Παρεμβάσεις Κ. Μπαργιώτα για ασθενοφόρα, οργανισμό κατά των ναρκωτικών, δημόσια διοίκηση

«Το μοναδικό ασθενοφόρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκτελεί χρέη courier»

«Το μοναδικό ασθενοφόρο της Λάρισας, με τον μοναδικό οδηγό, τις τελευταίες ημέρες που άρχισε ο ορολογικός έλεγχος στο ΑΧΕΠΑ απασχολείται μόνο για αυτό το θέμα. Πηγαίνει κάθε μέρα Θεσσαλονίκη δείγματα, γιατί το νοσοκομείο δεν έχει σύμβαση με πιστοποιημένη εταιρία courier, με αποτέλεσμα αντί για 4 ευρώ ανά πακέτο που είναι η προσφορά μιας από τις εταιρίες, να κοστίζει ένα ασθενοφόρο, το μοναδικό του νοσοκομείου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έγινε ο διαγωνισμός για την κεντρικοποίηση των ορολογικών εξετάσεων, όμως το ερώτημα είναι, αν τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να περάσουν σε αυτό ή στην πραγματικότητα βουλώνουμε μια τρύπα και ανοίγουμε άλλες πέντε. Γιατί μέχρις ότου λυθεί αυτό το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε το κέρδος του κόστους εξανεμίζεται με τρόπο επώδυνο, το νοσοκομείο δεν έχει άλλο ασθενοφόρο για να διακομίσει ασθενείς σπίτι τους ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Σχολιάζοντας τη μετάβαση σε ένα καινούριο σύστημα διαχείρισης αίματος επεσήμανε ότι «Συμφωνώ επί της αρχής με την μετάβαση σε ένα καινούργιο σύστημα κεντρικοποιημένο και καθετοποιημένο. Όμως, καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 κέντρα, υπάρχουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια υποδομών εγκατεστημένα στα νοσοκομεία, κέντρα συλλογής, κέντρα αποθήκευσης, κέντρα διαχείρισης και κυρίως προσωπικό και γνώση συσσωρευμένη, η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να μεταβιβαστεί στο καινούργιο σύστημα και να μην απαξιωθεί, να αφεθεί, να σκουριάσει στα νοσοκομεία. Από τη στιγμή που πάμε σε ένα καινούριο σύστημα φαντάζομαι ότι μια περίοδος μετάβασης πρέπει να έχει και ένα business plan».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας τόνισε τους λόγους που αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να πηδήξουμε κατευθείαν σε ένα καινούργιο σύστημα, αγνοώντας αυτό που έχουμε. Συνήθως, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις, οι αντιδράσεις που γεννά μια οξεία αντιπαράθεση. Οι μεταρρυθμίσεις συνήθως γίνονται στο «σε λίγο ξεκινάμε και βλέπουμε» με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα και να τα χάνουμε στο δρόμο. Δε νομίζω ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένος που το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αυτό, ούτε φταίει κάποιος από εσάς ότι τα μισά νοσοκομεία, όπως μαθαίνω, έχουν σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία, υποτίθεται εξειδικευμένη στη μεταφορά ιστών και βιολογικών υλικών με ένα κόστος που χτυπάει ταβάνι. Ξέρω ότι είναι παλαιότερο, πρέπει όμως να λυθεί, αλλιώς η οικονομία που προσπαθείτε να κάνετε και οφείλω να σας επαινέσω γι’ αυτό, εξανεμίζεται».

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Τον Ιούνιο του 2013 διορίστηκε Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών η κ. Χρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου (ΦΕΚ Φύλλο 251, 5 Ιουνίου 2013). Σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4139/2013 «Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών ορίζεται από τον Πρωθυπουργό, με θητεία 5 ετών και είναι εξειδικευμένος επιστήμονας εγνωσμένου κύρους από το χώρο των επιστημών υγείας ή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Προεδρεύει στην, κατά το άρθρο 50, Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνή όργανα με συναφές αντικείμενο…». Από το 2013 έως σήμερα παρατηρείται μεγάλη αδράνεια στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, επαναφέρει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, δεδομένου ότι δεν υπήρξε απάντηση. Τα ερωτήματα είναι τα εξής 1) Έχει συσταθεί  η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών; Εάν ναι, ποιά είναι η σύνθεσή της και πόσες φορές έχει συνεδριάσει; 2) Έχει εκπονηθεί και εγκριθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών; 3) Έχουν εκπονηθεί οι ετήσιες εκθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 2 του ν. 4139/2013, για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016; Εάν ναι, έχουν υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή των Ελλήνων; Έχουν παράλληλα αξιολογηθεί οι προβλεπόμενες δράσεις; Επίσης, ζητά να κατατεθούν: α) Εφόσον υπάρχουν, οι ετήσιες εκθέσεις που έχουν συνταχθεί σχετικά με την εφαρμογή και την αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 2 του ν. 4139/2013, από το 2013 έως σήμερα. β) Εφόσον έχει συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

«Η Θεσσαλία έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στον ιατρικό τουρισμό»

