Γ. Κατσιαντώνης σε Σπίρτζη για την κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου Ελασσόνας

Γιώργος Κατσιαντώνης σε Σπίρτζη για Εθνικό Οδικό Δίκτυο Ελασσόνας: “Η αδιαφορία… προκαλεί ρωγμές στους δρόμους ”

Την επικινδυνότητα για χιλιάδες οδηγούς που κινούνται στην Εθνική Οδό Ελασσόνας- Κοζάνης που “καταρρέει” καθημερινά, αφού το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει και είναι γεμάτο ρωγμές επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ο βουλευτής Λάρισας θέτει θέμα ασφάλειας των διερχομένων επιβατών, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν περιστατικά τραυματισμών, αλλά και απώλειας ανθρωπίνων ζωών στον κακοτράχαλο αυτό δρόμο που θυμίζει περισσότερο… αγροτικό παρά Εθνική Οδό εν έτη 2017.
Ανάλογες εικόνες τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης υπάρχουν και στο εθνικό δίκτυο Λάρισας- Τυρνάβου- Ελασσόνας, Ελασσόνας – Δεσκάτης και Ελασσόνας – Κατερίνης, με κινδύνους που ενισχύονται από τον ελλιπή φωτισμό και ελάχιστη σηματοδότηση στην περιοχή γι’ αυτό και αναφέρει στο Χρήστο Σπιρτζη πως ” η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το Υπουργείο σας, καθώς πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει μελέτη των ως άνω Εθνικών οδικών δικτύων, αφού αυτά είναι απαρχαιωμένα ως προς το σχεδιασμό τους, ενώ παρουσιάζουν πολύ επικίνδυνες κλήσεις του δρόμου και η άσφαλτος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που επιδεινώνεται κάθε χρόνο μετά την περίοδο του χειμώνα όπου οι ζημιές λόγω των καιρικών φαινομένων εντείνονται, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα τελικώς σήμερα να βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση”.
Ο βουλευτής Λάρισας μάλιστα επιβεβαιώνει τα λόγια των κατοίκων της περιοχής ότι «ενώ πληρώνουμε τόσους φόρους δεν βλέπουμε καμία ανταποδοτικότητα, και παρά το ότι βλέπει το Υπουργείο ότι κινδυνεύουν οι ζωές μας» και ζητά από τον Υπουργό Υποδομών να γίνουν άμεσα και να αναφερθούν γραπτώς οι όλες διαδικασίες ( εκπόνηση μελέτης, έναρξη διαδικασιών συντήρησης και διαπλάτυνσης οδικών δικτύων, κλπ) που προτίθενται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές κακοτεχνίες στα Εθνικά οδικά δίκτυα Λάρισας- Κοζάνης, Ελασσόνας – Κατερίνης και Ελασσόνας – Δεσκάτης.
Ζητάει επίσης από το αρμόδιο Υπουργείο να απαντήσει αν υπάρχει η προοπτική χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τα απαιτούμενα έργα στην περιοχή αλλά και σε τι ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της οδικής σήμανσης και του ελλιπούς φωτισμού.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Σε δρόμο γεμάτο λακκούβες μεγέθους κρατήρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει εξελιχθεί η Εθνική Οδός Ελασσόνας – Κοζάνης, αφού σε πάρα πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει επικίνδυνα, είναι γεμάτο ρωγμές, λακκούβες και «σαμαράκια» και σε ορισμένα άλλα σημεία έχει κυριολεκτικά υποστεί καθιζήσεις, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με την ελλιπή σηματοδότηση και τον προβληματικό φωτισμό, να είναι άκρως επικίνδυνος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Και δυστυχώς, το φαινόμενο δεν εξαντλείται μόνον στο οδικό δίκτυο προς Κοζάνη, καθώς αντίστοιχες εικόνες διαπιστώνονται και στο εθνικό δίκτυο Λάρισας – Τυρνάβου – Ελασσόνας (ιδίως το κομμάτι Γιάννουλη – Τύρναβος και Τύρναβος – Ελασσόνας {Μελούνα}), Ελασσόνας – Δεσκάτης και Ελασσόνας – Κατερίνης. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα εν λόγω Εθνικά οδικά δίκτυα καθημερινά διέρχονται, πλέον των επιβατικών αυτοκινήτων, και οχήματα βαρέως τύπου (φορτηγά, νταλίκες διπλού τύπου, αγροτικά οχήματα – τρακτέρ, κλπ), τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τίθεται μείζον ζήτημα για την ασφάλεια των διερχομένων επιβατών και οχημάτων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια.
