Ανακοινώσεις Αντιπεριφέρειας Λάρισας

Θέμα: « Αυτοψία αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου σε δρόμους του δήμου Κιλελέρ»

Περιοδεία στο οδικό δίκτυο του δήμου Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προκειμένου να εντοπιστούν τμήματα που χρίζουν παρεμβάσεων (βελτιώσεων – συντηρήσεων), πραγματοποίησε  η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας.
Συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων κ. Χρ. Λυτροκάπη και τον  μηχανικό κ. Χρ. Αντωνίου, καθώς και τους αντιδημάρχους Κιλελέρ κ. Β. Χατζούλη και  Ι. Ζαχαριά, (ο δήμαρχος και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Ρίζος Κομήτσας απουσίαζε στις Βρυξέλλες), τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κιλελέρ κ. Αθ. Κοκκινούλη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γ. Λαδόπουλο,  Χρ. Χατζούλη, Σ. Νταφόπουλο, Στ. Μακρή και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας  Δοξαρά κ. Χρ. Σταυροθόδωρο, η κ. Καραλαριώτου έκανε αυτοψία σε διάφορα σημεία των δρόμων που παρουσιάζουν προβλήματα και δυσχεραίνουν την κίνηση.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε, μεταξύ άλλων,  αυτοψία στους δρόμους Π.Ε.Ο. Βόλου – Χάλκης, Χάλκης – Νίκαιας, Μοσχοχωρίου προς παράπλευρη οδό Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Κυπαρισσίας προς παράπλευρη οδό Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Μ. Μοναστηρίου προς όρια Ν. Μαγνησίας (Στεφανοβίκειο), Νίκαιας – Αγ. Αναργύρων- Αγ. Γεωργίου, Ψυχικού – Δοξαρά – Κάμπου – Μεσορράχης και Νίκαιας – Ν. Λεύκης – Κυπαρισσίων – Μοσχοχωρίου – Μύρων – Ν. Περιβολίου.
Με βάση την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν θα γίνει προγραμματισμός των έργων και των παρεμβάσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία των ανθρώπων αλλά και η διακίνηση των εμπορευμάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.
Προτεραιότητα θα δοθεί καταρχάς σε δρόμους που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα και έχουν καταστεί επικίνδυνοι για τη διέλευση των οχημάτων.
Το σύνολο των εργασιών βελτίωσης  εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, τη βελτίωση των συγκοινωνιακών όρων, τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς οδήγησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις μετακινήσεις τους
Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης: «Οι παρεμβάσεις στους δρόμους θα δώσουν μια πολύ σημαντική ανάσα για την περιοχή, θα εγγυηθούν την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές οικιστικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση οι υπηρεσίες μας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Καλλικράτης ήρθε να προσθέσει στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, εκτός από το ήδη υπάρχον επαρχιακό, και το εθνικό οδικό δίκτυο που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών της ορίων, το οποίο προηγουμένως βρισκόταν στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Έτσι, έφτασε σήμερα να έχει στην αρμοδιότητα της ένα τεράστιο οδικό δίκτυο,  το μεγαλύτερο ανάμεσα στις Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παρόλαυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και παρεμβαίνουν έγκαιρα για να αντιμετωπίζουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν, έστω και με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουν, δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών.
Σημειώνεται μάλιστα πως ανάλογοι επιτόπιοι έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στο οδικό δίκτυο θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους δήμους αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Θέμα: «  Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου με Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής»   

Την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επισκέφτηκε χθες το πρωί στο γραφείο της το προεδρείο του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης – Λαρισαίος – κ. Δημ. Γρηγοριάδης και τα μέλη κ. Μάνος Καμπανέλλης, Μάρκος Κουρέλος και Γ. Σπυράκης ενημέρωσαν την κ. Καραλαριώτου  για τους σκοπούς και τις δράσεις τους, αλλά και για τη διεξαγωγή  του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της Αντιπεριφέρειας Λάρισας στη διοργάνωση, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί  στην έδρα της Ενότητας, την πόλη της Λάρισας.
Μάλιστα, το Πανελλήνιο Συνέδριο για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε πόλη εκτός Αθηνών.
Η αντιπεριφερειάρχης με τη σειρά της έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δίνει βαρύτητα σε εκδηλώσεις που προάγουν τόσο το πνεύμα του αθλητικού ιδεώδους όσο και τον πολιτισμό μας, ενώ  ταυτόχρονα καθιστούν την περιοχή μας πόλο έλξης για νέους επισκέπτες.

Θέμα: « Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας»   

Συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και της αναπληρώτριας Προέδρου Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής, δηλαδή  εκπροσώπων  των φορέων που την απαρτίζουν.
Επισημαίνεται ότι στις Περιφέρειες (Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού) δημιουργήθηκαν εκ νέου Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ), με στόχο την ένταξη της ισότητας των φύλων στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας και την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων για τις γυναίκες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν  ο  Δημοτικός Σύμβουλος Ελασσόνας κ. Αθανάσιος Κλεισιάρης, ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ, η Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφ. Ενότητας Τρικάλων κ. Ελένη Αργυροπούλου – Καλλιάρα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφ. Ενότητας Λάρισας κ. Ράνια Σταφύλη,  οι κ. Ελένη Μαλικέντζου και Ανδριανή Μανδάλη , ως εκπρόσωποι της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και η  Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης αφορούσε στη συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργανώνει μέσα στο Δεκέμβριο η Γενική Γραμματεία Ισότητας στην Αθήνα, για την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες απευθύνεται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης, οι οποίες καλούνται
να τον υπογράψουν, να αναλάβουν δημόσια επίσημη δέσμευση υπέρ της αρχής της ισότητας των φύλων, και να υλοποιήσουν, εντός της επικράτειάς τους, τις
δεσμεύσεις που διατυπώνονται στο Χάρτη.
Προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάθε υπογράφουσα αρχή αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα Πρόγραμμα Δράσης για την Ισότητα, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η  πρόβλεψη, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη χρηματοδότηση της Επιτροπής Ισότητας από το ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση – Άξονας 3).

