ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ»

Μετά από διαπραγματεύσεις της ΕΕ και της χώρας μας, κατοχυρώθηκε πλήρως η ΦΕΤΑ στην συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας, εξέλιξη η οποία μας βρίσκει αισιόδοξους για το μέλλον των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας. Το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων από άλλες χώρες, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «ΦΕΤΑ» κατά τις εμπορικές τους κινήσεις στη χώρα της Άπω Ανατολής, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την διασφάλιση της ταυτότητας ενός κύριου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας μας, το οποίο έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Μπροστά στην επιμονή της Κυβέρνησης, στον σωστό σχεδιασμό, στην συνεργασία της με φορείς και δίκτυα αλλά και στην σύμπλευση με τις ανάγκες της κοινωνίας, η ΕΕ δεσμεύτηκε πως εντός της μεταβατικής περιόδου θα προστατευόταν η φέτα, ενώ μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας.
Σημειώνεται ότι το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών προς την Ιαπωνία παρουσίασαν αύξηση κατά 27,72% σε αξία, ενώ ειδικά η φέτα παρουσίασε αύξηση κατά 22% σε αξία. Η αποκλειστικότητα της χρήσης του ονόματος ΦΕΤΑ και η κατοχύρωση της ως ΠΟΠ στην ιαπωνική αγορά βάζει νέα θεμέλια για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται με εξαγωγές.
«Όποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο πετυχαίνει τους στόχους του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκαν για το ίδιο θέμα στο πρόσφατο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που κατά τα άλλα κόπτονται για την προστασία της φέτας και του Έλληνα κτηνοτρόφου. Υπενθυμίζεται ότι από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, προέκυπτε η κατάχρηση του όρου Φέτα, καθώς η ονομασία μεταφερόταν σε λευκά τυριά ή τυριά τύπου φέτας. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη προβάλει τις αντιρρήσεις της στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2015.
Κάναμε ένα επόμενο βήμα και καταφέραμε, με την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία, να έχουμε την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας. Ο αγώνας της Κυβέρνησης, των κινημάτων και των φορέων για την πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας συνεχίζεται.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θέματα #ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑ #Λάρισα #ΣΥΜΦΩΝΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΦΕΤΑ