Χαρακόπουλος: “Στις “ελληνικές καλένδες” η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;”

Ενώ λειτουργεί φέτος νέα Γαλακτοκομική Σχολή στο Κιλκίς!

«Η “συγκρατημένη” απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου επιβεβαιώνει ότι οι πολλά υποσχόμενες, αλλεπάλληλες δηλώσεις των υφισταμένων του, αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη και υφυπουργού κ. Κόκκαλη, για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υπουργό για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει στη δήλωσή του ότι «ουσιαστικά, ουδέν φαίνεται να έχει γίνει εδώ και πλέον του ενός έτους από τη στιγμή που διατυπώθηκε επισήμως και σε πανηγυρικό τόνο η εξαγγελία για τη Σχολή, μετά από συνάντηση του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη. Η άρνηση του κ. Αποστόλου να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, που αποδεικνύουν τις έως σήμερα ενέργειες για την ίδρυση της σχολής, όπως είχα ζητήσει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, δεν ξέρω αν οφείλεται σε απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου -κάτι σύνηθες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ή σε αδυναμία του γιατί δεν έχει τίποτα να προσκομίσει! Επιπλέον, η είδηση στην απάντησή του για τη λειτουργία από φέτος αντίστοιχης σχολής του ΟΑΕΔ στο Κιλκίς, εύλογα εγείρει το ερώτημα αν όλα αυτά έγιναν για λόγους επικοινωνιακούς και μόνο. Τελικά, η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες;».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Ελασσόνας, είχε διατυπώσει 5 συγκεκριμένα ερωτήματα για την ίδρυση της Σχολής στον κ. Αποστόλου απαριθμώντας συγκεκριμένες δηλώσεις των υφισταμένων του επ’ αυτής. Τα ερωτήματα που έθεσε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τα εξής:
1. Σε ποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργήσει η Γαλακτοκομική Σχολή, που θα υπάγεται, πόσους σπουδαστές θα δέχεται και ποιο θα είναι το επίπεδο των σπουδών που θα παρέχει;
2. Ποια τα κατασκευαστικά και λειτουργικά έξοδα της Σχολής σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας του δήμου Ελασσόνας; Ποιος θα τα αναλάβει; Να κατατεθεί η σχετική μελέτη.
3. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί για τη λειτουργία της Σχολής από την ανακοίνωσή της έως σήμερα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
4. Ποιες «οι διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς φορείς» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. υφυπουργός; Να κατατεθεί η συγκεκριμένη αλληλογραφία μεταξύ υπουργείων και Οργανισμών.
5. Πότε τελικά θα δεχθεί σπουδαστές η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου σημειώνει τα εξής:
«Ο δήμος Ελασσόνας, σε πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε προς τον ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ για ίδρυση Σχολής Γαλακτοκομίας, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας παράγεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων γάλακτος (και ποσοστιαία στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής), είχε διαβεβαιώσει τον εν λόγω Οργανισμό ότι δύναται να διαθέσει ή να κατασκευάσει κτήριο για τον σκοπό αυτό και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ, δεδομένου ότι η ΕΠΑΣ Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική) δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το σύνολο των αιτούντων φοιτητών, λόγω της μοναδικότητας σε επίπεδο χώρας και του μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά δύναται να υποδεχτεί 60 μαθητές ετησίως, ενώ οι αιτήσεις είναι συνήθως λίγο περισσότερες (περίπου 70 με 80), αντιμετώπισε θετικά την εν λόγω πρόταση.
Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι από τη φετινή χρονιά λειτουργεί στο Κιλκίς αντίστοιχη σχολή από τον ΟΑΕΔ.
Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν για τη λειτουργία της σχολής, είναι κυρίως υποδομών και οικονομικά. Οι υφιστάμενες σχολές απορροφούν σχεδόν το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ, λόγω του μεγάλου κόστους των οικοτροφείων και των συντηρήσεων των υποδομών.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι, προκειμένου να λειτουργήσει η σχολή:
απαιτούνται καταρχήν κτηριακές υποδομές, καθώς και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός (εργαστήρια, τυροκομικές εγκαταστάσεις, ψυγεία κ.λπ.) και επειδή ο δήμος δεν μπορεί να τον εξασφαλίσει με δικά του κεφάλαια, είναι προς εξέταση διάφορες λύσεις,
πρέπει να εξασφαλιστούν το διδακτικό προσωπικό, καθώς και η επιβάρυνση των λειτουργικών της εξόδων, την κάλυψη των οποίων δεν την επιτρέπει ο υφιστάμενος προϋπολογισμός του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Επισημαίνεται ότι οι υφιστάμενες σχολές λειτουργούν με ωρομίσθιο και εποχικό προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται μετά από έγκριση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων και δεν διαθέτουν επαρκές μόνιμο προσωπικό (φύλακες, διοικητικούς κ.λπ.), ώστε να μετακινηθούν για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών. Είναι γεγονός ότι η αποδυνάμωση όλων των σχολών αυτού του τύπου αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του δήμου Ελασσόνας για ίδρυση Σχολής Γαλακτοκομίας με την προοπτική ότι θα καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα από την πώληση των προϊόντων, τα οποία θα παράγονται από την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτής της αυτοδυναμίας, εξετάζονται, επί του παρόντος, διάφορες λύσεις και για τις υπόλοιπες σχολές.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι θέμα προς εξέταση αποτελεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του συνόλου των σχολών ΕΠΑΣ, καθώς το έτος 2022 προβλέπεται η κατάργησή τους ή η λειτουργία τους με άλλη μορφή. Ο ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει προτείνει τη μετεξέλιξή τους σε ΙΕΚ. Το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί σε συνεννόηση με το συνερωτώμενο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ που διατηρεί περισσότερες σχολές.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού για την εξασφάλιση τόσο των πόρων κατασκευής και λειτουργίας της εν λόγω σχολής όσο και του απαραίτητου προσωπικού που θα την επανδρώσει, προκειμένου να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Add Comment