Μαξ. Χαρακόπουλος: Η Αλβανία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

Σότσι Ρωσίας, 24 Οκτωβρίου 2017
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΣΟ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ:
Να δημιουργηθεί “Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων”

«Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένας ακραίος αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος στρέφεται κυρίως εναντίον της Ορθοδοξίας και της μεγάλης εθνικής ελληνικής μειονότητας. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυθαιρεσιών σε περιοχές όπως η Χειμάρα, με κατεδαφίσεις σπιτιών ακόμη και εκκλησιών, αρπαγή περιουσιών και διώξεων, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με ευρωπαϊκό κράτος, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ στο Σότσι της Ρωσίας. Για το ίδιο θέμα ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «εντός του αλβανικού στοιχείου είναι ανησυχητική η αύξηση του ακραίου ισλαμισμού, που αποτελεί απειλή για όλα τα Βαλκάνια. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες εντάσσεται σε αυτήν την εθνικιστική πολιτική των Τιράνων, που θα πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».
«Ως εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος «θα ήθελα να επισημάνω, κάτι που είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό: συχνά τα δικαιώματα των Ορθοδόξων και εν γένει των Χριστιανών, παραβιάζονται συστηματικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να μιλούμε για κανονικές διώξεις. Αυτό συμβαίνει, πρωτίστως, στο ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, σε χώρες όπως τη Συρία, το Ιράκ αλλά και στην Αίγυπτο, όπου ακραίοι ισλαμιστές έβαλαν στο στόχαστρό τους το χριστιανικό στοιχείο».

[wpg_thumb]

Σταλινικές λογικές…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, όμως, ότι «καταπατήσεις, ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορθοδόξων έχουμε ακόμη και σε ορθόδοξες χώρες», αναφερόμενος στον νέο εκπαιδευτικό νόμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον οποίο «μπαίνουν εμπόδια στη διδασκαλία των μειονοτικών γλωσσών μετά το δημοτικό, πράξη που απάδει μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα οι Έλληνες της Μαριούπολης, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι, οι Σλοβάκοι, που ζουν στην Ουκρανία να μην διδάσκονται την γλώσσα τους, και να επιστρέψουμε στις σταλινικές λογικές της καταστολής της δεκαετίας του 1930».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην πολιτική της «Γενοκτονίας της μνήμης», που ακολουθεί η Τουρκία, μετατρέποντας σε τζαμιά τις βυζαντινές εκκλησίες και κάλεσε σε συντονισμένη προσπάθεια να αποτραπεί η προσπάθεια να μετατραπεί η Αγιασοφιά σε τέμενος.
Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος πρότεινε «την δημιουργία ενός μόνιμου Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων, που μπορεί να αναδειχθεί σε θεσμό στον οποίο οι απανταχού ορθόδοξοι θα μπορούν να βρίσκουν πρόσβαση και μέσω αυτού να πληροφορείται η διεθνής κοινότητα, άμεσα, έγκυρα και ουσιαστικά τα γεγονότα. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να παίρνουν την μορφή ετήσιας Έκθεσης Παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων όπου γης. Η Έκθεση θα αποστέλλεται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ και θα κοινοποιείται στα κράτη μέλη της ΔΣΟ και εκείνα που προβαίνουν σε παραβιάσεις».

Add Comment