Το θέμα του ιατρικού τουρισμού έφερε προς συζήτηση στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. «Η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές που έχουν ήδη τις δυνατότητες να μπουν και να επεκταθούν στο θέμα του ιατρικού τουρισμού και να προχωρήσουν από εδώ και πέρα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου πιθανό να προχωρήσουν τώρα οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες, καθώς το δημόσιο και η πολιτεία, το Υπουργείο ουσιαστικά, όχι απλώς δεν βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά τη μπλοκάρει» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι ο ιατρικός τουρισμός προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα «Αυτή είναι μια διαδικασία που από κεντρομόλος, που ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δηλαδή μια διαδικασία όπου πλούσιοι πολίτες τρίτων χωρών κατευθύνονταν προς το κέντρο, τις παραδοσιακές χώρες που είχαν τεχνολογία και δυνατότητες, τώρα έχει γίνει φυγόκεντρος, πολίτες ισχυρών και πλούσιων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης, έχουν την τάση να αναζητούν θεραπεία σε τρίτες χώρες κυρίως για λόγους τιμής και ανταγωνιστικότητας, με δεδομένο ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στην περιφέρεια έχουν βελτιωθεί. Είναι μια αγορά, που σύμφωνα με έγκυρες μελέτες θα μπορούσε να εκτιναχθεί εύκολα στα 2 δις ευρώ, γιατί υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιατροί κύρους, εγκαταστάσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξαιρετικές, το κλίμα και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, που όλα μαζί θα μπορούσαν να συμβάλουν».
Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό. «Ενσωματώθηκε μεν η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, όμως, με τον ν.4276/2014 η πολιτεία ανέλαβε την υποχρέωση να εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση που να καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο που έχει σχέση με τον ιατρικό τουρισμό και έκτοτε ουδέν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης όλων των μονάδων υγείας τονίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο «Θα συμφωνήσω ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να συμμετάσχει, κυρίως γιατί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ’ αρχήν, είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί. Όλες οι μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας έχουν πιστοποιηθεί εκτός των δημοσίων, που συμβαίνει να έχουν και τους καλύτερους γιατρούς και τη μεγαλύτερη εμπειρία, για τον απλούστατο λόγο ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν υπάρχουν χρήματα να κάνουν τις επενδύσεις για να πιστοποιηθούν κατά ISO. Συνεπώς, εδώ, έχουμε να κάνουμε με αξιοποίηση του δυναμικού. Έχουμε να κάνουμε με προσέλκυση επενδύσεων. Το κράτος εδώ χρειάζεται να κάνει το θεσμικό πλαίσιο. Και αυτή είναι η βασική ερώτηση, αν θα το κάνετε. Ακόμη παραπέρα, πρέπει να συνεργαστεί με τον «επάρατο», ενδεχομένως, ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό τουλάχιστον δεκαετίας, με επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αποφέρουν στη χώρα τεράστια ποσά, να βοηθήσουνε εμμέσως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να βοηθήσουν στην απορρόφηση του πλεονάζοντος ιατρικού δυναμικού, το οποίο αποδημεί στην Ευρώπη και κυρίως αυτά τα χρόνια φεύγει».
Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι «ο ιατρικός τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Η προσδοκία για τη συνεισφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας, στο ξεπέρασμα της κρίσης, στην ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης στον τόπο μας είναι πολύ ισχυρή και οφείλουμε με κάθε τρόπο να ενισχύουμε όλες τις πτυχές της». Απέφυγε όμως να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις δίνοντας αβέβαιες υποσχέσεις «Είναι αποδεκτή η επισήμανση των αδυναμιών και των ελλείψεων. Σας διαβεβαιώ ότι σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα το καλύτερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή από την 1η Ιουλίου 2017;»

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ (ICT Adoption and Digital Growth in Greece) του 2014, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 400 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταργώντας το χαρτί και τις παράπλευρες διαδικασίες κατά την έκδοση διοικητικών εγγράφων και πράξεων. Η μέση διοικητική πράξη αποτελείται από 4 σελίδες και χρειάζεται 4 υπογραφές, ενώ 6 δις ευρώ είναι το κόστος της μη χρήσης ψηφιακής υπογραφής. Με την αποκλειστική χρήση της ψηφιακής υπογραφής οι δαπάνες αυτές μπορούν άμεσα να κατευθυνθούν προς αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνικές παροχές.
Παρά το γεγονός ότι από το 2001 βρίσκεται σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα 150/2001για την χρήση της Ψηφιακής ή προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, παρήλθαν 15 έτη και το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ακόμη  προχωρήσει στην αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης εγγράφων, έως την ψήφιση του άρθρου 24 του ν. 4440/2016 που καθιστά υποχρεωτική δια νόμου την αποκλειστικά ηλεκτρονική λειτουργία, με ποινή ακυρότητας επί των παραγόμενων εγγράφων.  Μάλιστα, ο νόμος θέτει και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, καθώς σύμφωνα με την παρ. 8 «Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017», με δυνατότητα να παραταθεί με ΚΥΑ η έναρξη ισχύος σε εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, η ψήφιση νόμων δεν αρκεί. Ενώ ο νόμος τέθηκε σε ισχύ ήδη από 02/12/2016, εκκρεμούν πολλές εφαρμοστικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών (παρ. 6α άρθρου 24).
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη (6/7), και ρωτά: 1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την ψήφιση του ν. 4440/2016 για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα; Θα εφαρμοστεί τελικά η χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017 ή θα δοθεί παράταση; Εάν ναι, ποιες είναι οι «εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως νόμος ορίζει, που να την δικαιολογούν; 2) Πόσες και ποιες εφαρμοστικές ΚΥΑ έχουν εκδοθεί έως σήμερα; Υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με όλα τα Υπουργεία; Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης και λειτουργίας βρίσκεται το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών; Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κοινά πρότυπα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των Σ.Η.Δ.Ε., τις διαδικασίες, καθώς και τα σχέδια διαλειτουργίας με το κεντρικό σύστημα;

Add Comment