Δραστηριότητα βουλευτή Ηρώς Διώτη

ΟΜΙΛΙΑ Η. ΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

“Ταξικός, ψεύτικος και εκβιαστικός ο προϋπολογισμός του 2012”

Ταξικό, ψεύτικο και εκβιαστικό, που περιμένει τα έσοδά του από την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγια και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή περιμένει έσοδα από την πτώχευση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της περιουσίας του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012 η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.
Καταγγέλλοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την κατάρρευση των ταμείων, τη δραστική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, η βουλευτής τόνισε ότι «ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 θα αποτύχει, γιατί είναι αδύνατον να μην υπάρξουν τεράστιες αποκλίσεις σε έναν Προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10,7%, στη μείωση 20% του εργατικού δυναμικού, στην ανεργία άνω του 20%, στα 2 δισεκατομμύρια λιγότερες επενδύσεις από τις αντίστοιχες του 2009 και στη συρρίκνωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης».
Η βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στην επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «το επίπεδο ζωής, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει μόνο από την πολιτική της Κυβέρνησης και από την αλαζονεία που έχει πάντα η εξουσία» και κατηγόρησε για διγλωσσία και αφερεγγυότητα τον Υπουργό.
Κλείνοντας την ομιλία της και απαντώντας σε αυτούς που κατηγορούν την Αριστερά, λαϊκίζοντας και κενολογώντας, κατέληξε: «Απέναντι σε αυτά, έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, όπως και η λύση δεν θα είναι μόνο για μας. Οι αρχές, οι αξίες μας και οι προτάσεις της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού και των μέτρων που προτείνει.
Οι πολιτικές που υλοποιείτε, οι οποίες εξαθλιώνουν τον κόσμο, χρειάζονται και τον αυταρχισμό και την καταστολή, που παρακολουθούμε να αυξάνονται επικίνδυνα από την εποχή του Μνημονίου και μετά. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η τρομοκρατία και η καταστολή αυξήθηκαν, γι’ αυτό και η μνήμη και οι αγώνες πρέπει να είναι πάντα εδώ και για το τώρα και για το αύριο».

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΩΤΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

“Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό για τη διαχείριση νερού”

Τις προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη διαχείριση των υδάτων παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού», που διοργάνωσε στη Λάρισα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Επισημαίνοντας ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πλέον αποδεδειγμένο πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διοίκηση και τον σχεδιασμό για τη διαχείριση νερού και στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης», αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση ευρωπαϊκών φορέων, συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Κοινού Δικτύου για τη προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό που γίνεται στις 10-11/12/2011 στη Νάπολη, «με στόχο να αποτελέσει μια κοινή πλατφόρμα πίεσης προς την ΕΕ αλλά και τα κοινωνικά κινήματα να μοιραστούν τις εμπειρίες των αγώνων τους».
Η βουλευτής πρότεινε ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται στην άσκηση της υδατικής πολιτικής και στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης όχι μόνο για τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι «το νερό είναι φυσικός πόρος σ’ ανεπάρκεια και όχι ένα εμπόρευμα. Πρέπει να αποτραπούν τα φαινόμενα σπατάλης που οφείλονται είτε στην κακή αρδευτική μέθοδο είτε στην παλαιότητα του αρδευτικού δικτύου. Πρέπει να προταχθεί η απόλυτη προστασία του υδατικού χαρακτήρα εδαφών, ενώ η ενίσχυση και η ανάπτυξη της έρευνας οφείλει να κατατείνει στη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων του νερού. Να υπάρχει σαφής διάκριση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης του νερού και η πολιτεία να καλύπτει με επάρκεια τις βασικές ανάγκες σε νερό, με αντίστοιχη ποιότητα για κάθε χρήση όχι στη βάση εμπορευματικών, ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Τέλος σ’ ότι αφορά την ενημέρωση της κοινωνίας και τη λαϊκή συμμετοχή θα πρέπει η συμμετοχή των φορέων (παραγωγικών, επιστημονικών, τοπικών) να έχει ουσιαστικό ρόλο και όχι συμβουλευτικό. Η χώρα μας είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους. Η σωστή διαχείριση λείπει και η πολιτική βούληση».
Η βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον σε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, χαμηλότερων ειδικών καταναλώσεων σε περιόδους αιχμής, και κάλυψης των αναγκών νερού «χωρίς απαραίτητα την ανάγκη εκτέλεσης μεγάλων έργων που είναι και οικονομικά πολυέξοδα και περιβαλλοντικά επιζήμια». Σε αυτό το σημείο έθεσε και το θέμα της εκτροπής νερών του Αχελώου από τη Δυτική Στ. Ελλάδα προς τη Θεσσαλία, την οποία –υπό προϋποθέσεις- δεν αποκλείει το υφιστάμενο Σχέδιο Διαχείρισης, τονίζοντας ότι «οι μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις στη φύση, όπως το έργο της εκτροπής του Αχελώου, είναι και περιβαλλοντικά επιζήμιες αλλά πλέον και οικονομικά αλλά και κοινωνικά ασύμφορες, όπως έχει παγκοσμίως αποδειχτεί. Για τον λόγο αυτό, σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη το άμεσο πάγωμα όλων των σχετικών έργων και η μεταστροφή στα ήπια υδραυλικά έργα».
«Η λύση, επομένως, δε θα έρθει με τον σχεδιασμό μεγάλων έργων εκτροπής ποταμών ή μεταφοράς νερού από μακριά» κατέληξε η βουλευτής, «αλλά με τη συντονισμένη παρέμβαση και την προσαρμογή της ζήτησης στις πραγματικές φυσικές δυνατότητες, που θα μας οδηγήσει σε μία αρμονική με τη φύση και το περιβάλλον ζωή».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Π.Θ.

