Γόνιμος προβληματισμός στη Σχολή Γονέων της Μητρόπολης Ελασσόνας

«Τα παιδιά δεν ξεγελιούνται, δεν ξεχνούν και δυστυχώς δεν συγχωρούν!»
«ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»
του Γιάννη Μουκίδη

Ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες, αλλά και γόνιμο προβληματισμό μοιράστηκαν όσοι παρακολούθησαν την πρώτη συνάντηση(για την φετινή χρονιά) της Σχολής Γονέων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, όπου ο προσκεκλημένος ομιλητής από την Μυτιλήνη εκπαιδευτικός, πνευματικός πατέρας, σύζυγος και γονέας π. Αθανάσιος Γιουσμάς ανέπτυξε το θέμα «Πάθη Γονιών, Λάθη Παιδιών».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού καλωσόρισε τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης π. Αθανάσιο, επεσήμανε, με νόημα: «Στην εποχή μας οι προκλήσεις στην οικογένεια είναι πολλές. Μπαίνουν ωρολογιακές βόμβες στο θεμέλιο της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές η Εκκλησία δεν εισακούεται. Η συμπεριφορά των γονιών φέρνει επιπτώσεις στα παιδιά. Εύχομαι δύναμη, φωτισμό και κρίση Θεού για τις σωστές επιλογές».
Με τη σειρά του, ο αρχιμανδρίτης – υπεύθυνος της Σχολής Γονέων της Ι. Μητρόπολης π. Βησσαρίων Καραλάσκος «κατέθεσε»: «Το θέμα της ομιλίας το ζητήσαμε εμείς. Αλήθεια, μήπως κάποιες αμαρτίες δικές μας, παιδεύουν τα παιδιά μας; Ο άνθρωπος κάνει πολλά λάθη. Το θέμα είναι πως τα χειρίζεται. Κυρίαρχο σημείο είναι η μετάνοια».

[wpg_thumb]

Αναπτύσσοντας το θέμα ο ομιλητής π. Αθανάσιος Γιουσμάς ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα:
«Είμαστε εδώ για να συμπροβληματιστούμε και να λύσουμε απορίες. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε καινοφανείς υποθέσεις. Δεν μας έμαθαν πως δύο άνθρωποι μπορούν να «φτιάξουν χωριό», όπως λέμε στα χωριά μας. Ασχολούμαστε μόνο με υλικά πράγματα, αλλά πιο ουσιαστικά δεν μας ενδιαφέρουν. Πρωτεύοντα θεωρούμε άλλα. Πολλές φορές ως γονείς και σύζυγοι αυτοσχεδιάζουμε. Στην Ορθοδοξία είχαμε και έχουμε οικογενειακό σύμβουλο. Τον ιερέα. Ο πνευματικός προσεύχεται, εύχεται και συμβουλεύει. Δεν είμαστε τέλειοι ούτε αλάνθαστοι ως γονείς και σύζυγοι.
Δεν δεχόμαστε πως τα παιδιά μας μεγάλωσαν. Να καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν και έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Δεν δικαιολογούμε τις «αταξίες» που κάνουν τα παιδιά. Να αφήσουμε στα παιδιά αυτό που θέλουν να κάνουν. Έχουμε οι γονείς μία φοβισμένη στάση έναντι των παιδιών μας. Τα δεσμεύουμε πολύ τα παιδιά και τα πνίγουμε.
Να θυμόσαστε πάντα πως τα παιδιά δεν ξεγελιούνται, δεν ξεχνούν και δυστυχώς δεν συγχωρούν!
Και εμείς οι γονείς διαπράττουμε λάθη και έχουμε πάθη. Μια βαθειά χαρακιά στη λαμαρίνα του χαρακτήρα μας, αυτό είναι πάθος. Τα πάθη σκοτεινιάζουν την λογική. Πάθος του αλκοόλ, της ραθυμίας τεμπελιάς, του άμετρου εγωισμού, κ.ά.
Όταν δημιουργείται θέμα, καλό είναι να αφήνουμε λίγο να περάσει ο θυμός.
Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται. Επιμένουμε τα παιδιά μας να μάθουν ό,τι δεν καταφέραμε εμείς. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τα παιδιά μας, όπως τα θέλουμε εμείς. Πολλές φορές κάνουμε κάτι από υπέρμετρο ζήλο. Φταίνε οι παρέες, το περιβάλλον, η κοινωνία. Μήπως και εμείς με την συμπεριφορά μας συντελέσαμε σε κάτι;
Πάθη έχουμε όλοι οι γονείς, γιατί είμαστε άνθρωποι. Το αφύσικο είναι όταν δεν αντιλαμβανόμαστε τα πάθη και τα λάθη μας. Αντιλαμβάνομαι το λάθος μου; Καλό θα είναι να κάνουμε μία ειλικρινή κουβέντα με τα παιδιά μας. Και ζητούμε ένα συγγνώμη από το παιδί μας για να μάθει να ζητά συγγνώμη και το παιδί μας μετά.
Ο Θεός μας θέλει άγρυπνους και ως γονείς και ως Χριστιανούς».

Δευτερολογώντας και απαντώντας σε απορίες του ακροατηρίου, ο ομιλητής υπενθύμισε: «Οι γονείς δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται με τους δασκάλους. Ας μιλάμε στον Θεό πολύ για τα παιδιά μας. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε τα μαλώνουμε. Θα πρέπει οι γονείς, πριν αποφασιστεί κάτι, να έχουν μία συνεννόηση, ένα «συμβούλιο», να υπάρχει μία κοινή γραμμή. Λέμε στα παιδιά μας την γνώμη μας και όχι να την επιβάλλουμε. Τα παιδιά μας είναι άλλο, δεν είμαστε εμείς. Η εμπιστοσύνη με τα παιδιά χτίζεται. Να σεβόμαστε το «θέλω» του παιδιού».
Και ο αρχιμανδρίτης – υπεύθυνος της Σχολής Γονέων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Βησσαρίων Καραλάσκος ολοκλήρωσε: «Η μετάνοια θεραπεύει. Υπάρχει μια ομορφιά που την ξεχνάμε: μεγαλώνουμε μαζί τους, ωριμάζουμε μαζί τους και μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη και να συμπορευόμαστε μαζί τους. Η αλήθεια είναι ελευθερία για όλους μας».

Add Comment