Κατά  τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκφράσθηκε η βούληση τόσο του Περιφερειάρχη  και της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, όσο και των παριστάμενων μελών, για την ανάληψη εκ μέρους της Επιτροπής  δράσεων κι  ενεργειών στο θέμα της ισότητας των φύλων, αμέσως μετά την υπογραφή της Χάρτας.
Έτσι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητές της και σε συνεργασία με ολόκληρο το φάσμα των τοπικών φορέων, θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις υπέρ της ισότητας των φύλων, δεδομένου ότι
συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία. Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε όλους τους τομείς της ζωής: τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό.
Ως οι βαθμίδες διακυβέρνησης που βρίσκονται εγγύτερα στο λαό, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αποτελούν το καταλληλότερο δυνατό πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων, και την προώθηση μίας πραγματικά ισόνομης κοινωνίας.

Αρμοδιότητες Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) μεριμνά και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
(β) Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
(γ) Εισηγείται προς το περιφερειακό συμβούλιο την ένταξη έργων στις ΣΑΕΠ που προωθούν τα ανωτέρω μέτρα και τις σχετικές δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, και
(δ) Συνεργάζεται με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην Περιφέρεια, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας δηλαδή είναι τα όργανα που έχουν αναλάβει να εξειδικεύουν τις γενικές – κεντρικές πολιτικές για την ισότητα σε τοπικό επίπεδο και να εισηγούνται τις προτάσεις τους τόσο στα αρμόδια όργανα που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όσο και στη Γενική Γραμματεία
Ισότητας των Φύλων.

Συγκρότηση Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186, VI, του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε κάθε περιφέρεια συγκροτείται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, η οποία αποτελείται από:
(α) τον/την Περιφερειάρχη, ως Πρόεδρο, και τον/την οριζόμενο/η από αυτόν/ην, σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του/της, Αντιπεριφερειάρχη,
(β) ένα μέλος του Περιφερειακού συμβουλίου, που ορίζεται από το συμβούλιο,
(γ) εκπρόσωπο των Δήμων της Περιφέρειας, που υποδεικνύεται από την οικεία Περιφερειακή Ένωση Δήμων,
(δ) εκπρόσωπο αντιπροσωπευτικής γυναικείας οργάνωσης της Περιφέρειας, που υποδεικνύεται από αυτή, και
(ε) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που υποδεικνύεται από τον/την αντίστοιχο/η Γενικό/η Γραμματέα.
Χρέη γραμματέα της ανωτέρω Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος της περιφέρειας, ο/η οποίος/α ορίζεται από τον Περιφερειάρχη.

ΘΕΜΑ: « ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»

Συνάντηση των μελών της Επιτροπής Φιλανθρωπικής Στήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, πραγματοποιήθηκε υπό την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Μετά την επιτυχή διανομή τροφίμων σε απόρους, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας, διαμέσου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  η κοινωνική δράση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας συνεχίζεται κι επεκτείνεται, με στόχο την ανακούφιση όσο το δυνατότερον μεγαλύτερου αριθμού συμπολιτών μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσία του πατρός Αχίλλειου Τσούτσουρα, ως εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και των μελών της Επιτροπής κ. Βασιλικής Φώλια, κ. Βικτωρίας Λάππα, Δήμητρας Τουρσουνίδου, Μάγδας Βουκαλίδου, Ελένης Κατσαντώνη και Ελένης Αστάρα, συζητήθηκαν οι δράσεις που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει προς επιχειρηματίες, εμπόρους και σούπερ μάρκετ της περιοχής, προκειμένου να εξασφαλισθούν διάφορα είδη  πρώτης ανάγκης, κυρίως  τρόφιμα,   ώστε να διατεθούν στη συνέχεια σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Μέλημα της Επιτροπής είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δεμάτων που θα διατεθούν φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν κατά πολύ οι άνθρωποι που χρίζουν βοήθειας.
Μιλώντας για τη δράση της Επιτροπής, η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε συγκεκριμένα: «Με τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η οικονομική ύφεση της χώρας, η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κρίνεται πιο αναγκαία και πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο ρόλος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το έργο του κεντρικού κράτους. Από την άλλη μεριά όμως,  δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απαθείς και άπραγοι στο δράμα πολλών συνανθρώπων μας που δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε καν τα πιο βασικά αγαθά για τη διαβίωση της οικογένειά τους. Μέσα από την ανιδιοτελή  προσφορά ξεπερνάμε τα όρια της απλής φιλανθρωπίας και μαθαίνουμε να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να ενισχύσουμε την προσφορά και τη στήριξη σε όσους συμπολίτες μας  αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ευελπιστούμε ότι με τέτοιου είδους κινήσεις θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο, σε στενή συνεργασία πάντοτε με την Εκκλησία, που πράττει άριστα το φιλάνθρωπο έργο της. Όλοι μαζί λοιπόν, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο, να στηρίξουμε τον εθελοντισμό ακόμα περισσότερο, για να γίνει η χώρα μας πιο ανθρώπινη και πιο αισιόδοξη. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τις επιχειρήσεις της περιοχής, παρόλο που γνωρίζουμε ότι διανύουμε περίοδο κρίσης και αντιμετωπίζουν και οι ίδιες δυσκολίες, αλλά και τους ιδιώτες, να ενισχύσουν το έργο της Επιτροπής με την προσφορά  ρούχων, τροφίμων κ.α.».

Add Comment