Κατσιαντώνης σε Σταθάκη: Αδιαφορία για το νερό “φαρμάκι” στο Δρυμό Ελασσόνας

Την αδιαφορία της Πολιτείας στην επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Δρυμού Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής πίνοντας νερό-δηλητήριο όπως δείχνουν οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις και μετρήσεις, επισημαίνει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Βουλευτής Λάρισας της ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
“Το χρόνιο αυτό ζήτημα που αποτελεί ντόμινο επικινδυνότητας για κατοίκους, ζώα και καλλιέργειες παρατηρείται από το 2012, όταν είχαν εντοπιστεί υπερδιπλάσιες σε σχέση με σήμερα μετρήσεις σε τιμές σιδήρου, και παρόλα αυτά οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος της αδιαφορίας των αρμοδίων” τονίζει στον Υπουργό ο Γιώργος Κατσιαντώνης που του θυμίζει τη σημαντικότητα που θα έχει για την επίλυση του προβλήματος του νερού, η ολοκλήρωση του φράγματος του Αγιονερίου.
Ο Βουλευτής Λάρισας αναφέρει στην ερώτηση του, “πως είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει στους κατοίκους του Δρυμού Ελασσόνας το δημόσιο αγαθό του νερού, κατά τα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες οριζόμενες τιμές συγκέντρωσης ουσιών στο πόσιμο νερό, με τρόπο τέτοιο που να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους”, γι’αυτό και του ζητά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές διαδικασίες και παρεμβάσεις ώστε να σταματήσουν να στάζουν “φαρμάκι” οι βρύσες και οι ζωές των πολιτών.
Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Νερό – φαρμάκι στάζουν οι βρύσες στο Δρυμό Ελασσόνας, περιοχή που, όπως δυστυχώς φαίνεται, είναι και αυτή θύμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη επαρχιακή ζώνη, μετά τη Δολίχη. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις και μετρήσεις, έφεραν στην επιφάνεια, για ακόμη μία φορά, την υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, και μάλιστα πάνω από τα όρια ασφαλείας, γεγονός που οδήγησε την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας να χαρακτηρίσει το νερό μη πόσιμο και μη κατάλληλο για χρήση (ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα).
Το όλο πρόβλημα, είναι γνωστό εδώ και χρόνια, καθώς και το έτος 2012 είχε παρατηρηθεί ακόμη και υπερδιπλάσια σε σχέση με την προσφάτως ιδιαιτέρως αυξημένη τιμή σιδήρου, πλην όμως λύση δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα στο εν λόγω πρόβλημα, το οποίο, σημειωτέον, θα λυνόταν άπαξ εάν και εφόσον η Πολιτεία αναλάμβανε να ολοκληρώσει το (κατά σχεδόν 90%) ολοκληρωμένο έργο του φράγματος του Αγιονερίου. Απόρροια όλης αυτής της χρονίζουσας κατάστασης, είναι ότι η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο, με ό, τι, σε κάθε περίπτωση, αυτό το γόρδιο ζήτημα συνεπάγεται και για τα ζώα και της καλλιέργειες της περιοχής…
Επειδή έχει αποδειχθεί ότι η συνεχής κατανάλωση νερού με υψηλή συγκέντρωση σιδήρου μπορεί να επιφέρει βλάβες στους ιστούς, προκαλώντας αιμοχρωμάτωση (πρόκειται για διαταραχή του μεταβολισμού του σιδήρου, που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του στον οργανισμό και την εναπόθεση του σε όργανα όπως το ήπαρ, η καρδιά ή το πάγκρεας).
Επειδή οι κάτοικοι του Δρυμού είναι από πολλών ετών εκτεθειμένοι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση και χρήση νερού με υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την, εν γνώσει, άλλως με ανοχή, προφανώς, της Πολιτείας, έκθεσή τους σε διαρκή κίνδυνο της υγείας και της ασφαλούς διαβίωσής τους.
Επειδή το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό, και ως τέτοιο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (απαραίτητο για τη ζωή, μη επαρκές αγαθό, πόρος εξέχουσας γεωστρατηγικής σημασίας), δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό εμπόρευμα που υπόκειται σε ανταγωνισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα, και για αυτό το λόγο η διαχείριση, η παραγωγή και διάθεσή του (μαζί και η αποχέτευση και η περιβαλλοντική προστασία του) ανήκουν στον δημόσιο τομέα.
Επειδή κατά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα έτη, οι κάτοικοι της περιοχής του Δρυμού Ελασσόνας τελούν εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία σε σχέση με την υποχρέωση της τελευταίας να τους παρέχει τη δέουσα προστασία και διοχέτευση του δημοσίου αγαθού του νερού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ποιότητας και ασφάλειας.
Επειδή, εν μέσω της βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, εκατοντάδες συμπολίτες μας στην περιοχή του Δρυμού αναγκάζονται να επιβαρύνονται επί πλείστα έτη, με επιπρόσθετες δαπάνες για αγορά εμφιαλωμένου νερού, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των καθημερινών τους αναγκών, ενώ πολλοί από αυτούς ανήκουν και σε ευάλωτες κατηγορίες (άποροι, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, χρόνια ασθενείς, κλπ).
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Τι προτίθεστε άμεσα να πράξετε, ώστε να διασφαλίσετε για τους κατοίκους της περιοχής του Δρυμού Ελασσόνας (Νομού Λάρισας) το δημόσιο αγαθό του νερού, κατά τα οριζόμενα στο θεσμικό πλαίσιο, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες οριζόμενες τιμές συγκέντρωσης ουσιών στο πόσιμο νερό, με τρόπο τέτοιο που να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους?
2.- Σε ποιες άμεσες και ουσιαστικές διαδικασίες και παρεμβάσεις προτίθεστε να προβείτε, ώστε να λυθεί άπαξ το πρόβλημα με το ακατάλληλο προς χρήση και πόση νερό στην περιοχή? Ειδικότερα, προτίθεστε να ολοκληρώσετε το φράγμα Αγιονερίου, το οποίο αποδεδειγμένα, και επί τη βάσει σχετικής μελέτης, είναι γνωστό ότι θα έλυνε το εν λόγω πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας? Παρακαλώ όπως ενημερωθώ επί στοιχείων αναφορικά με τις προς υιοθέτηση παρεμβάσεις για το θέμα.

Add Comment