρχιμανδρίτη ,αλλά και Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Καισάριο Χρόνη .
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Θεολογική Σχολή Χάλκης ήταν ένας από τους συνδιοργανωτές Φορείς του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης που έγινε στην Ελλάδα στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017 , με τεράστια επιτυχία.

Κατά τη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε, όπου έγινε ανταλλαγή βιβλίων και αναμνηστικών, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης όλων των ιερών κειμηλίων της Χριστιανοσύνης και φυσικά αποφασίστηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας των Φορέων με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης και στο μέλλον , με πιο έντονο ρυθμό.

Οι επισκέψεις της Οργανωτικής Επιτροπής συνεχίστηκαν στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Ζωγράφειο Λύκειο , όπου έγιναν ενημερώσεις και ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους των ιστορικών κτιρίων , από τους διευθυντές των ιδρυμάτων αυτών ,όπως επίσης έγιναν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ιστορικά βυζαντινά και εκκλησιαστικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης , που δεσπόζουν και δείχνουν το μεγαλείο του Βυζαντινών χρόνων.

Σημαντικά Συνέδρια για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο

Τέλος , ανακοινώνεται από τους Φορείς υλοποίησης των συνεδρίων Ψηφιοποίησης (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , Παν/μιο Δυτικής Αττικής , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») ότι οι σημαντικές και εθνικής σημασίας προσπάθειες, που αφορούν την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και ιδιαίτερα του Ελληνικού Πολιτισμού , θα συνεχιστούν με πιο έντονο ρυθμό , με την κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας ,αλλά και μέσα από τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου γεγονότων ,όπως θεματικά συνέδρια, ημερίδες, εργαστήρια , ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά. με σκοπό την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και της μετατροπής της Ελλάδας και της Κύπρου σε αγαπημένους προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί επιστημονικές συναντήσεις, τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα ,αλλά και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ) , οι λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό στο Συνέδριο EuroMed 2018 ( Κύπρος 29/10-3/11/2018- άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής www.euromed2018.eu ) ) και φυσικά στο επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο ,το 2019 στην Ελλάδα .
Πληροφορίες : www .euromed2015.eu, www.euromed2017.eu

Add Comment