«Το Υπουργείο “γκρεμίζει” το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, καθώς και τον αναπληρωτή πρόεδρο, αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημήτρη Κομιώτη, είχαν το πρωί της Δευτέρας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Λάρισας Γιώργος Μπλιαχούτας καθώς και τα μέλη της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) και φοιτητές του Τμήματος Λένα Καλαφάτη και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου προκειμένου να συζητήσουν μαζί του ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Τμήματος (κτιριακό, οικονομικά, σενάρια συγχώνευσης, επαγγελματικά δικαιώματα κ.α.) αλλά και για θέματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοσίου Πανεπιστημίου εν γένει (νέος νόμος 4009/2011, εφεδρεία, προσλήψεις κοκ) και πιο συγκεκριμένα του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η βουλευτής μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεδομένου ότι στα 10 και πλέον χρόνια που λειτουργεί στην πόλη μας, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Το κτίριο όπου στεγάζεται ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να πληρώνει υπέρογκα ποσά ανά έτος ως αντίτιμο ενοικίου, ενώ ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με την συγχώνευση/κατάργηση του Οργανισμού. Συνάμα, είναι σκανδαλώδες, και βεβαίως αυτό είναι θέμα ευρύτερου σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, να υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια που αφήνονται στην εγκατάλειψη όταν δημόσιοι φορείς –όπως είναι τα ΑΕΙ και τα Τμήματά τους- καλούνται να πληρώσουν αδρά για τη στέγασή τους. Ως προς αυτό, θα προβούμε ως ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δυνατές ενέργειες, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της μόνιμης εγκατάστασης της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, ενός Τμήματος που έχει ήδη συνεισφέρει πολλά τόσο στην επιστήμη που υπηρετεί, όσο και στην κονωνία.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, έχουν καταρρεύσει με πάταγο όλες οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, για αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Είναι πλέον σαφές ότι πίσω από το πρόσχημα της “εκσυγχρονισμένης λειτουργίας και της ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών” που επιχειρεί το Υπουργείο, κρύβονται εργασιακή εφεδρεία, αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με κριτήρια όχι επιστημονικά, αλλά αγοραία και οικονομίστικα.
Η αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άρνηση εφαρμογής του νέου νόμου-πλαίσιο, από ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και από την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια και εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Add Comment