Επειδή τα πλείστα κρούσματα ατυχημάτων έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ενώ οι καταστροφές στα οχήματα είναι μεγάλες, πολλές φορές μάλιστα μη επισκευάσιμες, με συνέπεια να ζημιώνονται ανυπολόγιστα (στην καλύτερη περίπτωση, όταν δεν θρηνούμε απώλεια ανθρώπινης ζωής) και οικονομικά οι ιδιοκτήτες των οχημάτων (καταστρέφονται καίρια μέρη των οχημάτων όπως ελαστικά, ψαλίδια, ψυγεία, σκελετός οχήματος, κλπ). Επειδή απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια κάθε δείγμα συντήρησης των εν λόγω αυτοκινητοδρόμων, ενώ αυτή θα έπρεπε να υπάρχει σε μόνιμη βάση, τα δε κατά τα άνω Εθνικά οδικά δίκτυα εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό πολιτών Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών, αφού οδηγούν προς έτερα οδικά δίκτυα που φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Χώρας.
Επειδή η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το Υπουργείο σας, καθώς πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει μελέτη των ως άνω Εθνικών οδικών δικτύων, αφού αυτά είναι απαρχαιωμένα ως προς το σχεδιασμό τους, ενώ παρουσιάζουν πολύ επικίνδυνες κλήσεις του δρόμου και η άσφαλτος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που επιδεινώνεται κάθε χρόνο μετά την περίοδο του χειμώνα όπου οι ζημιές λόγω των καιρικών φαινομένων εντείνονται, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα τελικώς σήμερα να βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση.
Επειδή, δικαίως, οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε, «πληρώνουμε τόσους φόρους και δεν βλέπουμε καμία ανταποδοτικότητα, και παρά το ότι βλέπει το Υπουργείο ότι κινδυνεύουν οι ζωές μας».
Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι οδικοί άξονες Λάρισας- Κοζάνης, Ελασσόνας – Κατερίνης, Ελασσόνας – Δεσκάτης έχουν πολύ μεγάλη σημασία τόσο για την καθημερινή ομαλή διαβίωση των κατοίκων των περιοχών όσο και για την εν γένει ανάπτυξη της Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων και των όμορων Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου), ενώ έχουν πολλάκις γίνει διάφορες μελέτες που προφανώς έχουν μείνει «στα χαρτιά»,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πώς και με ποιες άμεσες διαδικασίες τύ(εκπόνηση μελέτης, έναρξη διαδικασιών συντήρησης και διαπλάτυνσης οδικών δικτύων, κλπ) προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις σοβαρές κακοτεχνίες στα Εθνικά οδικά δίκτυα Λάρισας- Κοζάνης, Ελασσόνας – Κατερίνης και Ελασσόνας – Δεσκάτης? Παρακαλώ να αναφέρετε αναλυτικά τις διαδικασίες και τις σχετικές ενέργειες.
Υπάρχει προοπτική να ενταχθούν τα εν λόγω άκρως απαιτούμενα έργα στα τρέχοντα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, κλπ)? Σε θετική περίπτωση, παρακαλώ να αναφέρετε το/τα Προγράμματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, ως και το φορέα υλοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση, προτίθεστε να προβείτε άμεσα, και μέχρι της ολοκλήρωσης των ριζικών μέτρων αντιμετώπισης που απαιτούνται, σε έργα βελτίωσης των επικίνδυνων σημείων, τα οποία καθημερινά στοιχίζουν σε τραυματισμούς, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και, στην «καλύτερη περίπτωση» σε οικονομικές απώλειες λόγω των ατυχημάτων και των ζημιών των διερχομένων οχημάτων?
Προτίθεστε να βελτιώσετε την οδική σήμανση και τον ελλιπή –άλλως προβληματικό- φωτισμό στα εν λόγω Εθνικά οδικά δίκτυα?

Add Comment